Viihde

Rokki-isien jalanjäljillä

Viihde 23.11.2005 0:00
Arto Kiuru
Bloodpit elää väkevää nostetta. Tamperelaiskvartetin alkusyksystä julkaistu debyytti Mental Circus julkaistaan Venäjällä ja Ruotsissa ja uuden vuoden alla yhtye soittaa Helsingin Tavastian Helldone-festivaaleilla Himin ja The 69 Eyesin kanssa. Out To Find You -singlen levyttäneestä synkän oloisesta goottiyhtyeestä on kesän aikana kuoriutunut värikkäitä kuteita ja risaisia farkkuja rakastava rockbändi.

Kulahtaneeseen puvuntakkiin ja rintamerkkeihin sonnustautunut, paksun lakatun hiuspehkonsa huivilla peittänyt yhtyeen laulajakitaristi Matthau Mikojan uskoo, ettei yhtyeen imagossa ole mitään yliampuvaa. "Rokkitouhu vaatii univormun, ja siihen univormuun kuuluvat tietyt jutut."

Mental Circus on raikasta rockia, josta löytyy niin Rushille tai Soundgardenille ominaista notkeutta, kuin Led Zeppelinmäisiä raskaina rutisevia kitarariffejä. "Räkää pitää musiikissa olla ja levystämme tuli soundiensa puolesta ilkeä, mutta samalla rapea."Tampereen hengessä


Jos Bloodpit olisi perustettu silloin, kun kitaristien, Matthau Mikojanin ja Paavo Pekkosen isät vielä rytyyttivät Popedassa, yhtyeelle olisi naurettu, koska se olisi suurella todennäköisyydellä tullut Helsingistä ja yrittänyt epätoivoisesti saada jalansijaa Kehä III pohjoispuolelta.

"Ehkei se nuoriso, joka meidän levyjä kuuntelee, tiedä, mikä Popeda on, vaikka olisihan se kivaa, jos saisimme 12-vuotiaan pikkutytön kuuntelemaan Popedan Mönkiäislaulua", Paavo miettii.Muistoa kunnioittaen


Mikojanin ja Pekkosen isät, eli ikurilaiskitaristi Arwo Mikkonen, ja Juice Leskisen innostamana 1970-luvulla Savosta Tampereelle muuttanut kosketinsoittaja Safka Pekkonen soittivat molemmat Popedassa.

"Mulla on vanhoja kasetteja, jossa Arwo-isä soittelee ja laulaa akustisen kitaran kanssa omien lempparibändiensä, kuten Lynyrd Skynyrdin kappaleita", Matthau muistelee.

Matthaun isä Arwo menehtyi sydänkohtaukseen traagisesti helmikuussa 1986, kun Popeda oli tekemässä sound checkiä Tampereen Cabaret Oscarissa.

"Mä muistan sen päivän kun Arwo kuoli. Olin veljeni kanssa isovanhemmillani, ja jossain vaiheessa äiti tuli hakemaan meidät, ja itku kurkussa kertoi isän kuolleen."

Matthau ehti pienenä olla mukana muutamilla Popedan keikoilla. "Kun istuin Arwon hautajaisissa, ja kyselin, että milloin isä tulee keikalta kotiin, niin mummini vain totesi, ettei se enää tule."

Arwon muistoa Bloodpit kunnioittaa soittamalla keikoillaan Pate Mustajärven 1984 levyttämää Steppenwolfin Born to Be Wild -kappaleesta suomennettua Villiksi syntynyt -coveria. Matthau on isästään yhä ylpeä ja kokee Popedassa vuodesta 1977 lähtien soittaneen kitaristikonkarin kuolleen saappaat jalassa.

Veren perintö ei ole Matthaun tai Paavon mielestä käynyt kaksikolle rasitteeksi. "Muistan kun joskus kauan sitten Matthaun äiti totesi, että on se nyt ihme juttu, kun ensin isät soittivat samassa bändissä ja nyt soittavat pojat", Paavo muistelee.

Ensimmäisen kerran Paavo muistaa olleensa Popedan keikalla äitinsä sylissä. "Minun muistoni varhaisesta Popedasta perustuvat enemmän valokuviin, videoihin, juttuihin ja lehtileikkeisiin", Matthau lisää.

Kun Matthau koetti pikkupoikana testata isänsä kuusikielistä leipälapiota, tämä ei aina ollut innoissaan.

"Kyllä minä muistan Popedan biisien tahtiin kitaraa joskus lapsena rämpytelleeni. Kouluaikoina kitaraa piti soittaa melkein salaa, mutta nyt on kiva huomata, että sekä minä, että kitaraa soittava vanhempi veljeni Sir Christus soitamme molemmat bändeissä, jotka menestyvät."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image