Viihde

Päivän elo­ku­va­poi­min­nat: Kuinka Päätalosta tuli kirjailija? Kai Lehtinen on mainio tulkki uraansa aloit­te­le­val­le Kallelle

Kalle Päätalo (Kai Lehtinen) halusi palavasti kirjailijaksi. Leenan roolissa Susanna Anteroinen. KUVA: Marja-Leena Hukkanen
Viihde 22.4.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta tv-elokuvaa.

Päätalo

★★★ Kalle Päätalon pitkissä, leveissä ja monilukuisissa kirjoissa sai äänen se sukupolvi, joka sotien jälkeen rakensi Suomen. Hannu Kahakorven ohjaamassa elokuvassa kirvesmiehen, rakennusmestarin ja uraansa aloittelevan kirjailijan hahmo sai oivan tulkin Kai Lehtisestä. Sama näyttelijähän otti jo aiemmin omakseen Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan. Viriilin Päätalon naisia ovat Nina Jääskeläinen ja Susanna Anteroinen. (Suomi 2008)

TV1 maanantai 22.4. klo 13.15.

Ylpeys ja ennakkoluulo

★★★ Joe Wrightin filmisovitus Jane Austenin romaaniklassikosta ei pärjää vertailussa vuoden 1995 iki-ihanalle tv-sarjalle, mutta on sillä ansionsa. Vaikka Keira Knightley ja Matthew MacFayden eivät säteile rooleissa ihan Jennifer Ehlen ja Colin Firthin malliin, on 1800-luvun brittiläinen yhteiskunta vielä vahvemmin läsnä. Äidin (Brenda Blethyn) intoilu tytärtensä naima-asioista ei ole pelkkä vitsi, vaan aitoa huolta. (Britannia 2005)

Frii maanantai 22.4. klo 10.55.

The Cold Light of Day

★★ Mabrouk El Mechrin ohjaamassa toimintajännärissä Wall Streetin meklari Will joutuu lujille, kun hänen perheensä kidnapataan Espanjassa kesken purjehdusretken. Kekseliäämminkin on suosittuja Jason Bourne -leffoja matkittu, eikä vaisusta Henry Cavillista ole todellakaan Matt Damonia haastamaan – vaikka myös Teräsmiehenä tunnetaan. Sinänsä mukavan välimerellisiin maisemiin pääsivät myös Bruce Willis ja Sigourney Weaver. (USA/Espanja 2012)

Hero maanantai 22.4. klo 21.00.

MAINOS

Kommentoi

Päätalolle voi antaa täydet viisi tähteä,niin hieno ja tunteisiin vetoava kuvaus se on aloittelevasta kirjailijasta ja hänen elämästään.
Eri kustantamot eivät hyväksyneet Päätalon kässäreitä,lopulta Gummeruksessa tärppäsi. Muut kustantamot yrittivät ostaa Päätalon takaisin suosion huipulla,mutta Kalle pysyi loppuun asti uskollisena Gummerukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätalo todisti, että asettamalla päämäärän ja työskentelemällä ahkerasti lahjatonkin saa jotain aikaan, jopa kirjailijana. Kyllä tämä lienee ihan Päätalon näköinen elokuva, en tosin tykkää koillismaisesta alapäähuumorista. Näyttelijäkin on sopivasti höyläämättömästä kakkosnelosesta tehty, mutta Konstan Pylkkeröä ei kukaan osaa näytellä niin hienovaraisesti kuin sen aikanaan teki Lauri Leino. Sen sarjan katsomisen minulta armeija pilasi, saisiko joskus uudestaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:59
Raskaasti aseistautuneet tekijät polttivat pakoauton ja katosivat kuin "tuhka tuuleen" — Poliisi avasi vanhan arvokuljetusauton ryöstöyrityksen tutkinnan
12:13
Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta kahden viikon kuluttua
12:08
Heinäluoman rypsiöljystä nousi iso äläkkä – onko eduskunta vaalikrääsän kauppapaikka?
11:44
Muhokselle halutaan käyttää rahaa taiteeseen – taideteos budjetoitaisiin jo rakennusvaiheessa
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa – mukana myös oululaistaustainen Jussi Juola
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
45
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
27
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
20
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
19
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image