Viihde

Perjantaina ensi-iltansa saava Joulumaa-elokuva muistaa vii­si­kymp­pis­tä naista

Inari Niemi (vas.) kertoo saaneensa Joulumaahan kaikki haluamansa näyttelijät. Eero Ritala ja Milka Alhroth olivat hänen mielessään jo käsikirjoitusvaiheessa. KUVA: Anssi Juntto
Viihde 30.11.2017 20:00
Anssi Juntto

Inari Niemi valitsi talvisen elokuva-aiheen, jottei tarvitsisi olla ohjaustöissä taas kesällä.

Näyttelijä Milka Ahlrothin ei tarvinnut miettiä kahta kertaa, kun ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi pyysi häntä Joulumaa-elokuvansa pääosaan.

– On rohkeata kirjoittaa iso rooli tavalliselle viisikymppiselle naiselle, joka ei harrasta mitään extreme-lajia, tai jolla ei ole mitään erityisominaisuuksia tai taitoja. Minusta se oli erittäin mielekäs ja iso haaste ottaa vastaan, Ahlroth perustelee.

Aikoinaan Joulumaan henkilöitä ja teemoja miettiessään Niemi halusi keskiöön ehdottomasti viisikymppisen naisen. Sellaisia kun ei elokuvissa kovin usein näe.

– Lisäksi halusin, että viisikymppiselle naisellekin voi tapahtua jotain kivaa. Tuon ikäisten naisten kuva on elokuvissa aika kapea, usein he ovat vain tukemassa muita hahmoja. Oli tärkeää, että siellä on se nainen ja me keskitymme hänen elämäänsä ja ongelmiinsa, Niemi sanoo.

Elokuvan tarinassa Ahlrothin näyttelemä Helena on joulun alla yksin, sillä hänen entinen miehensä on löytänyt nuoremman naisen. Tytärkin opiskelee ulkomailla. Paras ystävä vie Helenan jouluksi luomutilalle, jota isännöi kaupungista muuttanut kolmekymppinen pariskunta.

Niemen ensimmäinen pitkä ohjaustyö Kesäkaverit (2014) oli nimensä mukaisesti kesäelokuva. Toisesta elokuvasta tuli talvinen sesonkielokuva yllättävänkin käytännöllisistä syistä.

– En halunnut tehdä aviomiehelleni kovin pian uudestaan sitä, että kuvaan kesän lopulla, mikä tarkoittaa sitä, että hän on käytännössä koko kesän yksin lastemme kanssa, Niemi kertoo.

– Kesän tavoin jouluun liittyy paljon odotuksia. On herkullista sijoittaa tarina sellaiseen aikaan, joka on niin pakattu odotuksilla. Kaiken on pakko mennä oikein, ja on hirveät paineet olla onnellinen ja läheisten ympäröimä.

Joulumaa on Niemen ensimmäinen oma pitkän elokuvan käsikirjoitus. Siinä, että pääsee ohjaamaan omaa käsikirjoitustaan, on hyvät ja huonot puolensa.

– Kuvauksiin valmistautuminen on vähän helpompaa, kun on jo pari vuotta kirjoittanut käsikirjoitusta, ja se on vielä sen verran hyvin päässä. Jos on toisen teksti, joutuu tekemään isomman sisäänmenon siihen juttuun ennen kuvauksia, Niemi vertaa.

– Toisaalta kuvauksissa tulee pakosta sellaisia epäilyn hetkiä, että toimiiko tämä dramaturgisesti näin tai onko tässä liian pitkä jakso, että ollaan sisällä. Aiemmin olen sellaisina hetkinä ajatellut, että jos käsikirjoittajakin on ollut sitä mieltä, niin kyllä tämä toimii. Eli siinä on ollut toinen mielipide tukena. Nyt kun olin itse tehnyt käsikirjoituksen, ajattelin vain, että mitä jos olen luullut väärin.

Vaikka ohjaaja on tehnyt kuvauspaikalla tietyt ratkaisut, leikkausvaiheessa elokuvaan voi silti tehdä isojakin muutoksia poistamalla tai järjestelemällä kohtauksia uudelleen.

– Joulumaassa ajattelin etukäteen, että tämä on kyllä tässä. Ei näitä kohtauksia hirveästi voi siirrellä, kun tämä on niin selkeä, on jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä. Mutta kyllä siellä leikkauspöydässä aika paljon vielä heiteltiin kohtauksia eri järjestykseen, Niemi tunnustaa.

Joulumaa saa ensi-iltansa perjantaina 1. joulukuuta.

Joulumaa

Inari Niemen ohjaama ja käsikirjoittama koko illan draamakomedia.

Keskeisiä osia näyttelevät Milka Ahlroth, Mari Rantasila, Anna Paavilainen, Eero Ritala, Martti Suosalo ja Tommi Korpela.

Ensi-ilta 1.12.

Pitkästä aikaa Nordisk Filmin levittämä elokuva, joka pääsee myös Finnkinon elokuvateattereihin.

MAINOS

Kommentoi

Ajatelkaapa kun on melkein 60 kymppinen niin vielä enemmän on muistoja kuin 50 vuotiaalla sitten kun vielä vanhempia niin niilläkin on tiedon jyväsiä jos muisti toimii että on joka kymmenelle on naisihmisiä että yksilöitä olemme joka iikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image