Viihde

Rans­ka­lai­se­lo­ku­vas­sa on herkillä mieli ja ruumis – Ali vetää Stéphanien väkisin valoon

Marion Cotillard on Stéphanie, tappajavalaita kouluttava nainen, joka joutui onnettomuuteen. Elämänlangaksi tulee portsari Ali. KUVA: Cinema Mondo
Viihde 15.5.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsi päivän tarjonnasta yhden kiinnostavan tv-elokuvan.

Luihin ja ytimiin

**** Jacques Audiardin elokuvassa on kohtalonvoimaa noin 8000 kiloa. Keskimäärin sen verran painaa nimittäin aikuinen miekkavalas. Marion Cotillard esittää vesipuiston eläintenkouluttaja Stéphanieta, jolta onnettomuus altaassa vie elämänhalun ja jalat alta.

Onneksi kuitenkin on Ali. Matthias Schoenarts tekee rotevan roolin portsarina, pikkurikollisena ja yksinhuoltajaisänä, jonka elämän muuttaa puolestaan kohtaaminen Stéphanien kanssa. Kahden altavastaajan rakkaustarinassa edetään mieli ja kroppa herkillä – elokuvan nimen mukaisesti.

Rikkaiden lomaseudun varjopuoli

Etelä-Ranskan Antibes on perinteistä rikkaiden ja kuuluisien lomaseutua. Kalliita hotelleja ja ylellisiä ravintoloita riittää. Jopa Picasso-museo löytyy.

Ohjaaja Audiard väläyttää kuitenkin paikan kääntöpuolen – varjot, takapihat ja alamaailman. Hänellä ei ole alituinen hinku yrittää miellyttää katsojaa.

Kohtauksessa, jossa Ali hakee erakoituneen Stéphanien puoliväkisin ulkoilmaan, pakotetaan katsoja jakamaan tämän vaivaantuneisuuden. Aurinko sokaisee, avuttomuus masentaa ja olo ihmisten ilmoilla hämmentää. Juuri siksi lyhyt uimatuokio hetken päästä niin riipaiseekin. Vesi vie elämää eteenpäin.

Monella tapaa karussa elokuvassa on kuin onkin herkkyyttä ja romantiikkaa. Jos katsoja kuitenkin sattuu hetken vilkaisemaan vaikka popcorn-kulhon suuntaan, ne saattavat vilahtaa ohi.

Ali on kulmikas mies

Sitten iskevätkin päälle laittomat, väkivaltaiset nyrkkeilymatsit, joihin Stéphanie suorastaan usuttaa Alia. Ehkä hän tahtoo rakastettunsa kautta tuntea jollakin tavalla sitä fyysisyyttä, jota häneltä onnettomuudessa vietiin.

Ali on raavas ja kulmikas mies. Ja hänen elämänlankansa.

Asetelmassa on jotain samaa kuin Lars von Treierin elokuvassa Breaking the Waves. Tanskalaisohjaajan tympeää pakkomiellettä uhrautumisesta ei Audiard kumminkaan jaa.

Vesipuistojen delfiini- ja valasesitysten ystävää ei Luihin ja ytimiin katsojasta tee. Uhreja ovat niiden eläinparatkin. (Ranska 2012)

Yle Teema & Fem keskiviikko 15.5. klo 21.00

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image