Viihde

Pomfelis palasi 40 vuoden jälkeen

We shall overcome! Folk-yhtye Pomfelis laulaa yhtä uljaasti kuin ennenkin. Matti Partanen (vas.), Liisa Lääveri ja Jouni Suistola. KUVA: Heidi Risto
Viihde 25.1.2006 0:00
Jyri-Jussi Rekinen
"Kuuntelin vastikään vanhaa nauhamme. Nauroin niin paljon, että putosin sohvalta", Liisa Lääveri hekottaa.

Kyseisellä 60-luvun puolessa välissä taltioidulla nauhalla musisoi Oulun ja kenties Pohjois-Suomen ensimmäinen folk-yhtye Pomfelis. Yhtyeen nimi keksittiin vanhasta Oulun pojat -rallista, jonka kertosäkeessä on mitään tarkoittamaton sana pomfelis.

Trio esitti tuolla tallenteella aikansa tunnetuimpia folk-ralleja, kuten We Shall Overcome, Five Hundred Miles ja Blowing in the Wind. Nyt Pomfelis on kasattu uudelleen Oulu Pop History -keikkaa varten. Lääveri pitää mahdollisena että yhtye esiintyy tuon keikan jälkeenkin.

Pomfelis koostuu laulaja Liisa Lääveristä sekä kitaristi-laulaja Matti Partasesta ja kitaristi-banjon soittaja-laulaja Jouni Suistolasta.

Oulu-folkin pioneerit

Nykyiseen ohjelmistoon valittiin samoja sävelmiä, joita trio esitti aikoinaankin. "Sieltä löytyy Dylania, Pete Seegeriä ja Hank Williamsia", Suistola tietää.

Partanen kuitenkin huomauttaa, että biisien perimmäinen olemus on yhtyeen jäsenille nykyisin selkeämmin esillä kuin aikoinaan. "Ne avautuvat aivan eri tavalla. Lisäksi laulamme varmemmin", Partanen tuumii.

Pomfeliksen harjoitukset sen sijaan sujuvat kuten ennenkin.

"Harjoituksissa oli kaikki kuin 40 vuotta sitten. Matti kertoi huonoja vitsejä ja minä suutuin, koska biisit menivät miten sattui. Jouni vain rämpytteli kitaraansa siinä sivussa", Lääveri naurahtaa.

Oulussa oli folk-klubi

Nykyisin yhtyeen jäsenet tunnetaan paremmin muilta elämän alueilta kuin folk-musiikista. Pomfelis oli kuitenkin se yhtye, joka toi folkin Ouluun. Sen ympärille perustettiin oma folk-klubikin 1960-luvun puolessa välissä.

"Olin käynyt Helsingissä Hootenanny-klubissa ja innostuin näkemästäni. Niinpä tuumimme että kaupunkimme pitäisi saada sellainen", Suistola muistelee.

Oulun Hootenanny-klubi perustettiin Aleksanterinkadun ja Hallituksen kadun kulmassa sijaitsevaan kiinteistöön. Klubi toimi aktiivisesti vuosina 1965-1968, jolloin siellä soittivat kaikki kaupungin folk-kärpäsen saaneet nuoret muusikot.

Juuret Pohjan veikoissa

Folk-yhtye Pomfelis sai alkunsa 1965, jolloin Pohjan veikoissa olleet partiopojat Partanen ja Suistola ryhtyivät soittamaan yhdessä innostuttuaan folkista. "Pidimme Peter, Paul & Marysta yli kaiken, ja päätimme lisätä yhtyeeseemme naisäänen", Partanen kertoo.

Laulajaksi löydettiin Lääveri. Hän oli eräänä päivänä odottelemassa onnikkaa Pokkitörmällä, kun Suistola kysyi häntä Pomfelikseen. Liisa suostui samantien.

"Jouni oli poikalyseossa eikä hän tuntenut ketään tyttöä. Hän kysyi äidiltään, että kuka olisi hyvä laulaja. Äiti tiesi, että minä osaan laulaa. Niinpä Jouni rohkaisi mielensä ja kysyi tulisinko mukaan", Lääveri muistelee.

Pomfelis esiintyi Oulussa lähinnä kouluissa ja Hootenanny-klubin tilaisuuksissa.

Yhtyeellä oli ohjelmistossa vanhoja suomalaisia kansanlauluja, joten vanhemmatkin ihmiset kuuntelivat Pomfelista. "Kansalauluohjelmistomme piti sisällään muun muassa Oi ystäväin-, Vilho ja Bertta-, Äiti se laulaa lapselleen -sävelmät", Lääveri luettelee.

Pomfeliksen taru loppui tyypilliseen suomalaisten nuorisobändien tappajaan, armeijaan. Suistolan lähdettyä suorittamaan asepalvelustaan 1966 jatkoivat Lääveri ja Partanen musisointia erikseen. Lääveri harkitsi jopa hetken soolouraa.

Suistola hakeutui musiikin pariin armeijareissun jälkeen, mutta Pomfelista ei kuitenkaan kasattu kuin vasta tänä vuonna.

"Kyllä esittämämme biisit ovat hienoja kappaleita vieläkin. Esimerkiksi We Shall Overcome ei ole vanhentunut, vaikka Vietnam will be free -rivin laulaminen ei nykyisin ole kovin ajankohtaista", Liisa Lääveri toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image