Viihde

Rat­ti­kär­pä­sis­sä on oman elämänsä näyttelijöitä – auto on väline, joka johdattaa tarinoiden äärelle

Nyt naurattaa. Äiti Laura on juuri kertonut jymyjutun lapsilleen Justukselle ja Jennalle. Liikkuva auto on yllätysuutisille oiva miljöö, sillä autosta ei pääse heti pakoon. Autossa on aikaa selittää ja keskustella.
Viihde 11.11.2019 7:00
Ilari Tapio

Rattikärpäset

*** Alkaa olla vaikeaa keksiä ympäristöä, jossa tositelevisiota ei olisi tehty. Vessa saattaa olla sellainen, ellei jossain Australiassa jo satu pyörimään jonkin PeeTV:n kolmas tuotantokausi.

Rattikärpäset toimii samalla metodilla kuin Sohvaperunat. Edellinen on kuin jälkimmäisen road show. Siinä missä perunoissa televisio katsoo katsojiaan, kärpäsissä kojelautakamera on käännetty selfie-asentoon.

Oletuksena on, että suomalaiset viettävät paljon aikaa tien päällä ja käyttäytyvät liikkuvien peltikoteloittensa suojissa jotenkin toisin kuin muualla. Siksi autoissa istuvien ihmisten ajatuksia, puheita ja tekoja on olevinaan mielenkiintoista seurata.

Aitoa ja hersyvää läppää

Ihan niin sarja ei tietenkään toimi. Koska kamera ei ole piilokamera, sen läsnäolo tekee autoilijoista ja matkustajista omansa elämänsä näyttelijöitä.

Lisäksi osa kuskeista näyttää harrastavan yksinpuhumista. Esimerkiksi kodittoman helsinkiläisen tanssijan Veeran monologi on avausjaksossa suorastaan synkkää kuunneltavaa, eikä hyvin pyyhi myöskään vaasalaisella rekkakuskilla Villellä. Hän joutuu työttömäksi.

Yllättävän aidon ja hersyvän oloista läppää ratinpyörittäjät kuitenkin heittävät. Ykkösiä ovat Muonion maisemissa sompaileva Laura lapsineen sekä tamperelaiset bestikset Senni ja Pinja. Heidän pälätyksensä tuntuu todelta.

Liikuttava on puolestaan paimiolaisen Mirellan matka Meilahden sairaalaan, jossa hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen on tehty maksansiirto.

Itse asiassa auto on Rattikärpäsissä vain tekosyy ja väline, joka johdattaa katsojat suomalaisten tositarinoiden äärelle.

Seuraavat osat näyttävät, mihin suuntaan sarja kehittyy. Nyt on turvallista aloittaa keskiviivan tuntumasta ja antaa kolme tähteä.

TV2 maanantai 11.11. klo 20.00

Ykkösiä ovat Muonion maisemissa sompaileva Laura lapsineen. Myös tamperelaisten bestisten Sennin ja Pinjan pälätys on totta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
28
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
11
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image