Viihde

Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiik­ki­har­ras­tus alkoi kem­pe­le­läi­ses­tä öri­nä­me­tal­libän­dis­tä – Katso video kappaleesta Torspopipo

O Samuli A alias Samuli Alapuranen on ilahtunut Torspopipo ja Halusko se kahvia -singlejen saamasta vastaanotosta. Condition Yellow -albumi julkaistaan tänään perjantaina. KUVA: Jaakko Vuorenmaa
Viihde 20.9.2019 10:27
Anssi Juntto

O Samuli A -nimellä elektronista musiikkia tekevä Samuli Alapuranen oli ehtinyt pyöritellä biisinraakileitaan jo useamman vuoden, kunnes hän vihdoin viime talvena otti itselleen aikaa viimeistellä aikaansaannoksensa. Urakkaa helpotti Helsingin Merihaassa sijaitsevaan asuntoon rakennettu kotistudio.

– Kerrostalossa ei tietenkään voi kovaan ääneen soittaa, mutta se, että voi sängystä kierähtää suoraan syntikoiden kimppuun, madaltaa kynnystä tehdä kaikenlaisia pieniä kokeiluja, Kempeleestä lähtöisin oleva Alapuranen toteaa.

Musiikki on videografiikkaa päivätyökseen tekevälle Alapuraselle rakas harrastus.

Harrastuksen vaaliminen itsessään tuntuu noudattavan tiettyä aaltoliikettä. Välillä Alapuranen touhuaa aktiivisemmin O Samuli A:n biisien parissa, välillä hän työstää jotain muuta. Viime aikoina työn alla on ollut doom ja sludge metalia soittavan Exo (7) -yhtyeen uusi demokasetti.

– Teen myös aika paljon valo- ja vj-keikkoja Aavikon ja K-X-P:n kanssa. Varsinkin K-X-P on reissannut paljon, ja siksi viikonloput, jotka ovat yleensä hyviä omien projektien tekemiseen, ovat olleet vähissä, hän selvittää.

– K-X-P:n kanssa tulen 45 Specialiinkin. Soitan ensin oman settini, ja teen sitten K-X-P:lle videot ja valot.

Musiikkiharrastuksensa Alapuranen aloitti soittamalla örinämetallia kempeleläisessä kellaribändissä. Elektroninen musiikki tuli kuvioihin 1990-luvun alkupuolella, kun Koskelankylän Walolla pidetystä Oulun Panttilainaamon huutokaupasta tarttui mukaan Yamaha Portasound -kosketinsoitin.

Katso Torspopipo-video:

Porttia elektronisen musiikin suuntaan olivat raottaneet industrial metal -bändit, kuten Ministry ja Godflesh. Oululaisen The Leo Bugarilovesin äänimaailma avarsi näkemystä elektronisesta musiikista entisestään.

– The Leo Bugariloves oli tosi siisti, kun se oli aivan erilaista. En oikein tiennyt, mitä se oli. Minulla ei ollut sellaista musiikin historian tuntemusta, Alapuranen kertoo.

– Olen vasta jälkijättöisesti tutustunut elektronisen musiikin monimuotoiseen kirjoon. Viime vuosina olen kuunnellut paljon esimerkiksi jotain Jamaikan dancehall-juttuja, joita en olisi silloin kuunnellut kirveelläkään.

O Samuli A:n oma musiikkityyli on hakenut uomiaan vuosien varrella. Pohjimmiltaan se on omanlainen sekoitus soundimaailmoja, joihin Alapuranen on milloinkin törmännyt.

Kymmenen vuotta sitten aikaansaannokset olivat enimmäkseen ambienttia ”peräkammari-elektronicaa”. Perjantaina julkaistavan uuden Condition Yellow -albumin biiseissä on enemmän suorempia biittejä.

Instrumentaalivetoiselta uutuuslevyltä hypähtävät esille singleinäkin julkaistut Torspopipo ja Halusko se kahvia?, joita kumpaistakin värittävät Mikropuhe-puhesyntetisaattorilla toteutetut vinon humoristiset lyriikkaosuudet.

Eikä rakas harrastus ole jäänyt pelkkään musiikkiin. Alapuranen on ohjannut vuosien varrella useita kokeellisia lyhytelokuvia ja säveltänyt niihin musiikit, niinpä on ollut luontevaa, että hän on myös itse työstänyt singlelohkaisuilleen musiikkivideot.

O Samuli A levynjulkaisukiertueella 45 Specialissa Oulussa perjantaina 20.9. Mukana myös K-X-P.

Samuli Alapuranen

Elektronista musiikkia ja mediataidetta tekevä graafikko.

Kotoisin Kempeleestä, asuu Helsingissä.

Opiskellut kuvataidetta Limingan taidekoulussa (1993-1994) sekä mediataidetta Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa (1994–1998).

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:11
Kaako Kakolla on ollut vaisu alku NHL:ssä – arki iski vasten jääkiekkoilijatähden kasvoja
14:09
Tältä näyttää Lontoon läheltä löydetty kuolemanrekka - 25-vuotiasta kuljettajaa epäillään murhista
14:02
Näin oikeusministeri Henriksson torjuisi ylivelkaantumista: Lapsille säästöpossuja, nuorille vähintään toisen asteen koulutus ja pienyrittäjille toinen mahdollisuus
13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
12:55
Kaleva oikaisee
31
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
25
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
16
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image