Viihde

Päivän elo­ku­va­poi­min­nat: Kuinka Päätalosta tuli kirjailija? Kai Lehtinen on mainio tulkki uraansa aloit­te­le­val­le Kallelle

Kalle Päätalo (Kai Lehtinen) halusi palavasti kirjailijaksi. Leenan roolissa Susanna Anteroinen. KUVA: Marja-Leena Hukkanen
Viihde 22.4.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta tv-elokuvaa.

Päätalo

★★★ Kalle Päätalon pitkissä, leveissä ja monilukuisissa kirjoissa sai äänen se sukupolvi, joka sotien jälkeen rakensi Suomen. Hannu Kahakorven ohjaamassa elokuvassa kirvesmiehen, rakennusmestarin ja uraansa aloittelevan kirjailijan hahmo sai oivan tulkin Kai Lehtisestä. Sama näyttelijähän otti jo aiemmin omakseen Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan. Viriilin Päätalon naisia ovat Nina Jääskeläinen ja Susanna Anteroinen. (Suomi 2008)

TV1 maanantai 22.4. klo 13.15.

Ylpeys ja ennakkoluulo

★★★ Joe Wrightin filmisovitus Jane Austenin romaaniklassikosta ei pärjää vertailussa vuoden 1995 iki-ihanalle tv-sarjalle, mutta on sillä ansionsa. Vaikka Keira Knightley ja Matthew MacFayden eivät säteile rooleissa ihan Jennifer Ehlen ja Colin Firthin malliin, on 1800-luvun brittiläinen yhteiskunta vielä vahvemmin läsnä. Äidin (Brenda Blethyn) intoilu tytärtensä naima-asioista ei ole pelkkä vitsi, vaan aitoa huolta. (Britannia 2005)

Frii maanantai 22.4. klo 10.55.

The Cold Light of Day

★★ Mabrouk El Mechrin ohjaamassa toimintajännärissä Wall Streetin meklari Will joutuu lujille, kun hänen perheensä kidnapataan Espanjassa kesken purjehdusretken. Kekseliäämminkin on suosittuja Jason Bourne -leffoja matkittu, eikä vaisusta Henry Cavillista ole todellakaan Matt Damonia haastamaan – vaikka myös Teräsmiehenä tunnetaan. Sinänsä mukavan välimerellisiin maisemiin pääsivät myös Bruce Willis ja Sigourney Weaver. (USA/Espanja 2012)

Hero maanantai 22.4. klo 21.00.

MAINOS

Kommentoi

Päätalolle voi antaa täydet viisi tähteä,niin hieno ja tunteisiin vetoava kuvaus se on aloittelevasta kirjailijasta ja hänen elämästään.
Eri kustantamot eivät hyväksyneet Päätalon kässäreitä,lopulta Gummeruksessa tärppäsi. Muut kustantamot yrittivät ostaa Päätalon takaisin suosion huipulla,mutta Kalle pysyi loppuun asti uskollisena Gummerukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätalo todisti, että asettamalla päämäärän ja työskentelemällä ahkerasti lahjatonkin saa jotain aikaan, jopa kirjailijana. Kyllä tämä lienee ihan Päätalon näköinen elokuva, en tosin tykkää koillismaisesta alapäähuumorista. Näyttelijäkin on sopivasti höyläämättömästä kakkosnelosesta tehty, mutta Konstan Pylkkeröä ei kukaan osaa näytellä niin hienovaraisesti kuin sen aikanaan teki Lauri Leino. Sen sarjan katsomisen minulta armeija pilasi, saisiko joskus uudestaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
57
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
56
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image