Viihde

Rans­ka­lai­se­lo­ku­vas­sa on herkillä mieli ja ruumis – Ali vetää Stéphanien väkisin valoon

Marion Cotillard on Stéphanie, tappajavalaita kouluttava nainen, joka joutui onnettomuuteen. Elämänlangaksi tulee portsari Ali. KUVA: Cinema Mondo
Viihde 15.5.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsi päivän tarjonnasta yhden kiinnostavan tv-elokuvan.

Luihin ja ytimiin

**** Jacques Audiardin elokuvassa on kohtalonvoimaa noin 8000 kiloa. Keskimäärin sen verran painaa nimittäin aikuinen miekkavalas. Marion Cotillard esittää vesipuiston eläintenkouluttaja Stéphanieta, jolta onnettomuus altaassa vie elämänhalun ja jalat alta.

Onneksi kuitenkin on Ali. Matthias Schoenarts tekee rotevan roolin portsarina, pikkurikollisena ja yksinhuoltajaisänä, jonka elämän muuttaa puolestaan kohtaaminen Stéphanien kanssa. Kahden altavastaajan rakkaustarinassa edetään mieli ja kroppa herkillä – elokuvan nimen mukaisesti.

Rikkaiden lomaseudun varjopuoli

Etelä-Ranskan Antibes on perinteistä rikkaiden ja kuuluisien lomaseutua. Kalliita hotelleja ja ylellisiä ravintoloita riittää. Jopa Picasso-museo löytyy.

Ohjaaja Audiard väläyttää kuitenkin paikan kääntöpuolen – varjot, takapihat ja alamaailman. Hänellä ei ole alituinen hinku yrittää miellyttää katsojaa.

Kohtauksessa, jossa Ali hakee erakoituneen Stéphanien puoliväkisin ulkoilmaan, pakotetaan katsoja jakamaan tämän vaivaantuneisuuden. Aurinko sokaisee, avuttomuus masentaa ja olo ihmisten ilmoilla hämmentää. Juuri siksi lyhyt uimatuokio hetken päästä niin riipaiseekin. Vesi vie elämää eteenpäin.

Monella tapaa karussa elokuvassa on kuin onkin herkkyyttä ja romantiikkaa. Jos katsoja kuitenkin sattuu hetken vilkaisemaan vaikka popcorn-kulhon suuntaan, ne saattavat vilahtaa ohi.

Ali on kulmikas mies

Sitten iskevätkin päälle laittomat, väkivaltaiset nyrkkeilymatsit, joihin Stéphanie suorastaan usuttaa Alia. Ehkä hän tahtoo rakastettunsa kautta tuntea jollakin tavalla sitä fyysisyyttä, jota häneltä onnettomuudessa vietiin.

Ali on raavas ja kulmikas mies. Ja hänen elämänlankansa.

Asetelmassa on jotain samaa kuin Lars von Treierin elokuvassa Breaking the Waves. Tanskalaisohjaajan tympeää pakkomiellettä uhrautumisesta ei Audiard kumminkaan jaa.

Vesipuistojen delfiini- ja valasesitysten ystävää ei Luihin ja ytimiin katsojasta tee. Uhreja ovat niiden eläinparatkin. (Ranska 2012)

Yle Teema & Fem keskiviikko 15.5. klo 21.00

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
19:21
Seta huolestui translain kohtalosta hallitusneuvotteluissa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa
61
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
45
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
31
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
27
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image