Viihde

PopTenorit sukkuloivat kuudella vuo­si­kym­me­nel­lä

Ei mitään jollottajia. PopTenorit esiintyy sunnuntaina Oulussa. Maaliskuun lopulla sekonsertoi myös Kuusamossa ja Kajaanissa. KUVA: Arto Kiuru
Viihde 12.3.2003 0:00
Arto Kiuru
PopTenorit sukkuloi ohjelmistossaan kuudella vuosikymmenellä, musiikkityylistä ja paikasta toiseen. Fredi, Petri Laaksonen ja Pepe Willberg yhdistävät tulkinnoissaan oopperaklangin ja rockin rutinan.

Abban rivakka Mamma Mia -hitti kaikuu oven läpi rappukäytävään Helsingin Vuorikadun kivitalon viidennessä kerroksessa. PopTenorit harjoittelee sovittaja-kapellimestari Olli Ahvenlahden pianoinnin tahdittamana.

Yhtyeen kuopus Laaksonen tunnustaa, että yhtye on tieten tahtoen ottanut ohjelmistoonsa rockin ja viihdemusiikin klassikoita. Se tulkitsee lauluja Beatlesin rosorockista aina suomalaiseen tangoon. "Emme ole solistien egotrippi."Laaja musiikkitausta


Willberg painottaa, että ohjelmisto on kasattu trion omista suosikeista. Laulajien soolokappaleita kuullaan maaliskuun konserttikiertueella enimmäkseen potpureina. "Halusimme laulaa lauluja, jotka eivät jostain syystä ole mahtuneet aikaisimpiin soolokonsertteihimme."

PopTenoreilla on jykevä tausta. Fredi on kunnostautunut monipuolisena iskelmäjättinä, jonka repertuaariin on mahtunut uhmakasta folk-hyminää kuin liukasta käännösdiskoa. Hän on ollut myös mukana television Kivikasvot-sarjassa, kabareessa ja komediateatterissa.

Läpimurtonsa Täällä Pohjantähden alla -laululla tehnyt Laaksonen on toiminut kuoronjohtajana ja kuorolaulajana. Willbergin historia ylettyy aina 1960-luvun alun Islandersiin ja Jormasiin ja sittemmin tehdastyövuoron mittaisia mammuttikeikkoja vielä 1970-luvun alussa puskeneeseen Pepe & Paradiseen.

Ahvenlahti uskoo, että PopTenorit voi helposti tulkita musiikkia laidasta laitaan. "Liikumme kevyesti kuudella vuosikymmenellä. Miehet ovat olleet eri tilanteissa ja puuhanneet eri musiikinlajien kanssa ja saaneet sitä kautta vankkaa kokemusta."

Laaksonen toteaa, että yhtyeen kaikilla jäsenillä on pop- ja oopperamusiikkia hyödyntävä tausta.

Lähes kaksikymmentä vuotta lavoilta ja tanssipaikoilta pois ollut Fredi säkenöi intoa esiintyä ja laulaa. PopTenoreissa on hänen mielestään nykymusiikille harvinaista metallista klangia. Uusissa laulajissa hän sanoo leipääntyneensä eniten jollottavaan laulutyyliin.

"On harvinaista, että kolme tällaisen äänen omistavan tyyppiä osuu yhteen. Metallisuus ja suorat äänet mahdollistavat sen, että voimme rakentaa hienon kolmiäänisen soundin isoilla ajoituksilla korkealta, mutta myös hiljaa."Tunnelmia ja tuntoja


Vaikka PopTenoreiden juuret ovat 1960-luvun lauluyhtyeissä, ei trio juuri haluaisi ottaa kantaa asioihin tai julistaa.

Laaksonen kuittaa, että laulut itsessään saattavat herättää kuulijoissa tunteita. "Haluamme herättää ihmisissä tunnelmia ja tuntoja. Syvältä ihmisiä koskettava musiikki ja siihen liitetty äärimmäisen riehauttava ja iloinen tunnelma on parasta, mitä voimme yleisölle antaa."

Folk-Fredinä ensimmäiset levynsä tehnyt Fredi taas painottaa viihteellisyyden tärkeyttä. Toivo Kärjeltä saamaansa folk-liitettä hän pitää kiusallisena. Kärki oli leipomassa Fredistä kuplettilaulajaa, ja mollasi, ettei tästä tulisi koskaan iskelmätähteä.

"Mua ei yhdistänyt folkiin mikään muu kuin taiteilijanimi. Jollakin mun keikalla hoilattiin 1960-luvun lopulla konsertin jälkeen We Shall Overcomea. Itse en ollut laulua koskaan kuullutkaan."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

70
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
28
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
21
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
20
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
16
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

196 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image