Viihde

Ra­dio­do­ku­men­tin karu paljastus: Kun suomalainen vanhenee ulkomailla, hän on pitkälti oman onnensa nojassa

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon suomalaisvanhuksia on erakoitunut asuntoihinsa ulkomailla. Usein nuorena poismuuttaneiden läheiset sekä Suomessa että asuinmaassa ovat myös vanhentuneet, sairastuneet tai kuolleet.
Viihde 8.12.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Radio Variaatio: Maailmalle unohdetut vanhukset

*** Saksassa asuva tyylikäs ja taiteellinen Tyyne-täti oli lapsena Riikka Rahin ihailun kohde. Miten kävi, kun yksin asunut Tyyne vanheni ja dementoitui? Rahi on tehnyt maailmalla vanhenevista suomalaisista radiodokumentin.

Aihe on tärkeä, mutta monet erilaiset puhujat tekevät ohjelmasta hajanaisen. Tärkein tulee esiin kirkkaasti: olet oman onnesi nojassa.

Jos sairastuneen vanhuksen saaminen hoitoon vaatii omaisilta sinnikkyyttä kotimaassa, niin monin verroin hankalampaa se voi olla ulkomailla.

Kokemuksistaan kertoo myös Hannu, jonka isä kuoli Espanjassa. Hän pitää asioiden selvittämisestä vieraassa maassa karuna, kun apua ei paikallisen kielen ja byrokratian keskellä saanut oikein mistään. Yhdeksi päiväksi hän sai tulkin seurakunnan avulla.

Isänsä tuhkauurnan Hannu sai kuljetettua Suomeen, kun lentokentällä joustettiin, vaikka kuolintodistus puuttui. Uurna ja tuhkaustodistus Hannulla oli.

Paluu onnistuu harvoin

Suomen suurlähetystöt eivät auta sen paremmin hoitoon pääsyssä kuin kotimaahan palaamisessakaan. Paluu onnistuu vain harvoin ja vaatii varoja. Usein eri puolilla maailmaa olevat suomalaisseurakunnat ovat lähes ainoa paikka, johon voi tukeutua apua tarvitessaan.

Aurinkorannikolla Espanjassa asuu noin 30 000 suomalaista, yksi heistä on maahan vuonna 1998 vaimonsa kanssa muuttanut Risto Huttunen. Hän opetteli heti espanjaa ja rekisteröityi maan terveys- ja sosiaalihuoltoon. Siitä huolimatta leskeksi jäänyt Risto on pitkälti suomalaisen seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden varassa.

Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia on sisäministeriön arvion mukaan noin 300 000.

Yle Radio 1 sunnuntai 8.12. klo 18.00

MAINOS

Kommentoi

Kun ei ole yhtään verisukulaista tai edes hyvää ystävää, johon voisi tukeutua, on epävarmuus vanhuuden päivistä todellinen. Pidän asuntoa Suomessa silta varalta, että ymmärtäisin kotiutua kotimaisemiin kun paluu tuntuu ajankohtaiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni Ruotsissa asuvalla eläkeläis vanhuksella on vaikeuksia kielen kanssa ja monet ovat erakoituneet eikä pysty muuttamaan minnekkään kun ei ole minkään laista kontaktia minnekkään eikä ole varaa ja eikä jaksa enää yrittää mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin moni Ruotsissa asuva Suomalainen eläkeläinen haluaisi palata kotimaahansa viettämään eläke päiviänsä mutta se on aika mahdotonta johtuen verotus syistä ja koska Suomi on niin kallis maa asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa on hyvin paljon katkeroituneita suomalaisia eläkeläisiä joilla on suhteet katkenneet suomeen. Ei muuta keinoa kun ryyppääminen olla saa itsensä pois päiviltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin eutanasia kuin suomalaisiin terveyskeskuksiin jonottamaan, joista joutuu lopulta hylätyksi, huumatuksi ja sidotuksi sänkyyn eli "hoitolaitokseen". Vankilassakin voisit paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomita ketään ei varsinkaan viranhaltijoita kun asiakas on aina väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vierestä seuranneena voin todeta että täysin totta, mutta on niin rakenteissa meillä Suomessa, että sitä pidetään normina. Hyvän hoitopaikan löytämisen voi verrastaa pieneen lottovoittoon. Rahaa löytyy kyllä siihen mistä ei tässä saa puhua, mutta ei terveydenhuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image