Viihde

Mistä il­mas­ton­muu­tok­ses­sa on kyse? David Attenborough kertoo sen tiiviisti tunnissa

Sir David Attenborough on tunnettu ja tunnustettu luontodokumenttien vetäjä. Hänen johdollaan tutustutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. KUVA: Polly Alderton
Viihde 5.6.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Prisma: Totuus ilmastonmuutoksesta

***** Tämä vaikuttava ohjelma antaa kattavat perustiedot ilmastonmuutoksesta noin tunnissa. Tosiasiat selvitetään napakasti ja helppotajuisesti, mutta maailmantuskaa ei hierota katsojan naamaan kuin ruskeaa mönjää, vaan tarjotaan vaihtoehtoja muutoksen tekemiseen.

BBC:n Climate Change: The Facts on taidolla tehty kuin laadukas mittatilauspuku. Tosiasiat esitetään selkeästi grafiikoilla. Asiantuntijat eivät jaarittele, vaan puhuvat selkeää asiaa. Asiantuntijoina kuullaan tutkijoita, luonnonsuojelijoita ja jopa muutamaa juristia. Ääneen pääsevät muun muassa James Hansen, Sunita Narain ja Colette Pichon Battle ja ruotsalainen koululainen Greta Thunberg.

Monipuolisuus on tiiviin ohjelman vahvuus. Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkialla maailmassa. Siitä on esimerkkinä Albert Naquin. Hän edustaa Yhdysvaltain ensimmäisiksi ilmastopakolaisiksi sanottuja ihmisiä. He ovat asuneet rannikolla Louisianassa Jean Charlesissa.

Vaarallista kauneutta

Mereen romahtava jäätikkö on upea näky, mutta merkki vaarasta. Samoin ei tiedä itkisikö vai hymyilisikö, kun oranki käy lyömässä metsäkonetta tuhotulla alueella.

Kuvanauhat myrskyistä, tulvista, kuivuudesta ja maastopaloista eri puolilta maailmaa ovat pysäyttäviä, voisi sanoa järkyttävän kauniita.

Luonto-ohjelmakonkari David Attenborough johdattelee katsojan läpi vaikuttavan ohjelman.

Totuus ilmastonmuutoksesta näytetään Suomessa tuoreeltaan. Se tuli Briteissä televisiosta 18. huhtikuuta.

Ohjelma uusitaan TV1:llä sunnuntaina päivällä ja maanantaina 10.6. illalla. Yle Areenassa se on katsottavissa 60 vuorokautta eli noin kaksi kuukautta.

TV1 keskiviikko 5.6. klo 19.00

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Ai että näitä kommenttiosiossa huutelevia intellektuelleja ja tietäjiä jotka tietää taatusti kaiken tästäkin paremmin kuin tutkijat, ammattilaiset tai muuten asiaan ja faktoihin perehtyneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastoterroristit ovat aiheuttaneet minulle jo noin sadan seitsemänkymmenen euron menetyksen kuukaudessa , joten siinä on kyllä liikaa ainakin näin pienituloiselle eläkeläiselle !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten olisi hyvä tietää, että asumme avaruudessa kovaa vauhtia liikkuvalla tulikuumalla, vetelällä laavapallolla, jota peittää äärimmäisen ohut näennäisen jäykkä kuori. Maapallon muoto muuttuu jatkuvasti muun muassa Kuun ja Jupiterin gravitaation vaikutuksesta, näiden myötä muuttuu myös maan magnetosfäärin ja ionosfäärin muoto, nämä vaikuttavat ilmakehän käyttäytymiseen ja maapallolle pääsevän säteilyn määrään. Hiilidioksidin vaikutus tässä kokonaisuudessa on kuin hyttysen pieru Saharassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on saavuttanut kriittisen pisteen ja ennusmerkit seuraavan 4-6 vuoden ajalle ovat karuja.

La Niña ilmiö on viilentänyt maapallon keskilämpötilaa hetkellisesti viimeisten 3 vuoden aikana.

El Niñon voimistuminen, yhdessä 25. aurinkojakson ja CO2- määrän kasvun kanssa saa aikaan voimakkaan lämpöpiikin maapallolle seuraavien 4-6 vuoden aikana.

El Niño ja aurinkomaksimi sattuvat samaan aikaan ja odotettavissa on, että maapallon keskilämpötila nousee 0.2-0.4 astetta hyvin nopeassa ajassa.

Tällä tulee olemaan suuria poliittisia ja taloudellisia seurauksia globaalisti.

Päästöjen vähentämisellä on kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä tulee se päivä kun IPCC joutuu myöntämään, että aurinko lämmittää tätä palloa eikä ihmisen co2 päästöt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienee kuitenkin niin, että maapallon keskimääräisen lämpötilan muutokset johtuvat merivirtojen muutoksista. Merivirrat jakavat trooppisissa merissä olevaa lämpöä nettomääräisesti napojen suuntaan. Merivirtojen ollessa voimakkaimmillaan napa-alueet lämpenevät ja päin vastoin.

Nyt ollaan menossa suuntaan, jolloin merivirrat taas heikkenevät. Pohjois-Atlantti on jo alkanut viilentyä. Atlantin oskillaation (AMO) huippu on sivuutettu ja pohjoisnapa-alueen lämpeneminen kääntyy pian viilenemiseksi. Näin se on mennyt niin kauan, kuin lämpötiloja on saatu rekonstruoitua.

Myös auringon aktiivisuudessa havaitut muutokset noudattavat samanlaisia jaksoja. On ilmeisesti kuitenkin väärin kuvitella maapallon lämpötilojen vaihtelujen olevan peräisin auringosta. Selitys vaihteluihin voi olla hyvin yksinkertainen: koko aurinkokunta planeettoineen huojahtelee ja huojuttelee kaikkia aurinkokunnan kappaleita. Maapallon merivirrat huojahtelevat siinä mukana.

Mikä on sitten hiilidioksidin osuus? Se on hyvin epäselvä, koska sitä ei voi havainnoida lämpötilamittauksin ennen kuin luonnollinen lämpötilojen vaihtelu on riittävän tarkasti selvitetty. Luonnollisten muutosten kieltäminen ei ole ratkaisu tässäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei varmaan kiistä sitä asiaa, että aurinko lämmittää maapalloa. Se kun on energianlähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriittisyys on aina hyvästä, mutta pitäisi muistaa perusteet. Jos siis haluaa kiistää vuosikymmenien tutkimustulokset ja miljoonien tutkijoiden tekemän työn, niin pitäisi olla paremmat argumentit kuin vain sanoa ettei usko. Nyt kun lueskelee tuota kommenttikenttää, niin siellä ei ole kenelläkään oikeita perusteluja olla hyväksymättä ilmastonmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsopa: Israelin ensimmäinen pääministeri aikoi istuttaa aavikolle puita ja metsän jopa.
No tiedemiehet totesivat ettei yksinkertaisesti onnistu.
Mitä teki pääministeri? Tuumasi että vaihdetaanpa sitten tiedemiehet.
Niin kävi ja metsähän siellä kasvaa.
Sama näiden ilmakouhojen kanssa..vaihtaa pitäisi sellaisiin jotka ymmärtävät ettei ennustuksilla tehdä tiedettä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs, jos katsottais ohjelma ja sitten kommentoitaisiin uudestaan. Siinä vaikuttaisi olevan sen verran korkean tason tietoa tulossa, että olisi parempi pohja keskustelulle, kuin nämä nykyiset tunteilla vahvistetut näkökannat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjelma ei ole ihan uunituore, vaan sitä on esitetty jo.

Ojjelman katsoneet kommentoivat sitä ahkeraan netissä. David Attenborough on vahvassa ilmastonmuutoksen uskossa. Hän varoittelee tulevasta katastrofista ja yhteiskuntien romahduksista jos emme pikaisesti tee radikaaleja muutoksia jokapäiväiseen elämäämme.

Ihan tyypillistä tunnepitoista, ilmestyskirjamaista tuhon päivän paasausta. Ei siis mitään sen kummempaa. Voimme edelleenkin nukkua yömme rauhassa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, luotan nyt kuitenkin Attenboroughin näkemykseen enemmän kuin sinun. Onneksi myös maamme päättäjät ovat heränneet ja suuri joukko ihmisiä on alkanut toimimaan. Katsos sinunkin tulevaisuuden parhaaksi ajattelemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin, ja se oli juuri sitä mitä aavistelinkin: hihhuliuskovaisten myötähäpeää herättävää uskontunnustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, varsinkin tämä 16 v ruotsalainen on korkean tason tietäjä. Suomi on tehnyt jo sen mitä voidaan. Mutta mukava seurata kun nämä ilmastohysteerikot ovat niin tohkeissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto lämpenemishöpörys on estävää kauppapolitiikkaa kehittyviä maita kohtaan. Todellisuudessa 10000 vuoden lämpötilahistoriassa on vain pieni lämpenemispiikki, ja trendin suunta on jääkautta kohti.

Samallalailla teollisuus on kehittynyt länsimaissa kuin nyt kehittyvissä maissa. Jokainen toivoo, että ilma ja vedet olisivat puhtaita, ja länsimaat voivat aloittaa tämän puhdistamisen omalta osaltaan. Antaa kehittyvien maiden kehittyä, pois lukien historian pahin saastuttaja eli USA, häpeisivät nykypolitiikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä jankkaa kun kerran selvästikään et tiedä ja ymmärrä mistä nykysessä ilmastonmuutoksessa on kysymys. Ilmakehään päästetyt kasvihuonekaasut ovat saaneet aikaan voimakkaan lämpöpiikin maapallolle ja mitään suuntaa alaspäin ei ole näköpiirissä. Tuo on aivan huuhaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juupa juu:) muuten, australiassa satelee lunta nyt ja hiton kylmä siellä..siis nyt.
Se siitä ilmastonlämpenemisestä, vai sanotko että paikallinen sää kyseessä? Tai että tätä se ilmastonmuutos teettää?
hahah..
No sanopa sitten kuinka paljon se ilmasto lämpiää vuoteen 2025 mennessä ? Aivan..ennustella voi mutta tiedettä se ei siitä tee.
Ennustelut on ennusteluita ja se siitä.
Attenporough voi kertoilla mitä käsketään kertoilla..totta se ei ole vaikka millaisia käyriä esittelevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tätä myötähäpeän määrää. Ilmastonlämpeneminen ja ilmastonmuutos on nyt herralla pahasti sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole lämpöpiikkiä.

1980 ja 1990 lukujen lämpeneminen oli samansuuruinen kuin lämpeneminen 1920 ja1930 luvuilla. Kukaan tutkija ei väitä, että aiempi olisi ihmisen aiheuttama. Ja 2000 luvulla lämpeneminen on pysähtynyt, vaikka teollisen aikakauden CO2 päästöistä 25% on tapahtunut tänä 20 vuoden ajanjaksona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

72
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
53
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
50
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
29
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
18
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image