Viihde

Paula Vesalalle Reino Helismaa -palkinto – PMMP:stä julkisuuteen noussut lauluntekijä on myös näyttelijä ja kä­si­kir­joit­ta­ja

Työväen Sivistysliiton Reino Helismaa -palkinto on myönnetty Paula Vesalalle. Palkinnon arvo on 4 000 euroa. KUVA: Jussi Leinonen
Viihde 7.6.2019 15:30
Kaleva

Lauluntekijä Paula Vesala on saanut Työväen Sivistysliiton (TSL ry) Reino Helismaa -palkinnon.

Palkinto luovutetaan Reino Helismaan hengessä henkilölle, joka on merkittävällä tavalla uudistanut suomalaista viihdettä kansallisista lähtökohdista. Palkinnon suuruus on 4 000 euroa ja se jaetaan TSL:n päättämänä ajankohtana 3–5 vuoden väliajoin.

Paula Vesala tuli lauluntekijänä tunnetuksi PMMP-yhtyeen hittibiisien tekijänä. Varsin nopeasti häneltä tilasivat kappaleita Suomen johtavat artistit. Vesala kehittyi tilausten myötä monipuoliseksi ja monet näkökohdat huomioonottavaksi tarinankertojaksi.

Palkintoperusteluissa todetaan Paula Vesalan olevan hätkähdyttävän monipuolinen lauluntekijä. Helismaan perintöä hän kantaa tekemällä omaa musiikkiaan sekä tuottamalla ammattilaisena kollegoilleen kappaleita useissa eri tyylilajeissa.

Vesala on myös tehnyt kokonaan käännöksen musikaaliin Kristina från Duvemåla (Anderson/Ulvaeus – Svenska Teatern).

Vesala on käsitellyt myös yhteiskunnallisia ilmiöitä, muun muassa sotaan liittyviä teemoja kirjoittamassaan Afganistan-näytelmässä. Hän on kääntänyt musikaali- ja näytelmämusiikkia suomeksi, ja omaa musiikkiaan Vesala on säveltänyt ja sanoittanut Suomen Kansallisteatterin ohella lukuisille teattereille.

Paula Vesala on myös näyttelijä. Hänen viimeisin roolinsa oli Antti Rokan vaimon Lyytin osa Tuntemattoman sotilaan filmatisoinnissa vuonna 2017. Teatteri- ja elokuvailmaisuaan hän on laajentanut nykyisen visuaalisen digimedian puolelle.

Naisasialiitto Unioni nimesi Paula Vesalan Vuoden Lyytiksi hänen taiteellisesta toiminnastaan naisten sotakokemusten esiin nostajana vuonna 2011. Omnian Ammattiopisto / ArtOmnian opiskelijat sekä Kaarinan lukio valitsivat Vesalan vuonna 2016 Nuorten hyvien tapojen lähettilääksi.

Reino Helismaa -palkinnon ovat aikaisemmin saaneet Vexi Salmi (1989), Jaakko Teppo (1994), Sauvo Saukki Puhtila (1999), Martti Syrjä (2004), Heikki Hector Harma (2009) sekä Heikki Salo (2014).

Helismaa oli monipuolinen musiikintekijä ja viihdetaiteilija. Hän teki yli 5 000 laulun sanoitusta, 32 elokuvakäsikirjoitusta, yli sata radiohupailua ja kahdeksan näytelmäkirjoitusta. Sotien jälkeen hän tuli tunnetuksi esittämällä J. Alfred Tannerin kupletteja. Helismaa esiintyi yhteisillä kiertueilla Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen kanssa. Ohjelmistoon kuului laulujen ohella niin sanottuja huumorinumeroita eli aikansa stand uppia.

Reino Helismaa -palkinnon luovutti TSL:n puheenjohtaja Ilkka Kantola ja Helismaa-palkintolautakunnan puheenjohtaja ja muusikko Timo ”Tipi” Tuovinen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
48
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image