Viihde

Nuor­ten­leh­tien lellikki

Näitä nuoria miehiä, Jukka Kylliä (vas.), Jukka Kreusia, Matti Sovaa, Kimmo Candelinia ja Sakke Kuusistoa, eli Lady and The Trampsiä pidettiin jopa Hanoi Rocksia rajumpana yhtyeenä 1980-luvulla.
Viihde 25.1.2008 0:00
Arto Kiuru

Lady and The Tramps oli 1980-luvun alussa suomalaisten nuortenlehtien lellikki. Suosikin silloinen päätoimittaja Jyrki Hämäläinen ei säästellyt sanojaan kun kehui lehdessään lehden Rock-kuningas-kilpailun tammikuussa 1982 voittanutta oululaisyhtyettä.

"Hämäläinen totesi yhdessä jutussa, että olemme rajumpi, kuin siihen aikaan sliipattua Yhdysvaltain länsirannikon poppia soittava Broadcast, ja jopa kovempi kuin Hanoi Rocks", yhtyeen laulaja Jukka Kreus naurahtaa.

Vaikutteita yhtye napsi Tom Pettyltä, Rolling Stonesilta ja The Wholta. Se myös keikkaili ahkerasti parin, kolmen esiintymisen viikkotahdilla.

Laulaja kertoo, että keikoille lähdettiin useimmiten jo torstaisin, omalla bussilla. Takaisin koulun penkille palattiin seuraavan viikon tiistaina.

"Tyylimme oli välillä kovasti hakusessa, mutta onneksi meillä oli kosolti hyviä omia biisejä", Kreus muistelee.

Lady and The Tramps teki yhden singlen suurelle levy-yhtiölle. Vuosi Suosikin bändikilpailun jälkeen bändin soittajat osallistuivat OK-lehden bändikilpailuun, jonka he voittivat, tosin silloin jo nimellä Oxford Circus.

"Tyhjätaskupojat hakivat uudella nimellä toista mahdollisuutta tehdä pitkäsoitto, mutta silläkin kerralla ura typistyi yhteen singleen", hän heittää.

Lady & The Trampsissä Oulun pophistoriaa muistelevat Kreusin lisäksi kitaristi Kimmo Candelin, rumpali Jukka Kylli, basisti Sakke Kuusisto ja kitaristi Hannu Marjamaa.

20 vuotta sitten perustettu kantriyhtye Erkki ja tähti suunnittelee uutta pitkäsoittoa. Laulaja ja lauluntekijä Antti Heinonen kertoo, että yhtye esittää perinteisiä amerikkalaisia kantrilauluja, joihin Heinonen on kirjoittanut suomenkieliset tekstit alkuperäisen laulun henkeä tiukasti mukaillen.

"Kyllä yksi täydellisen kantrilaulun arkkityyppi voisi hyvin olla esimerkiksi humalainen mies, joka hyppää aamulla rekan ohjaamoon, ja lähtee hakemaan äitiään vankilasta", laulaja pamauttaa.

Iissä kolmekymmentä vuotta sitten perustettu Stinkfoot-yhtye soittaa edelleen 1970-luvun puolen välin klubirockia, joka tuo mieleen muun muassa Thin Lizzyn voimarockin ja Frank Zappan kokeellisen fuusiomusiikin.

"Kyllä seitsemänkymmenluvun henki väijyy soitossa yhä ilmassa", kitaristi laulaja Riku Halttu tunnustaa.

Hän on Stinkfootin perustaja ja tällä hetkellä myös ainoa yhtyeen alkuperäiskokoonpanossa musisoinut soittaja. Hänen lisäkseen bändissä soittavat rumpali Pasi Kaikkonen, kitaristi Eero Korhonen sekä basisti Jukka Korhonen.

Pienen Iin kirkonkylän kellareista ja autotalleista löytyi monia bändejä jo 1970-luvun puolessa välissä. Rockmuusikko sai silloin olla tarkka reviiristään vieraillessaan maakunnissa kotikylänsä ulkopuolella.

"Oma ensimmäinen keikka oli Martinniemen työväentalolla, mikä oli riskaabelia, koska tuohon aikaan iiläiset saivat herkästi turpiinsa marttilalaisilta", Halttu muistelee.

Stinkfoot, Lady & The Tramps
sekä Erkki ja tähti esiintyvät
lauantaina 26. tammikuuta Oulu Pop History -tapahtumassa Uudella Seurahuoneella. Illan muita
bändejä ovat Anja, Far Arden,
Subway Rats, Juha Kaunis, Taugs, The Connection ja Aftons.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image