Viihde

Netflix on muuttanut suhtautumista television uusintoihin – MTV näkee toistoissa vain yhden haitan

Antero Rokan roolissa oli Edvin Laineen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa Reino Tolvanen. Vuonna 1955 ensi-iltansa saanut elokuva on Ylen uusituin elokuva. Se on nähty televisiossa jo 26 kertaa.
Viihde 12.7.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Kesä on uusintojen kulta-aikaa. Suomen suurimpien tv-yhtiöiden Ylen, MTV:n ja Nelosen mukaan kesällä uusitaan elokuvia ja sarjoja enemmän kuin muina vuodenaikoina.

– Kyllä, kesä on uusintojen kulta-aikaa, silloin tulee paljon parhaimpien elokuvien ja sarjojen uusintoja, suunnittelupäällikkö Kari Loman MTV:ltä sanoo.

Näin tehdään, koska katsojamäärät vähenevät auringonvalon lisääntymisen myötä. Uudet elokuvat ja ohjelmat säästetään syksyyn tai ne on julkaistu keväällä.

Kiitostakin tulee

Uusinnat eivät ole televisiokanavien mukaan huono asia, etenkään koska suhtautuminen toistoon on muuttunut.

– Uusinnoista valitetaan nykyisin selvästi vähemmän kuin menneinä vuosina, tämä koskee sekä elokuvia että sarjoja, Ylen julkaisupäällikkö Petri Jauhiainen sanoo.

Syynä on televisiomaailman kokema muutos. Elokuvat, ja myös tv-sarjat, ovat pitkään katsottavissa isoissa kansainvälisissä suoratoistopalveluissa HBO Nordicissa ja Netflixissä, samoin C Moressa ja Viaplayssa. Suomessa vapaasti katsottavilla televisiokanavilla on omat palvelunsa Yle Areena, Mtv-palvelu, Ruutu ja Dplay.

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet näkemystä myös perinteisestä televisionkatselusta. Uusinnat nähdään palveluna.

– Jotkut kiittelevät toiveuusinnoista, jotkut toivovat enemmän uutta, Nelonen median ohjelmistosuunnittelujohtaja Ville Nylund sanoo.

Kirjastojen tai arkistojen tapaan toimivien palvelujen lisäksi televisioyhtiöt haluavat palvella uusinnoilla perinteisiä asiakkaita.

– Ohjelmat milloin ja missä vain tarjoavan Yle Areenan käyttö kasvaa nopeasti, mutta useammalla esityskerralla pyrimme varmistamaan katsomismahdollisuuden myös perinteisen television asiakkaille, Jauhiainen kuvaa Ylen strategiaa.

Esitysoikeudet vaikuttavat

Ylellä vajaat puolet kaikista ohjelmista lähetetään vain kerran. Suurelta tuntuvan uusintojen määrän syynä ovat pikauusinnat, esimerkiksi maanantai-illan A-studio uusitaan tiistaina iltapäivällä. Sen sijaan elokuva Keskiyö Pariisissa nähdään vain perjantaina 12.7.

Varsinkin kaupalliset kanavat pikauusivat paljon myös elokuvia. Rocky II – Uusintaottelu tulee perjantaina 12.7. Neloselta ja maanantaina 15.7. Herolta.

Julie & Julia on TV5:lla perjantain ja lauantain välisenä yönä ja se nähdään uudelleen Friillä sunnuntaina 14.7.

– Hankimme ohjelmille esitysoikeuksia ja hyödynnämme tietysti niitä, Nelonen median Nylund sanoo.

Suosittuja uusitaan

Maikkari uusii suosituimpia ohjelmia. Ne ovat usein populaarikulttuurin klassikoita, kuten elokuvista Poliisiopistot ja Uuno Turhapurot ja sarjoista Simpsonit, Frendit ja Täydelliset naiset.

Lauantaina 13.7. tulee jo toistamiseen lyhyen ajan sisään Subilta Rautakauppias Uuno Turhapuro - presidentin vävy 1970-luvulta.

– Nelosen uusituimpia elokuvia ovat ne, joita katsotaan eniten. James Bondit ja Indiana Jonesit ovat kestosuosikkeja, Nylund sanoo.

Tv-kanavat hyödyntävät uusinnoissa myös hankkimiaan esitysoikeuksia.

– Elokuviin ostetaan aina paljon esityskertoja ja mitä suositumpi elokuva on, sitä useampia sille ostetaan. Loman sanoo.

Tuntematon sotilas, Forrest Gump ja Uuno Turhapuro armeijan leivissä

Ylen ehdottomasti uusituin elokuva on Edwin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas. Se on näytetty 26 kertaa. Hyvä kakkonen on 18 uusintakertaa saanut Toivo Särkän ohjaama Kulkurin valssi, jossa pääosissa ovat Tauno Palo ja Ansa Ikonen.

Yksi useimmin uusittuja Nelosen kanavilla on Forrest Gump. Tarkkaa tilastoa uusinnoista Nelonen media ei anna.

Suomen kansallisfolmografia -hankkeen Elonet-sivuston mukaan Forrest Gump on näytetty Nelosella 16 kertaa. Nelosen Nylundin mainitsemista Indiana Jones -elokuvista Indiana Jones ja Tuomion temppeli on tullut Suomessa tv:stä 18 kertaa.

Samoilla linjoilla on MTV. Kari Loman kertoo, että Uunoista uusituin on Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Lomanin mukaan se on viimeisen kymmenen vuoden aikana esitetty suunnilleen kerran vuodessa.

Elonet-sivuston mukaan vuonna 2018 Uuno Turhapuro armeijan leivissä tuli Subilta neljä kertaa.

Kotimaisia elokuvia lähetetään uusintoina Ylen TV1:llä arki-iltapäivisin. Ne ovat eläkeikäisten suosiossa ja keräävät jatkuvasti kiitosta.

Julkaisupäällikkö Jauhiaisen mukaan se on myös kustannustehokasta, koska Yle on aikanaan ostanut ikuiset oikeudet noin 470 kotimaiseen elokuvaan.

Toinen pidetty elokuvien uusintapaikka on Yle Teema & Fem. Kanavalla näytetään elokuvia, joita ei näe missään muualla ja jotka eivät kerää isoja katsojamääriä.

Tänä kesänä yksi kokonaisuus on Länkkärikesä, joka tuo viikoittain televisioon lännenelokuvan. Lauantaina 13.7. katsottavaksi tulee Ase ja laki -elokuva vuodelta 1959.

Uusintojen huonoista puolista MTV:n Loman sanoo, että Uuno Turhapurot saattavat naurattaa niin paljon, että mahaan sattuu, muuta haittaa ei ole.

MAINOS

Kommentoi

Perinteinen tv kuolee mainosroskaan, uusintoihin ja tosi-tv-sontaan. Nuoriso on tottunut katsomaan sarjansa suoratoistopalveluista ilman mainoksia tai kerranviikossa odottelua. Sarjan koko kausi on saatava heti ja ilman mainoksia. Sama koskee myös printtimediaa ja netin uutissivustoja. Kalevallakin on turha yrittää "vain tilaajille" uutisrajoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image