Viihde

Oululaisen Plan E:n pitkät portaat

Jani Lehtosaari laulaa ja soittaa bassollaan kevyemmän peruskompin.
Viihde 24.12.2008 0:00
Jukka Turunen

Oululainen Plan E ei ole ihan tavallinen rokkiryhmä. Neljä pitkäsoittoa julkaisutta studioprojektia on kriitikoiden toimesta ehditty verrata jo yli sataan eri artistiin. 13 vuotta sitten perustettu yhtye oli vasta muutama viikko sitten valmis ensimmäiselle keikalleen. Ja nyt heti perään toiselle.

Jani Lehtosaari, 34, voisi ulkonäkönsä puolesta kuulua sarjakuvataiteilija Juho Juntusen luomaan pahamaineiseen Tuska MC -moottoripyöräkerhoon. Tatuoidun ja karvaisen perustajajäsenen kädenpuristus on odotettuakin lujempi. Haastattelupöydässä Lehtosaari paljastuu leppoisaksi kaveriksi, joka ei pelkää puhua rakkauslauluistakaan.

Kolme bassokitaraa, kosketinsoittimet ja rummut on epätavallinen kokoonpano rokkibändille. Siitä huolimatta Plan E:n keitos kuulostaa luontevalta.

"Vuosina 1994-1995 soittelin silloisen bändimme rumpalin kanssa usein treenikämpillä ilman kitaroita, ja jossain vaiheessa aloimme vääntelemään bassovahvistimesta särökanavaa auki. Mietimme, että eihän tähän tarvitse lisätä kuin joku urkupeli, niin soundi on kasassa. Lisäsimme säröbasson alle vielä pehmeämmän basson, ja siten mentiin monta vuotta", Lehtosaari kertaa.

"Mukaan tuli vielä 6-kielinen basso, jota soitetaan näppäillen ja josta saadaan erilaisia soundeja pedaaleilla. Kokoonpanomme perustuu puhtaasti soundipoliittisiin ratkaisuihin. Tykkään tietysti kitarastakin, mutta meillä on käytössä niin laaja spektri soundeja, etten kaipaa mukaan kitaran kirskuntaa."

Plan E:n musiikki on enimmäkseen keskitempoista, melankolista ja tummaa. Jaakko Vanhalan, 28, kosketinsoittimet maalailevat psykedeelisesti rumpali Heikki Haatajan, 28, ja basisti Lene Leinosen, 39, vahvan rytmipohjan päälle. 36-vuotiaan Ilari Kinnusen 6-kielinen bassokitara kuuluu sekä lyyrisenä että jyräävänä elementtinä. Jani Lehtosaaren vähäeleisempi komppaus ja unelias, mutta miehekäs laulu panee pisteen E:n päälle.

"Tämä on ollut tähän asti studioprojekti, mutta väki on vaihtunut, ja nyt meillä on jokseenkin täydellinen kokoonpano. Muut ovat olleet potkimassa takapuoleen, että eiköhän jo lähdetä keikalle", Lehtosaari paljastaa.

"Minulla ei ole ollut aiemmin minkäänlaista laulutekniikkaa, ja studiokoppiin olen aina mennyt täysin kylmiltään En ole aiemmin laulanut edes treeneissä. Olen joutunut opettelemaan kaiken alusta soittomotoriikasta laulunhallintaan. Tähän asti olen laulanut lähes puhevolyymillä, mutta nyt on treeneissä joutunut korottamaan ääntä, ja samalla on auennut se laulupää."

Aiemmin pahamaineisessa Impaled Nazarene -yhtyeessäkin soittanut Lehtosaari ei halua lokeroida nykyistä bändiään kovin tarkasti. Leinonen ja Kinnunen soittavat Plan E:n ohella Läjä Äijälän luotsaamassa Terveet kädet -yhtyeessä, mutta sekään ei juuri kuulu Plan E:ssä.

"En oikein osaa ruotia tyyliämme. Sanoituksissamme on melko paljon sellaista särkynyttä sydäntäkin. Tykkään ihan perinteisistä ´tyttö lähti minä jään´ -ruikutuksista. On niissä toki puuta heinääkin, mutta toisaalta myös oikeaa asiaa. Aika synkkiähän ne ovat. Niin, että on jo hankala hengittää."

Plan E:n luokittelu ei ole onnistunut muiltakaan. Ensi keväänä yhtye julkaisee viidennen pitkäsoittonsa, joka herättänee lisää kysymyksiä ja arvauksia. Jani Lehtosaarta naurattaa jo nyt:

"Kolmannen pitkäsoiton jälkeen kävin vanhoista levyistämme olleet arvostelut läpi, ja keräsin niistä kaikki kriitikoiden heittelemät artistinimet ylös. Siitä kertyi 120 eri nimen lista. Eli siellä jossain välissä ollaan. Tälle jutulle ei ole vieläkään omaa tyylilajia, selkeitä raameja eikä pukeutumista."


Plan E esiintyy Oulussa 27. joulukuuta ravintola PSK kaupunnissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:50
Jihadistien määrä on moninkertaistunut sitten vuoden 2001 terrori-iskujen – mikä meni pieleen?
13:43
Rovaniemen poliisi pyytää havaintoja henkilöauton ja jalankulkijan yhteentörmäyksestä
13:23
Kiinteistöliitto: Pinnoittamalla uusituissa putkissa enemmän ongelmia kuin sukitetuissa – "yllättävää, että perinteisessäkin tavassa noin paljon ongelmia"
13:23
Lapsiasiavaltuutettu varoittaa keskiarvon harhasta – tänään julkaistussa Lapsibarometrissä nostetaan esiin lapsuuden tutkimuksen vinoutuminen
13:17
Toimeentulotuki muuttunut yhä enemmän pitkäaikaiseksi
13:10
Tahkokankaan suunnittelusta työpaja kuntalaisille
12:59
Vasemmistoliiton raahelaisedustaja Hänninen kiittelee liikenneministeri Berneriä – "Olen erityisen iloinen kasitien mukaan ottamisesta"
97
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
35
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
31
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
29
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
27
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
15
Uusi asetus määrittelee pääväylien palvelutason maanteillä ja rautateillä – Oulun ja Turun välinen valtatie 8 mukana
11
Liminka yhtiöittää toimintojaan – "Haemme tietysti kustannustehokkuuttakin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

92 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ihan ensimmäiseksi, omaisuudensuoja ei estä verottamasta. Ja eduskunta voi aina säätää kansan tahtotilan mukaan sellaise... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image