Viihde

Saara Aallon viisumonopoli suututti musii­kin­te­ki­jät – Uuden Musiikin Kilpailu petti kappaleita lähettäneiden odotukset

Saara Aalto edustaa Suomea euroviisuissa ensi toukokuussa. KUVA: Yle
Viihde 1.3.2018 8:00 | Päivitetty 1.3.2018 11:35
Nea Alanen

Yle avasi viime syksynä haun kaikille avoimeen Uuden Musiikin Kilpailuun, mutta kaikki noin 300 hakijabiisiä jäivät jalkoihin, kun Saara Aalto valittiin Suomen euroviisuehdokkaaksi ohi jonon. Lauantaina kansa ja asiantuntijat äänestävät kolmesta Aallon kappaleesta.

Suomen musiikintekijät ry ei peittele närkästystään siitä, kuinka Yle päätti kesken Uuden musiikin kilpailun (UMK) hylätä kaikki 300 hakijakappaletta ja nostaa Saara Aallon kilpailun ulkopuolelta suoraan maamme euroviisuehdokkaaksi.

Musiikintekijöiden etujärjestössä on käyty syksystä asti kiivasta keskustelua siitä, että Yle muutti UMK-sääntöjä kesken kilpailun. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Aku Toivosen mukaan luottamus kilpailua kohtaan on murentunut.

– Suomalaiset musiikintekijät eivät pysty luottamaan siihen, muuttuvatko pelisäännöt taas ennen kuin kilpailu on edes loppunut seuraavan kerran, kun Yle laittaa UMK:n tai muun vastaavan kilpailun vireille, Toivonen valittelee.

Ensi kertaa yhden artistin show

Viisuvalinta on ensimmäistä kertaa historiassa yhden artistin show. Saara Aalto esittää lauantaina Espoon Metro-areenalla kolme kilpailukappaletta: Monsters, Domino ja Queens. Yle lähettää näytöksen suorana TV1:ssä ja Areenassa.

Yleisö ja asiantuntijat yhdessä päättävät, mikä kolmesta Saaraa Aallon kappaleesta edustaa Suomea Portugalin viisuhuipennuksessa toukokuussa.

Yle on järjestänyt vuodesta 2012 Uuden Musiikin Kilpailun, jonka avulla on etsitty uutta suomalaista musiikkia ja varteenotettavia ehdokkaita euroviisuihin.

Yle on perustellut Saara Aallon nostamista euroviisuedustajaksi sillä, ettei sopivia ehdokkaita löytynyt syksyn UMK-haussa. Ylen mukaan katsojat ovat toivoneet suuria tähtiä euroviisukilpailuihin ja kilpailulla haluttiin katsoa, olisiko hakijoiden joukossa joku tunnettu artisti.

Saara Aalto (30) sai runsaasti julkisuutta sijoituttuaan syksyllä 2016 toiseksi Britannian X Factor -kisassa. Hän oli jo tätä ennen sijoittunut toiseksi vuoden 2012 Voice of Finland -laulukilpailussa ja vuoden 2011 euroviisukarsinnoissa.

Ylen toiminta herättää vahvoja tunteita

Toivosen mukaan UMK-osallistujien hylkääminen oli Yleltä niin epäreilu teko, että suhtautuminen koko kilpailua kohtaan nostaa varmasti monen muusikon rimaa osallistua ensi kerralla.

– Musiikintekijät ovat vihaisia ja pettyneitä. Ei tämä kenellekään ole ollut ok. He laittoivat omia rahojaan likoon. Ei kilpailuun valmistautuminen ollut pelkkää luovan työn tuskaa ja tuhertamista. Siinä on ollut mukana paljon henkisiä ja taloudellisia panoksia.

Musiikintekijät ovat närkästyneitä, eivätkä mielellään jätä asiaa tähän. Asiasta aiotaan pitää meteliä.

– Toistaiseksi meidän mahdollisuus vaikuttaa asioihin, on nostaa aihetta mahdollisimman isosti julkisuudessa esiin. Katsotaan nyt, voi olla, että teemme tästä Ylen hallintoneuvostolle erillisen kirjeen. Asiasta ei ole tehty mitään päätöksiä vielä, Toivonen mainitsee.

Viisufanit iloitsevat, synkät aatteet on jätetty menneisyyteen

Suomen euroviisuklubi OGAE Finlandin jäsenet, eli viralliset euroviisufanit, ottivat uutisen Aallon yksioikoisesta valinnasta vastaan ensin ihmeissään ja jopa vihaisina, mutta ristiriitaiset tunnelmat muuttuivat pian tyyneksi euroviisujen odotukseksi.

– Aika nopeasti se ihmetys fanien keskuudessa tyyntyi, eikä tullut suurta närkästystä aiheesta. Artisti Saara Aalto on hyvä ja UMK-säännöt vaihtuvat muutenkin joka vuosi, kertoo Suomen euroviisuklubin puheenjohtaja Jaakko Pihkakorpi.

Pihkakorven mukaan Ylen päätös saattaa hieman vesittää UMK:n periaatetta uuden suomalaisen musiikin löytämisestä.

– Ihmettelemme myös edelleen hieman, miksei UMK voi olla vain rehellisesti euroviisukarsinta?

Suomalaiset euroviisufanit odottavat hyväntuulisina tulevia euroviisuja.

– Uskomme, että mikä tahansa Aallon kolmesta kilpailubiiseistä valitaankin, niin finaalipaikka meillä on. Siihen on vahva usko. Pitkästä aikaa kansainvälisten viisufanien keskuudessa on hypetystä myös Suomea kohtaan. Biisit ovat hyviä, showsta tulee hyvä ja eurooppalaisten keskuudessa on tullut paljon positiivista palautetta. Asiat ovat siis hyvällä mallilla, hehkuttaa Pihkakorpi.


Juttuun korjattu kello 11.35 Jouni Pihkakorven nimi oikeaan muotoon.

Tällainen on UMK 2018

Yleisradion järjestämä Uuden Musiikin Kilpailu on kaikille avoin tyylivapaa laulukilpailu, jossa kilpailukappaleen tulee olla ennen julkaisematon.

Tämän vuoden kilpailuun piti lähettää vaadittavat materiaalit 1.-4.9.2017 välisenä aikana.

Kilpailuun lähetettiin noin 300 laulua. Kaikki osallistujat saivat hylkykirjeen.

Euroviisujen ehdokkaaksi valittiin suoraan Saara Aalto kilpailun ulkopuolelta.

Saara Aallon kolmesta kappaleesta valitaan raadin ja katsojien äänestyksellä paras. Voittanut kappale valikoituu Suomen euroviisukappaleeksi.

Yleisradiolla on oikeus muuttaa kilpailun toteutustapaa, eikä sopivia ehdokkaita Ylen mukaan löytynyt kilpailijoiden joukosta, joten he päätyivät Saara Aaltoon.

Postikortteja ja raateja

Vuosien varrella Suomen euroviisuedustajan valinnassa on nähty monenlaisia käytäntöjä. Euroopan lavoille lähetettävään kappaleeseen ja sen esittäjään ovat päässeet eri tavoin vaikuttamaan niin suuri yleisö, erilaiset raadit kuin Ylen johtokin.

Esimerkiksi vuonna 1965 järjestettiin avoin sävellyskilpailu, johon tuli 111 ehdokasta. Kymmenen parasta valittiin radiosoittoon, ja postikorttiäänestäjät valitsivat kuusi parasta finaaliin.

Finalisteista voittajaa leivottiin esiin kymmenen ympäri Suomea sijoitetun alueraadin sekä myös muiden pohjoismaiden edustajia sisältävän Pohjola-raadin voimin.

Raadit äänestivät ristiin, joten voittajan valinta jäi Yleisradion johdon harteille. Se kallistui Pohjola-raadin suosikin puoleen ja euroviisuihin lähetettiin Viktor Klimenko kappaleella Aurinko laskee länteen.

Kansan suosikki postikorttiäänestyksessä olisi ollut Katri Helenan Minne tuuli kuljettaa.

Lähde: Wikipedia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Kyllä Suomessa olisi ollut moniakin paljon parempia esiintyjiä, ei viisuja pelkällä nimellä voiteta. Saara huutaa ja muutenkin ärsyttävä katsoa tuollaista väkinäistä kiemurtelua ja huitomista lavalla.
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE pelkää, että rehellisessä kilpailussa voittaisi artisti, jolla olisi mahdollisuus voittaa viisut ja näin joutuisi isännöimään seuraavan kilpailun. Ei jäisi siten niin paljon varoja sikariportaalle jaettavaksi, kun kisoihin uppoaisi yleveron tuottoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaikki Saaran kappaleet lyö reippaasti muutaman edellisvuoden säälikappaleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jää näkemättä, että olisiko Saara voittanut, jos olisi ollut muita kilpailijoita. Voi olla, että hän ei olisi vakuuttanut lainkaan. Jospa häntä ei uskallettu laittaa tasaväkiseen kilpailuun muiden kanssa. Yleensä kilpailut toimivat periaatteella, että paras voittakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle on nyt toiminut epäreilusti. Sehän on sama kuin jos hiihtokilpailussa ennen lähtöä päästettäisiin vain yksi kilpailija matkaan, kun hän on niin erinomainen. Muut jäävät lähtöviivalle katsomaan, miten tämä yksi kiertää reitin ja voittaa. Reiluako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun joku menestyy niin se on sittn joka paikassa, olipa kuka tahansa. Saara Aallon lisäksi mm. Aku Hirviniemi, Riku Nieminen ja uusinpana Alina Tomnikova. Nuo Aallon viisukappaleet on tusinajumputusta, ei niitä erota toisistaan eikä niistä saa otetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä oo ollu kehumista Suomen musiikintekijät ry:n tekemistä piiseistä - aina on tullut turpaan kisoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvat, mutta huonot kopiot abban 70-luvun biiseistä tuskin menestyvät vuonna 2017. Toivottavasti, eivät äänestäjät näe noita videoita.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kuunneltu ultrassa vauvojen sydänääniä ja mamman suoliston toimintaa ja väännetty tietokoneen avulla kolme kappaletta sitä itseään. Miedoimman tuoksuinen päässee jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi ja vähemmän haittaa aiheuttava on tämä viisumonopoli kuin tuleva SOTE monopoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tuo ollut päätetty jo ennen kisaa..Ainakin siitä uutisoitiin. Turhaa porua. Saara on upea edustamaan Suomea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on mennyt ns. laulut ja laulaminen hurjasti mettään. Tuo kirkuminen ja huuto, sanoja ei ole ollenkaan, siis muistamista ei ole esittäjällä, hokee yhtä ja samaa, huutaa suoraa huutoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SA:n "sävellykset" konehöttöä, joita löytyy maailmalta tuhansia & tuhansia !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko Suomesta löytynyt muita kansainvälisesti tunnettuja laulajia viisuihin. Kyllä tämä meidän mollivoittoiseksi voivottelulaut iskee vaan meillä Suomessa eikä mailmalla.
Annetaan Saaralle mahdollisuus, muu on kateellisten panettelua.
Maailmalle voi jokainen laulaja lähtee kokeilemaan mihin rahkeet riittää ja pääseekö esiintymään maailmanluokan tenoreiden kanssa.
Tsemppiä Saaralle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Saara laulaa osaa, nuo kaikki kolme kappaletta vaan ovat täyttä kuraa, hävettää taas olla suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustettakoon erilliset tanssi tms. lavashowt!
Ymmärrän kilpailuun osallistuneita muusikoita ja kannatan "metelin" nostamista musiikin alan ammattilaisten arvostuksen valossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan musiikintekijät kiukuttelee,johan historia osoittaa,että osaavat tehdä ainoastaan Suomalaisiin "uppoavaa" musiikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image