Viihde

Mikko Kouki työskenteli Oulun kau­pun­gin­teat­te­ris­sa, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta ohjata Fingerpori-elokuva

Fingerpori on Mikko Koukin ensimmäinen ohjaustyö elokuvan saralla. Kouki vieraili elokuvateatteri Starissa Oulussa viime viikolla. KUVA: Anssi Juntto
Viihde 16.10.2019 7:20
Anssi Juntto

Fingerpori-elokuvaan poimittiin tarinoihin sopivia sarjakuvastrippien vitsejä sekä jokunen irrallisempi klassikko.

Mikko Kouki työskenteli Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana, kun tuottaja Markus Selin kuutisen vuotta sitten kysyi hänen kiinnostustaan ohjata Fingerpori-elokuva.

Vastaustaan Koukin ei tarvinnut kauaa miettiä. Pertti Jarlan suosittu Fingerpori-sarjakuva oli sanomalehdistä tuttu, ja pitkän elokuvan tekeminen sen pohjalta tuntui sopivan erikoiselta ajatukselta.

Projekti itsessään osoittautui pitkäksi ja haastavaksi. Ensimmäisten elokuvakeskustelujen jälkeen Fingerpori on ehditty nähdä myös näyttämöllä. Kouki oli itsekin tuottamassa Petja Lähteen käsikirjoittamaa näytelmää Turun kaupunginteatteriin vuonna 2017.

Elokuvan Kouki käsikirjoitti samaisen Lähteen kanssa.

– Kun lähdimme työstämään asiaa ja kahlasimme lähes koko Jarlan tuotannon läpi, totesimme, että ei siellä kauhean tarinallisia tai juonellisia elementtejä ole. Mutta onhan siellä toistuvia teemoja, toistuvia henkilöitä ja toistuvia ominaisuuksia henkilöiden ympärillä, Kouki selvittää.

– Ja sitten tietenkin oli annettuna se maailma värimaailmasta lähtien. Fingerporin kartat tuli tutkittua. Fingerporin keskustassahan esimerkiksi on ydinvoimala, elokuvassa niitä on useampiakin.

Näkemys siitä, kuinka kolmen ruudun strippisarjakuvista saa tehtyä koko illan elokuvan, vaati tietysti työstämistä. Kouki ja Lähde päätyivät lopulta neljään erilliseen episodiin, joissa seurataan viittä keskushenkilöä.

Käsikirjoittajat miettivät hetken jopa sellaista, että alkuperäisten strippien vitsejä ei käytettäisi lainkaan. Niitä kuitenkin päätettiin poimia mukaan jo sarjakuvan ystävien odotusten takia. Lähtökohtana oli ottaa käsittelyyn nimenomaan elokuvan tarinoihin sopivia strippejä, mutta yhtä lailla jokunen irrallisempikin klassikko mahdutettiin mukaan.

– Osa on kuvallisia, ja osa on elokuvassa aika sellaisenaan, Kouki kertoo.

– Esimerkiksi julkinen terveydenhuoltohan on aika pitkälle viety pastissi siitä sarjakuvasta.

Ylipäätään Koukin ja Lähteen piti tasapainoilla sen kanssa, ottaako mukaan helpommin avautuvia vai haastavampia vitsejä. Jotkut koeyleisön jäsenet kuuluvat kommentoineen, että he eivät aina ymmärrä sarjakuvaa, mutta elokuvassa he pysyvät hyvin kärryillä.

– Jos jotakin ei ymmärrä, ei sitä kannata jäädä miettimään ja harmittelemaan. Ne tarinat ovat kuitenkin aika lyhyitä ja yksinkertaisia, Kouki sanoo.

Ensimmäisen elokuvan ohjaaminen oli Koukille opettavainen kokemus, vaikka elokuvan maailma hänelle sinänsä tuttu olikin. Käsikirjoittamisen ja näyttelemisen lisäksi Kouki oli huhkinut ohjaajan assistenttina useammassakin Aku Louhimiehen elokuvassa.

Ohjaajan asemassa tuntui oppivan koko ajan uutta. Eteen tuli työvaiheita, joissa ei ollut aiemmin ollut. Esimerkiksi leikkausprosessi oli uusi ja kiehtova.

Elokuvien tekeminen kiinnostaa jatkossakin.

– Katsotaan, mihin tässä ajautuu. Minulla on prosessissa pari hanketta, joiden toivoisin menevän eteenpäin, olen sitten ohjaajana tai käsikirjoittajana. Toivottavasti jompikumpi päätyy valkokankaalle asti, Turun Kaupunginteatterin taiteellisena johtajana työskentelevä Kouki toteaa.

Fingerporin asukkaat ovat onnettomia raasuja

Fingerpori-komediassa näyttelevä Kari Väänänen luonnehtii roolihahmoaan kaupunginjohtaja Aulis Homeliusta surumieliseksi. Itse asiassa kaikki Fingerporin keskeiset asukkaat ovat ”onnettomia raasuja”.

Kemijärveläisnäyttelijä Kari Väänänen kertoo kaupunginjohtaja Homeliuksen ulkonäön perustuneen oivallukseen laittaa paidan ylin nappi kiinni ja tiukalle. Epäilyt tekokaksoisleuasta ovat aiheettomia. KUVA: Solar Films

– Kun katsoin tämän elokuvan, jopa vähän liikutuin. Tuli pala kurkkuun näiden ihmisten puolesta. Esimerkiksi Krapula-Päivin onneton rakkauden etsiminen. Kuinka monta päivää hän on ollut sinkkuna, ja sitten yhtäkkiä tulee Jarlan nerokas punchline, Väänänen toteaa.

– Tämä on hirveän hienosti tehty. On melankoliaa, mutta myös se Fingerporin huumori nousee hyvin. Siinä pitää olla tarkkana, että pystyy ne kaikki strippien laukaisut poimimaan. Minulla meni ensimmäisellä kertaa paljon ohi.

Väänäsen mielestä Fingerpori-elokuva on lopulta hyvin lähellä Jarlan sarjakuvan maailmaa.

– Niistä stripeistä olen nähnyt, että melankoliasta se komiikka nousee. Joku asia, kun sitä katsoo läheltä, on tragedia, mutta kun etäännyttää itsensä ja katsoo kauempaa, se näyttääkin komedialta. Tämä on Chaplinin vanha viisaus.

Fingerpori-elokuva

Pertti Jarlan piirtämään ja käsikirjoittamaan strippisarjakuvaan perustuva komedia.

Ohjaus: Mikko Kouki.

Käsikirjoitus: Petja Lähde ja Mikko Kouki.

Pääosissa: Kari Väänänen, Pirjo Lonka, Jenni Kokander, Aku Hirviniemi, Santtu Karvonen.

Budjetti reilut 1,5 miljoonaa euroa.

Ensi-ilta keskiviikkona 16. lokakuuta.

 

MAINOS

Kommentoi

Teatterin älämölö porukka huuteli koukille hävyttömyyksiä ja kehotti häipymään samantien kun Tämä oli kaupunkiin saapunut.
Ei kelvannu tämäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIksi tuota ei kuvattu OUlussa? Harmautta olisi löytynyt ja teatteri olisi ollut mainio ydinvoimala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakko Mikko, kun suakaan ei haluttu Ouluun teatteriin töihin? Mahtavaa jatkoa ja hyvää syksyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se haluttu Ouluun teatteriin töihin ja jopa valittiinki.

Ite sekin halus sitte häipyä muualle.

Mahtavaa jatkoa ja hyvää syksyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image