Viihde

Naisten rak­kaus­ta­ri­nas­sa on kaikki pelissä – pääroolit menivät oikeisiin osoitteisiin Rooney Maralle ja Cate Blanchetille

Viihde 27.6.2019 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän tv-tarjonnasta yhden elokuvan ja kertoo, miksi se kannattaa katsoa.

Carol

★★★★★ Nuori Therese Belivet on saanut työpaikan manhattanilaisen tavaratalon leluosastolla. Carol Aird on keski-ikäinen ja yläluokkainen perheenäiti. Näillä kahdella naisella ei pitäisi keskenään olla muuta yhteistä kuin ostotapahtuma, mutta niinpä vain tunne tuikahtaa ja syvenee vähitellen rakkaudeksi.

Elokuva pohjautuu romaaniin, jonka Patricia Highsmith julkaisi nimellä Claire Morgan. Se oli välttämätöntä, sillä homo- ja lesborakkaus olivat lainvastaista vielä 1950-luvun Amerikassa.

Nyt tarina istuu täydellisesti Helsinki Pride -viikon teemaan. Yksityiskohtia myöten hallittu elokuva ei kuitenkaan kaipaa mitään lisäsyytä tehdäkseen vaikutuksen.

Therese ja Carol muuttuvat eri suuntiin

Pääroolitkin menivät oikeisiin osoitteisiin. Muuntautumiskykyinen Cate Blanchett näyttäytyy aluksi itsevarmana, turkiksiin pukeutuvana edustusrouvana. Hän järjestää nuoren kauniin naisen itselleen, kuten muutkin itseään miellyttävät asiat.

Elokuva on kuitenkin paheksutun, ellei suorastaan kielletyn, rakkauden tarina. Kun aikakauden moraali ja moralismi puskevat päälle, alkavat Carolin haavoittuvat, hauraat puolet paljastua.

Rooney Maran esittämä Therese liikahtaa päinvastaiseen suuntaan. Epävarma nuori nainen kypsyy vaikeuksien keskellä.

Kaipuu parempaan aikaan

Todd Hayes on aiemminkin ohjannut upean elokuvan rakkaudesta ja ennakkoluuloista. Kaukana taivaasta (2002) kertoi Hollywoodin melodraamamestarien hengessä valkoisen naisen ja mustan miehen suhteesta 1950-luvun amerikkalaisessa pikkukaupungissa.

Nyt Hayes maalaa saman ajan New Yorkista suurkaupunkilaista runoa, jossa tuntuu Edward Hopperin maalausten alakulo. Pienet eleet, ilmeet ja lyhyet kosketukset latautuvat tunteella. Kahden naisen hahmoissa tuntuu kaipuu aikaan, jolloin asiat voisivat olla toisin. (USA 2015)

Yle Teema & Fem torstai 27.6. klo 21.00

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa
6:11
Pelialan ihmiset harmissaan Oulu Game Labin muutoksista - Oamkin rehtori: "Yritysten liikevaihdot eivät ole mairittelevia"
6:00
Johnson saa vastata sopastaan – pääministerinä hän tarvitsee puhetaitojaan ja karismaansa
6:00
Ulkoministeriö ei aio ohjeistaa suurlähetystöjä al-Holin suomalaisista – ”Ei tarvetta erityisohjeisiin”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image