Viihde

Perusreilua äijämetallia vailla krumeluureja

Viihde 25.2.2004 0:00
Marko Sirviö
Diablon Rainer Nygård ja Marko Utriainen ovat pikkupojasta saakka pyörineet samoissa bändeissä. Kalajoelta kotoisin olevan kaksikon ensimmäinen vähän merkittävämpi yhtye oli Kalajoella perustettu, nopeaa thrashmetallia paiskonut Armatage.

Kalajoen seudulla kaverukset saivat puuhata omissa piireissään, sillä yhteyksiä läheisiin Oulun ja Raahen metallibändeihin ei vielä tuolloin ollut.

"Internetin käyttö ei ollut yhtä yleistä kuin nyt eikä meidän ikäisille ollut oikein rocklehteäkään, josta olisi voinut seurata demopalstan bändejä. Ei me tiedetty esimerkiksi Charonista, mutta Charonissa kitaraa soittanut Jasse Hast sanoi, että hänellä on meidän vanhat kasettidemot. Että oli sitä aktiivista porukkaa silloinkin", sanoo Diablo-solisti Nygård.

Sittemmin Nygård ja kitaristi Utriainen pakkasivat kapsäkkinsä ja suuntasivat tahoilleen eteläiseen Suomeen. Samalla Armatagesta tuli Diablo Brothers, jonka ensimmäinen demo tehtiin vielä Kalajoella. Sen jälkeen yhtyeen toiminta on keskittynyt Tampereelle ja kun musiikillinen linja selkiytyi lopullisesti, lyheni nimi pelkäksi Diabloksi.

Kolme albumia julkaissut Diablo on tällä hetkellä maamme suosituimpia metalliyhtyeitä. Kun yhtyeen kakkosalbumi Renaissance keräsi kiitosta lähinnä metalliskribenteiltä, nyt liikkeellä on ostava yleisö.

Muutama kuukausi sitten ilmestynyt Eternium on pysynyt hyvissä asemissa albumilistalla julkaisustaan lähtien. Nightwishin, Sonata Arctican ja Stratovariuksen kaltaisen melodisen heavyn suosio on jo tuttu juttu, mutta Diablon kaltaiset rynkyttäjät juhlivat listasijoituksilla vain harvoin.

Diablo mättää metallia Deathin ja Testamentin opein, mutta melodisuus tuo Diablon musiikkiin tervetullutta moniulotteisuutta. Nygård sanoo tärkeimpien henkisten vaikutteiden lepäävän 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun raskaassa metallissa.

"Juuret on thrashissa, mutta kun ikääntyy, sitä on rohkeampi kokeiluihin ja omaksumaan vähän kevyempiäkin juttuja. ", hän hymähtää.

Nygård on useissa yhteyksissä kuvannut Diablon musiikkia äijämetalliksi. Raavaan soinnin lisäksi se tarkoittaa perusreilua meininkiä ja konstailemattomuutta. Diablo ei tarvitse meikkejä, nahkahousuja tai muita ulkokultaisia krumeluureja. Jos soitto ei kelpaa farkut jalassa, antaa olla kelpaamatta.

Asennemetalli on rockin kentässä ylivertainen tekstillisten latteuksien lähde. Kiusaus mennä aidan yli matalimmasta kohdasta on ymmärrettävä, sillä möykän läpi kukaan ei kuitenkaan saa selvää lyyrikon aivoituksista.

Diablon teksteistä vastaava ja ne myös yleisön silmille karjuva Nygård suhtautuu sanoittamiseen vakavasti. Väkevään Fuck You 666 -tyyliin otsikoidut hölynpölyt eivät jaksa kiinnostaa miestä, joka myöntää panostavansa teksteihin niin paljon kuin järki ja kyvyt antavat myöten.

"Yritän ilmaista asiat niin, että ne voisi ajatella monella tavalla. Myös riimit ovat tärkeitä ja sovitukset pitää hioa viimeisen päälle. Jos rytmitys tai sisältö on pielessä, sisäistäminen on vaikeaa. Vaikea olisi pokerinaamalla lähteä huutamaan veri roiskuu -tarinoita ja lohikäärmehoureita. On sen verran jo nähnyt näitä juttuja, ettei iske enää."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

7
Operaattorit suhtautuvat Supon huoleen 5G-verkoista vakavasti – Elisan johtajan mukaan vakoilua voidaan torjua yksinkertaisella keinolla
3
Vuoden vanha Nita-koira oli karkuteillä lähes 11 päivää ja perhe pelkäsi lemmikin joutuneen suden suuhun – lopulta koira palasi kotiin terveenä, mutta väsyneenä, janoisena ja nälkäisenä
2
Kannattaako nyt ostaa bensa-, diesel- vai sähköauto? Katso listasta, mitkä automallit kävivät kaupaksi viime vuonna ja mitkä menettivät myyntiään Tilaajille
2
Viime vuosi oli mittaushistorian toisiksi lämpimin, päättynyt vuosikymmen kaikkein kuumin – Suomalaisasiantuntija: Luvassa sään ääri-ilmiöitä ja 3–5 celsiuksen nousu
2
M/S Romantic rohmusi kaikki Venlat, joihin oli ehdolla – Eränkävijöille Lifestyle-Venla
1
Maria Ohisalo avasi vihreiden puheenjohtajapelin – tuoreen kansanedustajan ja puolueen ääniharavan arvellaan olevan kisassa vahvoilla
1
Kirkollisveron hinta – on surullista, jos järjestelmä tasaamisen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi purkautuu siksi, että ihmiset lyhytnäköisesti eroavat kirkosta Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

uuden auton osto ei nyt kannata

Sama virsi jatkuvasti, ei kannata ostaa autoakun verottaja romauttaa arvon, ei kannataostaa asuntoa kun arvo romahtaa, e... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image