Viihde

Oululla on erityinen paikka Ursus Factoryn jäsenten sydämissä – perjantaina 45 Specialissa nähtävä yhtye heittäytyy keikoillaan "rah­vaan­omais­ten renkutusten" tahtiin

Tänä perjantaina Oulun 45 Specialissa nähtävä garagerock-duo on tunnettu energisistä esiintymisistään ja heittäytyvästä asenteestaan. KUVA: Kerttu Malinen
Viihde 28.2.2020 12:00
Mirko Siikaluoma

Ursus Factory on vain muutamassa vuodessa noussut pienten piirien suosikista yhdeksi Suomen kiinnostavimmista nuorista rockyhtyeistä.

Tänä perjantaina Oulun 45 Specialissa nähtävä garagerock-duo on tunnettu energisistä esiintymisistään ja heittäytyvästä asenteestaan.

Kaksi kokopitkää albumia tähänastisella urallaan julkaissut Ursus Factory vieraili edellisen kerran Oulussa vuosi takaperin Pinkki pilvi-levynsä julkaisun jälkeen. Menneen syksyn ajan helsinkiläisyhtye vietti hiljaiseloa ulkomailla, mutta palasi takaisin tammikuussa julkaistuilla englanninkielisellä A Great Heart-ep:llä ja Enneunia-singlellä.

– Oululaisilla on selvästi hyvä musamaku. Oli yllätys miten paljon porukkaa oli paikalla Pinkin pilven jälkeen, rumpali Aleksi Ripatti muistelee yhtyeen edellistä Oulun-vierailua.

Ripatti innostuu kehumaan majoneesia känkky-pizzan päällä, josta myös laulaja-kitaristi Jussi Pelkonen toteaa pitävänsä. Pelkosesta itsestään löytyy ripaus Oulua.

– Minulla on erityinen paikka sydämessä Oululle, ehkä se johtuu siitä, että mulla on vähän juuria sieltäpäin. Tykkään miltä kaupunki näyttää sekä kesällä että talvella, ja oululaisesta mielenlaadusta, Pelkonen kertoo.

Ursus Factory esiintyy perjantaina Oulussa. KUVA: Kerttu Malinen

Yhtyeen Oulun-vierailun kannalta on osuvaa, että Enneunia-kappaleen tarina lähtee liikkeelle kaupungista. “Jos ei ois Oulussa sata vuotta sitten, se säihkysääri mimmi lähtenyt mukaan”, Pelkonen laulaa kappaleen ensimmäisessä säkeistössä.

– Viittaan siinä omaan sukuhistoriaani, että Oulussa ei olisi sata vuotta sitten tiettyjä tapahtumia tapahtunut, niin ei olisi varmaan näitäkään asioita tapahtunut. Sitä kautta sitten mietitään kohtalon asioita, Pelkonen paljastaa.

Enneunien ohella Ursus Factorylle ajankohtaista on myös A Great Heart -ep, jolla kaksikko tulkitsee kolme aiemmin suomeksi levyttämäänsä kappaletta englanniksi. Yhtye on jo aiemmin keikkaillut ulkomailla, mutta ajatus käännösversioille sai alkunsa kädenojennuksena faneille Suomen ulkopuolella.

– Spotifyn artistisovelluksesta näkee tarkasti, missä omaa musiikkia kuunnellaan ja meillä on ollut Amerikassa jo vuosia tuhansia kuuntelijoita vuodessa. Ajattelimme, että ei se ole iso vaiva kääntää kappaleet ja antaa makustelevaa myös ihmisille, jotka eivät osaa suomea – vaikka olihan se, Aleksi Ripatti kertoo.

Pelkonen ja Ripatti lupailevat julkaisevansa uutta musiikkia vielä ennen kesän festivaalikautta.

Helmikuun viimeisenä viikonloppuna Ursus Factory keikkailee Oulun lisäksi myös Rovaniemen rockravintola Grandessa. Mukanaan helsinkiläisillä on oululaislähtöisen Joni Seppäsen Sepikka-yhtye, jota Pelkonen kehuu parhaaksi musiikiksi, mitä hän on kuullut pitkään aikaan.

Mutta mitä yhtyeen musiikille tuntematon voi odottaa Ursus Factorylta keikalla? Ripatti kuvailee duon keikkojen olevan reilun tunnin mittaisia tunteiden vuoristoratoja, joiden päätteeksi katsoja “huutaa hikisenä sitä kolmatta encorea”.

– Laulaa mukana kaikki biisit, vaikka ei tunne edes kappaleita. Sen verran itsestään selviä sävellyksiä ne ovat. Rahvaanomaisia renkutuksia, Pelkonen vitsailee.

 

Kommentoi

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image