Viihde

Sa­la­liit­to­teo­riat risteilevät Under the Silver Lakessa, joka on sekä kiehtova että turhauttava elokuva

Los Angeles on täynnä salattuja viestejä Samin (Andrew Garfield) tulkittavaksi.
Viihde 18.4.2019 20:04
Tero Vainio

Elokuvat Under the Silver Lake, Yhdysvallat 2018. Ohjaus: David Robert Mitchell. Pääosissa: Andrew Garfield, Riley Keough, Riki Lindhome. – Plaza, Oulu.

David Robert Mitchellin toinen pitkä ohjaustyö It Follows oli paitsi vuoden 2015 paras kauhuelokuva, myös vuoden parhaita elokuvia ylipäätään. Niinpä odotukseni olivatkin korkealla neo-noiriksi eli moderniksi rikostarinaksi nimetyn Under the Silver Laken suhteen. Sain eteeni kuitenkin jotain aivan muuta kuin odotin.

Under the Silver Lake kertoo nuorehkosta tyhjäntoimittajasta Samista (Andrew Garfield), jonka päivät kuluvat vetelehtien, naisia tiiraillen ja heitä laiskanpuoleisesti vongaten. Elokuvan häpeämättömän himokas miehinen katse tuntuu olevan Mitchellin humoristinen vastalause Hollywoodin tämänhetkiselle ilmapiirille.

Sam kohtaa asuintalonsa uima-altaalla viehkeän Sarahin (Riley Keough), joka on kuitenkin seuraavana päivänä selittämättömästi kadonnut asunnostaan.

Ryhtyessään jäljittämään Sarahia Sam kompuroi salaliittoteorioiden, outojen yhteensattumien ja pahaenteisten tapahtumaketjujen labyrinttiin, joka tuntuu haarautuvan loputtomasti ympäri Los Angelesia – ja varsinkin sen alle.

Unen tai houreen kummallisella logiikalla risteilevä Under the Silver Lake hahmottuu kuvaukseksi aikamme kokemuksesta, jota kai paremman puutteessa on yhä kutsuttava postmoderniksi.

Tässä yhteydessä se tarkoittaa tilannetta, jossa olemme jatkuvasti lukemattomin tavoin verkottuneet ympäröivään maailmaan, ja jossa populaarikulttuuri on monin paikoin todellisempaa kuin todellisuus.

Tämä todellisuus kuitenkin tuntuu lipuvan koko ajan jossain oman kontrollin ulottumattomissa. Niinpä tilanne altistaa paranoidiselle ajattelulle, kuten salaliittoteorioille, jotka ovat vastareaktio kontrollin puutteeseen ja ulkopuolisuuden tunteeseen.

Mutta toisin kuin aito salaliittoteoreetikko, Mitchell kieltäytyy antamasta tyydyttävää, kaikenkattavaa selitystä edes fiktiivisessä muodossa.

Hän vetää yhä uudestaan maton katsojan alta tarjoamalla paljastuksia, joiden perimmäinen merkitys kumisee onttouttaan. Ja mitä naapurin papukaija oikein sanoo?

Mitchell ansaitsee pisteet siitä, että hän on tehnyt täysin omaehtoisen teoksen, jossa ei ole minkäänlaista jälkeä kaupallisesta laskelmoinnista tai halusta miellyttää odotuksiinsa iskostuneita yleisöjä.

Totaalisella omaperäisyydellä on arvonsa, mutta eri asia on, kuinka pitkälle sillä milloinkin pääsee. Under the Silver Lakessa Mitchell tuntuu yhtä mittaa eksyvän omien kehitelmiensä syövereihin. Tämäkin on toki epäilemättä tarkoituksellista.

Robert Altmanin Pitkät jäähyväiset, Coenin veljesten Big Lebowski ja Richard KellynSouthland Tales ovat aurinkoisen Los Angelesin mytologiaa purkavina elokuvina selviä sukulaisia. Eniten Mitchellin työ muistuttaa kuitenkin Paul Thomas AndersoninInherent Vicea, filmatisointia Thomas Pynchonin romaanista. Under the Silver Laken loputtomien viittausten viidakko onkin kuin Pynchonin intertekstuaalisen häröilyn lisäkasvannainen.

Under the Silver Lake on kiehtova tai turhauttava elokuva, tai itse asiassa molempia. Se on kuin sisäpiirin vitsi, jonka ymmärtää vain kertoja itse, jos hänkään.

Tero Vainio

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image