Viihde

Neuroosi nousee taas lavalle

Suomussalmen legenda Neuroosi nousee lavalle 25 vuoden tauon jälkeen. Kuvassa Olli Löytynoja (vas.), Mikko Keränen, Osmo T. Räihälä, Pasi Keränen ja Pertti Teeriniemi.
Viihde 28.7.2006 0:00
Anita Härkönen
Yksi lauantaina järjestettävän Suomussalmi Rockin mielenkiintoisimmista ja odotetuimmista bändeistä on Neuroosi, joka lyhyestä elinkaarestaan huolimatta jätti nimensä punkin historiaan.

Teini-ikäiset kapinalliset pojanklopit pistivät vuonna 1979 pystyyn bändin, vaikka alussa he eivät osanneet edes soittaa. Vuoden treenaamisen jälkeen yhtye jo sylkäisi ulos kantaaottavan omakustannesinglensä Rock Against Seija Isonsaari.

Single jäi Neuroosin ensimmäiseksi ja viimeiseksi levytykseksi. Biisi suunnattiin silloiselle Suomussalmen nuorisosihteerille, josta pojat käyttivät kappaleessa samantyylistä peitenimeä.

"Olimme 15-17-vuotiaita poikia, emmekä uskaltaneet laittaa nuorisosihteerin oikeaa nimeä biisiin, koska pelkäsimme saavamme syytteen kunnianloukkauksesta. Keikoilla tosin käytimme oikeaa nimeä. Olimme joutuneet tuon tuosta kahnaukseen hänen kanssaan, joten laulu oli selkeä kannanotto", Neuroosin entinen laulaja Osmo Räihälä naurahtaa.

Rock against Seija Isonsaari kuuluu tällä hetkellä keräilijöiden halutuimpien punk-singlejen joukkoon, sillä sitä on tehty vain muutama uniikkikappale. Netissäkin siitä ollaan oltu valmiita maksamaan jopa 5 000 dollaria.

"Levyä myytiin kädestä käteen, enkä itsekään omista sitä. Kannet piirsimme ja kirjoitimme itse. Neuroosin ex-kitaristi Keräsen Pasi löysi tosin autotallistaan kolme levyä, jotka aiomme arpoa Suomussalmi Rockissa", Räihälä vihjaa.

Räihälän ja Keräsen lisäksi Neuroosissa soittivat basisti Pertti Teeriniemi, rumpali Esa Sormunen sekä kitaristi Mikko Keränen. Lisäksi Olli Löytynoja toimi välillä myös Neuroosin rumpalina. Räihälä sanoo, että soittamisessa oli tärkeintä valtava uho, tekemisen meininki ja kapina.

"Emme olleet poliittisesti fiksuja, eikä musiikimme liittynyt mihinkään tiettyyn aatemaailmaan. Mutta yllättävää on, että joistakin pikkupaikkakuntien tuon ajan bändeistä on tullut kuuluisia ajan kuluessa. Esimerkiksi Matti Mätä ja SS -yhtye, jonka kanssa olimme kerran samalla keikalla, oli alkumuoto 22 Pistepirkolle", Räihälä kertoo.

Edesmenneen Neuroosin jäsenet ovat hajaantuneet ympäri Suomea. Kokoontuminen treeneihin 25 vuoden jälkeen viime keväänä oli herkkä hetki entisille kapinallisille äijille, jotka olivat kasvaneet jo kunniallisiksi aikuisiksi. Soinnut löytyivät, vaikka osa jäsenistä ei ollut koskenut soittimiin sitten teinivuosien.

"Yhteyttä olemme pitäneet, mutta aika epäsäännöllisesti. Mutta kun kokoonnuimme yhteen ja aloimme soittaa, kyllä siinä muutamia liikutuksen kyyneliä nousi silmiin. Se oli nostalginen kokoontumisajo", Räihälä sanoo haikeana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image