Viihde

Oulussa keikkaileva Ebbot Lundberg on teh­das­kau­pun­gin räminärokkari

Ebbot Lundbergille yksi ehtymätön inspiraation lähde on 1960-luvun populaarikulttuuri. KUVA: Katarina Hansson
Viihde 7.2.2019 19:28
Arto Kiuru

Soundtrack Of Our Lives sekä Union Carbide Productions -yhtyeissä vaikuttanut göteborgilaismuusikko Ebbot Lundberg, 52, on ruotsalaisen vaihtoehtorockin Ulf Lundell.

Kun Lundell juhlistaa ensi kesän kiertueellaan 50:tä vuotta muusikkona, kokoaa Lundberg taas Union Carbide Productionsin yhteen muistellakseen vanhojen soittajakavereidensa kanssa 30 vuotta sitten New Yorkin CBGB’s-klubilla tehtyä keikkaa.

– Kun tajusimme, että meissä on yhä tallella sama energia kuin 1980-luvun lopulla, päätimme laajentaa yksittäisen paluukeikan oikeasi kiertueeksi, Lundberg kertoo.

Viime syksynä alkaneesta paluukiertueesta tehdään myös dokumenttielokuva. Union Carbide Productions julkaisi myös livelevyn vuoden 1988 New Yorkin keikasta.

Lundberg saapuu perjantaina Ouluun The Indigo Children -yhtyeensä kanssa. Kokoonpanon ensimmäinen pitkäsoitto For Ages To Come ilmestyi 2016. Syksyllä 2017 The Indigo Children julkaisi cover-version uusiseelantilaisen Lorden kappaleesta Royals.

Lundbergin omalla nimellään tekemät levyt ovat musiikillisesti haastavampia. Laulajan ensimmäinen soololevy, 2012 ilmestynyt There’s Only One Of Us koostuu yhdestä 43-minuuttisesta psykedeliavaikutteisesta äänimatosta.

Volvon autotehtaista tunnettu Göteborg on tuottanut viimeisten vuosien aikana useita varhaisesta metallimusiikista ammentaneita yhtyeitä.

Lundbergille yksi ehtymätön inspiraation lähde on 1960-luvun populaarikulttuuri.

– Kuusikymmenlukulainen muoti, tieteiselokuvat, henkisyys sekä yleensäkin tuon aikakauden positiivinen elämänasenne ovat aina viehättäneet minua.

Lundbergin varhaisimmat musiikilliset muistot liittyvät alle kouluikäisenä radiosta kuultuun musiikkiin.

– Radiossa soitettiin paljon The Beatlesia, David Bowieta, Sweetiä sekä Sladea, mutta myös Chuck Berryä, jopa J.S.Bachia.

1970-luvun lopulle tultaessa Lundberg innostui Black Flagin ja Minor Threatin kaltaisista amerikkalaisesta hardcorepunk-yh-tyeistä.

Lundberg on bändiensä sekä soolouransa sivussa myös ollut mukana monenlaisissa musiikillisissa projekteissa.

Hän on vieraillut varhaisen ruotsalaisen psykedeliaduon Hansson & Karlssonin innoittaman uppsalalaisen Trummor & Orgel -duon levyllä sekä esiintynyt lapsikuoron kanssa Ruotsin euroviisukarsintojen Melodifestivalenin finaalissa 2018.

– Melodifestivalenin keikan tein ihan huvin vuoksi. Halusin nähdä, mitä on tapahtuman hysteerisen julkisivun takana.

2017 Lundberg ideoi ruotsalaiselle SVT1-televisiokanavalle sarjan Ebbot’s Ark. Hän purjehti sarjassa muusikkovieraittensa kanssa Göteborgin saaristossa.

Lundberg on mukana myös maineikkaiden amerikkalaistuottajien 5 Billion In Diamonds -projektissa.

Kokoonpanossa on mukana tiskijukkia, muusikoita sekä tuottajia, joista nimekkäin on Nirvanan Nevermind-levyn tuottanut Butch Wig.


Ebbot Lundberg & Indigo Children sekä Zacharius Carls Group 45 Specialissa Oulussa perjantaina kello 21.

Torbjörn ”Ebbot” Lundberg

Syntynyt Göteborgissa 26.2.1966, sävelsi ensimmäisiä kappaleitaan polkuharmonilla jo kuusivuotiaana.

Ensimmäinen Ruotsin ulkopuolella mainetta niittänyt yhtye 1986 perustettu Union Carbide Productions, jonka ihailijoiksi tunnustautuivat muun muassa Nirvanan Kurt Cobain ja Dead Kennedys -laulaja Jello Biafra.

UCP:n jälkeen perusti The Soundtrack Of Our Livesin (1995–2012), minkä jälkeen soolouralle aluksi yksin, sitten The Indigo Children -yhtyeen kanssa.

Työskennellyt myös musiikkituottajana sekä näyttelijänä 1990-luvun Göteborgiin sijoittuneessa televisiosarjassa Viva Hate (2014).

Esikuvia ruotsalaisnäyttelijä Weiron Holmberg, Led Zeppelin-laulaja Robert Plant.

”Olen nähnyt liian monta kertaa, kuinka isot levy-yhtiöt lopulta puristavat artistin kuiviin, minkä takia on hienoa, että voin tehdä musiikin saralla mitä haluan.”

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:40
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
9:39
18-vuotias kaahasi hurjaa ylinopeutta Simossa – poliisi määräsi miehen ajokieltoon ja asia etenee käräjille
9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
54
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
19
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
9
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"
5
Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"
5
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image