Viihde

Päivän lef­fa­poi­min­ta: Sär­kän­nie­mes­sä­kin esiintynyt sirkustähti Pauliina Räsänen säteilee Balkanilla tapahtuvassa elokuvassa

Pauliina Räsänen on akrobaatti kiertävässä sirkuksessa, joka päätyy taistelualueella jossain päin Balkania syrjäisen maatalon pihalle. KUVA: Mitja Licen
Viihde 18.7.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsi yhden elokuvan ja perustelee, miksi se kannattaa katsoa.

Circus Fantasticus

*** Kun on pätevä, sopiva tai ainutlaatuinen, voi Suomesta päästä kansainvälisiin filmituotantoihin, vaikkei varsinaisesti näyttelijä olisikaan.

Reippaasti yli kaksimetrinen koripalloilija Joonas Suotamo sai pestin, kun Star Wars -elokuvien karvanaama Chewbacca tarvitsi uuden esittäjän. Voimamies Jouko Ahola pääsi kantamaan raskaita taakkoja saksalaislegenda Werner Herzogin elokuvaan Invincible.

Samaan joukkoon kuuluu Pauliina Räsänen. Tampereella ja Montrealissa sirkusta opiskellut suomalainen esiintyi 2000-luvun alussa Särkänniemen huvipuistossa ja vuonna 2007 Apocalyptican kanssa Helsingin Euroviisuissa. Maailmankuuluun Cirque du Soleil’hin hän pääsi ensimmäisenä pohjoismaisena taiteilijana.

Siitä oli hyvä jatkaa Janez Burgerin elokuvaan Circus Fantasticus.

Rooleissa on eri lajien sirkustaitajia ympäri Eurooppaa.

Kuolema kuiskii, seurue harjoittelee

Räsänen on notkea akrobaatti kiertävässä seurueessa, joka ilmestyy syrjäisen maatalon pihalle. Vaikka tapahtumapaikkana on nimettömäksi jäävä Balkanin maa, huutavat Jugoslavian hajoamissotien katkerat muistot kuvissa. Siksi ei sanoja kaivatakaan.

Talossa isä suree edesmennyttä vaimoaan, ja vaunussa makaava sairas vanha tirehtööri on elämänsä kalkkiviivoilla. Jossain lähellä jyräävät taistelulinjat.

Kuolema kuiskii vähän kaikkialla, mutta seurue treenaa ja toimii kutsumuksensa mukaisesti. Kun panssari vyöryy paikalle jysäyttelemään, näyttää sirkuksen tulennielijä, että täältäkin pesee.

Circus Fantasticus on kieltämättä sukua Federico Fellinin Tielle ja Ingmar Bergmanin Viettelysten illalle, mutta tämä sirkus ei ole alakulon asialla.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Räsänen pyörii vanteen varassa yläilmoissa, asettuu elokuva vakaasti elämän, kauneuden ja mielikuvituksen puolelle. Vaatimattomasti, mutta sympaattisesti.

Ensiesitys. (Slovenia 2011)

Yle Teema & Fem torstai 18.7. klo 23.50

Kommentoi

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image