Viihde

Ruotsalaisen nuorten elokuvan tytöt paukahtavat pojiksi – sukupuolet puhuttavat Suomessakin

Koulukiusatut tytöt Bella (Wilma Holmén), Kim (Tuva Jagell) ja Momo (Louise Nyvall) vaihtavat ruotsalaiselokuvassa Pojat sukupuolta.
Viihde 10.2.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen perustelee, miksi sukupuolirooleja pohdiskelevaPojat-elokuva kannattaa katsoa.

Pojat

★★★★ Onko sukupuoli jotain, johon synnytään, vai luoko jokainen sen tavalla tai toisella itse? Sukupuolen ja sukupuolisuuden aiheet puhuttavat nuoria tämän päivän Suomessa, mutta elokuvan niistä tekivät ruotsalaiset.

Ja vieläpä aika luontevasti. Koululaisen arki ja fantasian pelivara osuvat yhteen kuin itsestään. Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen nuortenelokuvien tekijä tekee tänään opintomatkantv:n ääreen.

– Saisipa olla kuin pojat. Heitä ei kukaan hauku, huokaisee koulukiusattu Kim kavereilleen Bellalle ja Momolle, joilla on koulussa yhtä ankeaa. Saamansa pitää: Alexandra-Therese Keiningin elokuva antaa yläkoulun 14-vuotiaitten tyttöjen kokea elämää pojan vinkkelistä.

Ilmassa on taikaa – tai oikeammin kukassa, joka itää salaperäisestä siemenestä. Tytöt juovat kasvista tihkuvaa nestettä ja heräävät poikina.

Nuoruus ei ole poikanakaan mutkatonta

Kroppa on toisenlainen, ja niin on myös asema porukoiden nokkimisjärjestyksessä. Poikana olemisessa on omanlaistaan vapautta, mutta niin myös riesaa. Nuoruus ei ole ikinä mikään mutkaton homma.

Momolle (Louise Nyvall/Alexander Gustavsson) ja Bellalle (Wilma Holmén/Vilgot Ostwald) poika-tempaus merkitsee jännää vaihtelua, mutta Kimille (Tuva Jagell/Emrik Öhlander) se on jotain vakavampaa. Hänen olonsa on poikana parempi.

Mutta kelpaako hän poikana muille? Keiningin elokuva käy läpi myös transsukupuolisuuden teemoja, vaikkei sitä ääneen julistakaan.

Näyttelijävaihdokset sujuvat hyvin

Sen sijaan ne ovat vahvasti mukana ruotsalaisbändillä Fever Ray, jonka musiikki soi elokuvassa tärkeillä hetkillä. Kimin seiniltä puolestaan löytyvät kuvat David Bowiesta ja Patti Smithistä, kahdesta sukupuolirajoja rikkoneesta rocklegendasta.

Kieltämättä ohjaajalla on vaikeuksia tarinan loppuvaiheissa, mutta niitä ennen on pikkukaupungin kasvuikäisten elämänpiiri saatu hyvin haltuun. Rooleissa on epävarmuutta sen verran kuin nuoreen elämään sopii, ja vaihdokset poika- ja tyttönäyttelijöiden välillä sujuvat hämmästyttävän hyvin. Ensiesitys. (Ruotsi 2014)

Yle Teema & Fem sunnuntai 10.2.2019 klo 21.00.

MAINOS

Kommentoi

Jokainen solumme, myös sikiöillä viestii sukupuolia, joko tytön tai pojan sukupuolta.Tämä elokuva lisää tyttöjen väheksyntää, ja tyttöjen miehistymistä.Kunnioittakaamme toisiamme, myös tyttöjä,sillä hehän ovat tulevaisuudessa syntyvien lasten äitejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun voi vain paukahtamalla muutttua tytöstä pojaksi! Satujen kerrontaa ehh... ei nyt ihan parhaimmillaan. Jotkut on tehneet ihan perinteistä tutkimusta ja lieneet havainneet sellaista ettei se tyytyväisyyttä tuokaan vaikka vaihtaakin, syy onkin ehkä syvemmällä. Tai sitten mielikuvat on olleet liian kuvitteellisia... No, medialla ei ole vastuuta muusta kuin rahanteosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:40
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
9:39
18-vuotias kaahasi hurjaa ylinopeutta Simossa – poliisi määräsi miehen ajokieltoon ja asia etenee käräjille
9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
16
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
9
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"
5
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
4
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image