Viihde

Päivän lef­fa­poi­min­ta: Sär­kän­nie­mes­sä­kin esiintynyt sirkustähti Pauliina Räsänen säteilee Balkanilla tapahtuvassa elokuvassa

Pauliina Räsänen on akrobaatti kiertävässä sirkuksessa, joka päätyy taistelualueella jossain päin Balkania syrjäisen maatalon pihalle. KUVA: Mitja Licen
Viihde 18.7.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsi yhden elokuvan ja perustelee, miksi se kannattaa katsoa.

Circus Fantasticus

*** Kun on pätevä, sopiva tai ainutlaatuinen, voi Suomesta päästä kansainvälisiin filmituotantoihin, vaikkei varsinaisesti näyttelijä olisikaan.

Reippaasti yli kaksimetrinen koripalloilija Joonas Suotamo sai pestin, kun Star Wars -elokuvien karvanaama Chewbacca tarvitsi uuden esittäjän. Voimamies Jouko Ahola pääsi kantamaan raskaita taakkoja saksalaislegenda Werner Herzogin elokuvaan Invincible.

Samaan joukkoon kuuluu Pauliina Räsänen. Tampereella ja Montrealissa sirkusta opiskellut suomalainen esiintyi 2000-luvun alussa Särkänniemen huvipuistossa ja vuonna 2007 Apocalyptican kanssa Helsingin Euroviisuissa. Maailmankuuluun Cirque du Soleil’hin hän pääsi ensimmäisenä pohjoismaisena taiteilijana.

Siitä oli hyvä jatkaa Janez Burgerin elokuvaan Circus Fantasticus.

Rooleissa on eri lajien sirkustaitajia ympäri Eurooppaa.

Kuolema kuiskii, seurue harjoittelee

Räsänen on notkea akrobaatti kiertävässä seurueessa, joka ilmestyy syrjäisen maatalon pihalle. Vaikka tapahtumapaikkana on nimettömäksi jäävä Balkanin maa, huutavat Jugoslavian hajoamissotien katkerat muistot kuvissa. Siksi ei sanoja kaivatakaan.

Talossa isä suree edesmennyttä vaimoaan, ja vaunussa makaava sairas vanha tirehtööri on elämänsä kalkkiviivoilla. Jossain lähellä jyräävät taistelulinjat.

Kuolema kuiskii vähän kaikkialla, mutta seurue treenaa ja toimii kutsumuksensa mukaisesti. Kun panssari vyöryy paikalle jysäyttelemään, näyttää sirkuksen tulennielijä, että täältäkin pesee.

Circus Fantasticus on kieltämättä sukua Federico Fellinin Tielle ja Ingmar Bergmanin Viettelysten illalle, mutta tämä sirkus ei ole alakulon asialla.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Räsänen pyörii vanteen varassa yläilmoissa, asettuu elokuva vakaasti elämän, kauneuden ja mielikuvituksen puolelle. Vaatimattomasti, mutta sympaattisesti.

Ensiesitys. (Slovenia 2011)

Yle Teema & Fem torstai 18.7. klo 23.50

Kommentoi

Uutisvirta

70
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
44
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
19
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image