Viihde

Mika Siirilä, 47, perusti yrityksen vaikka ei osaa lukea

Mika Siirilä näkee sanat käsittämättöminä kirjainpötköinä. Tästä huolimatta hän valmistui maalariksi ja perusti oman romuliikkeen.
Viihde 27.9.2019 7:00
Laura Krohn

Lukutaidosta ei ole puhetta koskaan liikaa. Se on myös Perjantain teema tänään.

Lukemisvaikeudet ovat yleistyneet sekä lapsilla että aikuisilla. Onko kirjoilla enää arvoa digitalisaation aikana? Onko lukuinnon lasku uhka empatialle ja demokratialle?

Pekka Vahvasen kanssa kirjallisuuden ja lukemisen arvosta yhteiskunnalle puhuvat kirjailija Sofi Oksanen ja lukemisen tutkija Sari Sulkunen.

Tilanne on äärimmäinen 47-vuotiaan Mika Siirilän kohdalla. Kälviäläinen mies on ohjelman sisällä nähtävän Perjantai-dokkarin aihe.

Siirilä ei vaikean lukihäiriönsä vuoksi oppinut koskaan lukemaan. Kirjaimet hän tunnistaa, mutta sanat ovat hänelle vain pötkö kirjaimia.

Tästä huolimatta hän suoritti peruskoulun, valmistui maalariksi ja oli kunnanvaltuutettu..

"Romut ovat minulle henki ja elämä"

Arki on hankalaa, mutta onneksi vaimo auttaa maksamaan laskut ja lukee tekstit televisiosta. Lukutaidottomuus hankaloittaa myös kaupassakäyntiä ja autoilua, kun ei nimikylteistä saa selviää.

Yritteliäisyyttä ja sinnikkyyttä miehellä riittää. Hän on pitkään kerännyt romua.

– Romut ovat minulle henki ja elämä. Tämä romuliike on lukutaidottoman miehen pakopaikka. Täällä ei tarvitse tietää kuin metallit, ei siinä mitään lukutaitoa tarvita, Siirilä sanoo.

– Meillä kaikilla on joku vika. Ei meistä kukaan ole täydellinen. Minä en osaa lukea ja sen kanssa vain on elettävä.

Perjantai, TV1 klo 21.05

MAINOS

Kommentoi

todella mies,häntä ei vaivaa lukeminen,vaikka se onkin mukavaa,mutta kun tietää mitä osaa,ei se haittaa,silmillä näkee paljon muutakin kun lukemisen,näkee romuja,näkee luonnon kaikkineen,mikäpä mukavanpaa vaikka ei osais lukea kun köllähtää lapsenlapsen kanssa vaikka nurmikolle ja ihailla taivaan pilviä,tai kertoa lapselle miksi ruoho on vihreää kesällä mutta talvella on vain lumi,ei siinä aapista tarvita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukutaidottomuus lisääntyy Suomessa. Peruskoulun päättävissä nuorissa on niinsanottua normaaliälyisiä, jotka eivät oppineet lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan, tätä "ilmiötä" ei avoimet oppimistilat ja uudet oppimiselämykset korjaa. Suomessa kouluhallituksen täytyy alkaa tiedostamaan koulumaailman negatiivinen kehityssuunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikko on myös yksi keino ansaita makkaraa leivän päälle, ilman että tarvitsee luku tai kirjoitus taitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkäänlaista älyä tai osaamista ei myöskään tarvita, vain hyviä kavereita. Siitä on sitten palkkiona ministeri- tai eduskuntapaikka, ja niiden jälkeen lokoisat oltavat vaikkapa veikkauksen hallituksessa, josta voi nostella mukava "kokouspalkkiot", ja hyvällä onnella pääsee jakelemaan veikkauksen rahoja kavereilleen "avustuksina".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hatun nosto Mika Siirilälle. Tosin luku- ja kirjoitustaito ei ole este valmistua insinööriksi, tohtoriksi tai miksi sitten haluaakin valmistua. Esimerkkejä onnistumisista on riittämiin, mikä kannustaakin muita samassa tilanteessa olevia kouluttautumaan päätyyn asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläpäs nyt liottele! Nykyisin on hyvät mahdollisuudet kouluttautua, mutta kaikkea ei nyt sentään voi mukauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image