Viihde

Ruotsalaisen nuorten elokuvan tytöt paukahtavat pojiksi – sukupuolet puhuttavat Suomessakin

Koulukiusatut tytöt Bella (Wilma Holmén), Kim (Tuva Jagell) ja Momo (Louise Nyvall) vaihtavat ruotsalaiselokuvassa Pojat sukupuolta.
Viihde 10.2.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen perustelee, miksi sukupuolirooleja pohdiskelevaPojat-elokuva kannattaa katsoa.

Pojat

★★★★ Onko sukupuoli jotain, johon synnytään, vai luoko jokainen sen tavalla tai toisella itse? Sukupuolen ja sukupuolisuuden aiheet puhuttavat nuoria tämän päivän Suomessa, mutta elokuvan niistä tekivät ruotsalaiset.

Ja vieläpä aika luontevasti. Koululaisen arki ja fantasian pelivara osuvat yhteen kuin itsestään. Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen nuortenelokuvien tekijä tekee tänään opintomatkantv:n ääreen.

– Saisipa olla kuin pojat. Heitä ei kukaan hauku, huokaisee koulukiusattu Kim kavereilleen Bellalle ja Momolle, joilla on koulussa yhtä ankeaa. Saamansa pitää: Alexandra-Therese Keiningin elokuva antaa yläkoulun 14-vuotiaitten tyttöjen kokea elämää pojan vinkkelistä.

Ilmassa on taikaa – tai oikeammin kukassa, joka itää salaperäisestä siemenestä. Tytöt juovat kasvista tihkuvaa nestettä ja heräävät poikina.

Nuoruus ei ole poikanakaan mutkatonta

Kroppa on toisenlainen, ja niin on myös asema porukoiden nokkimisjärjestyksessä. Poikana olemisessa on omanlaistaan vapautta, mutta niin myös riesaa. Nuoruus ei ole ikinä mikään mutkaton homma.

Momolle (Louise Nyvall/Alexander Gustavsson) ja Bellalle (Wilma Holmén/Vilgot Ostwald) poika-tempaus merkitsee jännää vaihtelua, mutta Kimille (Tuva Jagell/Emrik Öhlander) se on jotain vakavampaa. Hänen olonsa on poikana parempi.

Mutta kelpaako hän poikana muille? Keiningin elokuva käy läpi myös transsukupuolisuuden teemoja, vaikkei sitä ääneen julistakaan.

Näyttelijävaihdokset sujuvat hyvin

Sen sijaan ne ovat vahvasti mukana ruotsalaisbändillä Fever Ray, jonka musiikki soi elokuvassa tärkeillä hetkillä. Kimin seiniltä puolestaan löytyvät kuvat David Bowiesta ja Patti Smithistä, kahdesta sukupuolirajoja rikkoneesta rocklegendasta.

Kieltämättä ohjaajalla on vaikeuksia tarinan loppuvaiheissa, mutta niitä ennen on pikkukaupungin kasvuikäisten elämänpiiri saatu hyvin haltuun. Rooleissa on epävarmuutta sen verran kuin nuoreen elämään sopii, ja vaihdokset poika- ja tyttönäyttelijöiden välillä sujuvat hämmästyttävän hyvin. Ensiesitys. (Ruotsi 2014)

Yle Teema & Fem sunnuntai 10.2.2019 klo 21.00.

MAINOS

Kommentoi

Jokainen solumme, myös sikiöillä viestii sukupuolia, joko tytön tai pojan sukupuolta.Tämä elokuva lisää tyttöjen väheksyntää, ja tyttöjen miehistymistä.Kunnioittakaamme toisiamme, myös tyttöjä,sillä hehän ovat tulevaisuudessa syntyvien lasten äitejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun voi vain paukahtamalla muutttua tytöstä pojaksi! Satujen kerrontaa ehh... ei nyt ihan parhaimmillaan. Jotkut on tehneet ihan perinteistä tutkimusta ja lieneet havainneet sellaista ettei se tyytyväisyyttä tuokaan vaikka vaihtaakin, syy onkin ehkä syvemmällä. Tai sitten mielikuvat on olleet liian kuvitteellisia... No, medialla ei ole vastuuta muusta kuin rahanteosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image