Viihde

Saamenmaan sa­nan­saat­ta­jat uudistavat kuvaa saamelaisten kulttuurista

Suvi West (oik.) ja Anne Kirste Aikio haluavat uudistaa omaan räväkkään - ja flirttiin - tapaansa suomalaisten kuvaa saamelaisista ja saamelaisesta kulttuurista ohjelmassaan Märät Säpikkäät. Säpikkäät tarkoittavat poronnahkasäärystimiä.
Viihde 12.1.2012 10:09 | Päivitetty 12.1.2012 10:47
Anne Helaakoski
Tänään alkava viihdesarja Märät Säpikkäät lupaa uudistaa suomalaisten kuvaa Saamenmaasta ja saamelaisten kulttuurista.

Sarja sekoittaa faktaa ja fiktiota, ja siinä nauretaan tasapuolisesti saamelaisille, suomalaisille, vähemmistöille, enemmistöille ja itselle. Sarjan takana ovat ja sitä luotsaavat lapinneidot Suvi West ja Anne Kirste Aikio.

Jo teineinä tutustuneet West ja Aikio työskentelivät yhdessä Ylen Saamen radiossa ja sen jälkeen päätyivät Inariin opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen. Koulusta valmistumisen jälkeen parivaljakko alkoi kehitellä ideaa saamelaisesta viihdeohjelmasta.

"Suunnittelimme ohjelmaa aina kun näimme. Tiimiin tuli jossain vaiheessa Joonas Saari, jonka kanssa aloimme tehdä pilottia", kertoo West.

Pilottia tytöt tarjosivat tuotantoyhtiö Tarinatalolle.

"He sanoivat suoraan, että idea on vanhanaikainen eikä siitä tule mitään. He suostuivat kuitenkin katsomaan pilotin, ja siltä seisomalta he soittivat, ja niin Säpikkäistä tuli Tarinatalon tuotanto", muistelee West.

Kahdeksanosaisen sarjan tekemistä West kuvailee kokonaisvaltaiseksi.

"Puoleen vuoteen ei ollut muuta mietittävää ja elämää kuin Säpikkäät. Mutta se oli kauhean hauskaa ja inspiroivaa. Toki oli välillä vaikeaa ja raskasta, ja tuntui, ettei tule mitään, mutta aina siitä vain noustiin."

Myös Aikio muistelee sarjan tekoa hymysuin. "Työporukka oli aivan ihana. Me ollaan naurettu paljon, vaikka raskaitakin työpäiviä oli."

Lue lisää torstain Kalevasta.

Märät Säpikkäät tuli tunnetuksi, kun kaksikko muunsi Jenni Vartiaisen hitin "Missä muruseni on" mutoon "Leivänmuruseni".

Katso video Youtubesta:

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kertakaikkiaan hienoa että Saamentytöt tekivät ohjelman!Erikoista ja upeaa.Jatkakaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sarja tulee havainnollistamaan, miten teknologiapainotteisesti saamenmaassa nykyään eletään ja että on vain silmänlumetta esittää olevansa saamelainen, siis keino rahastaa etelänherroilta lisää rahaa helppoon elämään, uusiin koneisiin ja laitteisiin ym, sillä kukaan saamelaisista ei nykyisin halua tai edes pystyisi elämään kuten heidän esivanhempansa, vaikka kuinka hehkutetaan "kivikautisia" elämäntapoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaus. Ei anna oikeaa kuvaa Saamenmaasta, on vain tyttöjen oma näkemys asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image