Viihde

Moni havahtuu ikääntymiseen hätkähtäen: yhtenä aamuna peilistä katsookin äiti – psykologi kehottaa miettimään vanhenemisen hyviä puolia

Riikka Rahin toimittamassa sarjassa käsitellään monelta kantilta naisten vanhenemiskokemuksia. KUVA: Jussi Nahkuri
Viihde 11.1.2020 7:00
Virpi Tiainen

Yle Radio Suomen kahdeksanosainen sarja käsittelee naisen ikääntymistä.

Naisia vanhuuden partaalla

★★★ Vaikka vanhuus ei ilmesty yhden yön aikana, havahtuu moni ikääntymiseen lähes hätkähtäen. Yhtenä aamuna peilistä tuijottaakin oma äiti, kun vielä eilen siellä näkyi tyttönen.

Ikääntyminen hiipii mukaan elämän keskellä, ja se tuntuu ja näkyy ihmisissä hyvin eri tavalla. Etenkin sairaudet ja vaivat saattavat korostaa vanhentumisen tuntua. Myös ulkonäkökeskeisille vanhuuden ensimmäiset merkit voivat olla raskaita huomata.

Toimittaja Rikka Rahin kahdeksanosaisen sarjan ensimmäisessä osassa Rahi keskustelee ikääntymisestä vanhenemisen tutkijan, psykologi Marja Saarenheimon kanssa.

Vaikka nykyään sanotaan, että 60 on uusi 40, ei asiaan joka paikassa suhtauduta noin.

– Eläkkeelle jäätyään erästä tuttavaani oli terveystarkastuksessa kohdeltu kuin pikkulasta. Eläkkeelle siirtyessään moni kokee menettävänsä uskottavuutensa. Yhteiskunnallinen status tipahtaa, ja se voi olla tosi kurjaa, Saarenheimo pohtii.

Kehitysvaiheet nivoutuvat toisiinsa

Ikääntymisessä on paradoksaalinen puoli: yhtäältä on sama ihminen kuin aina ennenkin, toisaalta ihan eri. Kun vuosirenkaita kertyy, nivoutuvat lapsuus, nuoruus, keski-ikä ja vanhenemisen ensi vuodet toisiinsa ja muovaavat ihmistä.

Marja Saarenheimo sanoo, että peilistä äitinsä kuvan löytämiseen kannattaa suhtautua rauhallisesti; voi miettiä, mitä hyviä puolia vanhenemisessa on.

– Sillä onhan niin, että jos hyvin käy, meistä tulee vanhoja, Saarenheimo muistuttaa.

Yle Radio Suomi klo 12.15

MAINOS

Kommentoi

Olisi ihanaa olla vielä kaksikymppinen ja omata se sama into ja elämänusko kuin silloin. Ottaisin siihen kuitenkin mukaan rippusen tätä elämänkokemuksen tuomaa viisautta, niin pääsisin vähemmällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa. Ihmiset luulevat, että kunto romahtaa kolmenkymmenen jälkeen. Väärin! Olen viisikymmentä ja edelleen ennätykset paranevat. Mutta toki, jos et pidä itsestäsi huolta, lepo, ruokavalio, urheilu, ruostut jo kahdenkymmenen jälkeen. Pitsa, hampurilaiset, alkoholi, tupakka ja muu roska tuhoaa terveytesi ja ulkonäkösi. Oma valinta. Suurin osa valitsee helpoimman ja kärsii jälkikäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhenemisessa ei kyllä ole yhtään hyviä puolia. Ollappa aina vajaa kolmekymppinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää ihmisen ikääntymisestä tehdä ongelma, elämähän jatkuu ikääntymisestä huolimatta , esim.terveysongelmia voi olla paljon nuoremmissa ihmisissä, suurempia elämän ongelmia, kriisistä toiseen. Ikääntyessä elämähän asettuu ja tasaantuu vakaamalla pohjalle, ei ole välttämättä enää taloudellisia ongelmia, elämän perustarpeet on tullut hankittua, on aikaa todellakin elää sitä aikaa mistä pitää , mihin ei ole aikasemmin ollut mahdollisuutta. Ei se peilistä katsoma naama ole sillä ns.nuoruuden ihannoimalla ihmiselläkin läheskään aina itsensä hyväksymä. Kuten moni jäätyään pitkän työputken jälkeen eläkkeelle toteaa että elää elämänsä parasta aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on sairas ihannointi nuoruudesta, aikuisten ja ikääntyneiden ihmisten pitkä työn,elämänkokemuksen arvostaminen on tässä vinoutuneessa asenteessa ,yhteiskunnassa leimattu hyödyttömäksi. Arvottomaksi. Kun seuraa esim.suomen eduskunta ja hallitustyötä, tämä ns,kaikki tietävän ja vallanhaluisen nykypolven sekoilu ei herätä kyllä minkaanlaista luottamusta, on pelottavaakin miten sekavassa yhteiskunnassa ja tulevaisuudessa suomi makaa. Tämä nyt vallassa olevat sukupolvet on oppineet saamaan kaiken elämässään ilmaiseksi,helpolla, juuri näitten edellisten sukupolvien kovalla työllä. On vaarallista olla tietävinään eikä todellakaan sitä tietoa ja kokemusta ole. Tämä hiljainen tieto ei siirry edellisiltä sukupolvilta jos tätä yhteistyön taitoa ja halua ei ole elämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"keskinkertaisuus valtaa..."
voi jos oisivatkin ees sitä,
vaan leikkiperuskoulustahan yritetään jatkaa lastentarhalukioon,
mutta
kun on lusikalla annettu jo vuosikymmenet

pahinta on yhteiskunnasta katoavan osaamisen arvostuksen puute!
silloinhan ei edes haluta tajuta mitä vaille jäädään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image