Viihde

Mariska höpöttää omasta elämästään

Puhelaulua. Mariska räppää Nivalassa lauantaina 22. helmikuuta.
Viihde 17.2.2003 0:00
Anssi Juntto
Suomalainen naisräppäri ei ole kovin tuttu näky. Varsinkin suomeksi höpöttävä naisartisti on harvinaisuus. Heistä levyttämään ehättänyt vasta helsinkiläinen Mariska, 23.

"Olen vain käynyt kirjoittamaan omasta elämänkokemuksestani ja havainnoistani. Totta kai käytän välillä myös tarinankertojan vapauksia. Pääosin tarinat ovat kuitenkin tosielämään pohjautuvia", Mariska kertoo.

Mariskan tekstejä kuultuaan moni on ollut valmis pukemaan neitokaisen feministin kaapuun, mutta artisti itse ei tunnusta aatetta sen kummemmin kantavansa. Suurin syypää feminismiin yhdistämiseen on naisten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan sotiva Balladi.

"Ajattelin, että olisi kiva kontrasti, kun on hempeä, melkein akustinen biisi ja rajummat lyriikat. Sanat ovat karua totuutta. Ne tulevat ihan omasta elämästäni. En tiedä, kuinka moni nainen niihin pystyy samaistumaan, mutta ainakin meitsin kohdalla on vastaavia juttuja sattunut monestikin", Mariska selvittää.

"Biisiä ei ole tehty feministien sotakirveet kädessä. En tee näitä juttuja täysin tosissaan, vaan pyrin sisällyttämään niihin myös huumoria. Katkerakaan en ole. Ne ovat vain faktoja toisen perään. En voi sille mitään, että minulle on käynyt niin."

Mariska ei halua tuottaa laulullaan kenellekään pahaa oloa. Jotkut tuttavat kuitenkin ahdistuivat jo Balladin demoversiosta.

"Se ei ollut kovin hyvää kuultavaa. Mutta toisaalta, eihän sitä voi kaunistellakaan. Eikä se sitä tarkoita, että en miehistä tykkäisi. En halua mustamaalata ketään."

Vastaavasti miespuolisten hiphopparien naisia alentavat tekstit eivät Mariskaa juuri hetkauta. Kysymys on yleensä vain läpänheitosta.Latinomeininki innostaa


Mariska opiskeli edelliset neljä talvea Lontoossa ja muutti viime kesänä takaisin Suomeen. Neitokaisella oli aiempaa kokemusta punkbändeistä, mutta Englannissa asuessaan hän huomasi rapin olevan ilmaisukeinonsa.

Lontoon peruja on myös Mariskan ihastus brasilialaista musiikkia kohtaan.

Alkutalvesta ilmestyneelle Tarkasta tämä -levylle päätyivät brassivaikutteiset Capoeira ja Kuka kumma.

"Hengailin Lontoossa suurimmaksi osaksi brasilialaisten kanssa. Harrastin siellä capoeiraa, ja sitä kautta sain innostuksen. Brasiliasta tulee niin paljon hienoa musiikkia", Mariska kertoo.

"Minulla oli ollut jo pitkän aikaa päässä ajatus, että haluaisin ehdottomasti tehdä sellaisen sambahtavan räpin. Ja sama juttu capoeirasta. Ehkä näitä tulee jatkossa lisää."

Capoeira ja Kuka kumma -biiseillä laulavan Papa Rickyn Mariska tapasi alun perin Lontoossa. Nyt mies vaikuttaa kuitenkin Helsingissä.

"Papa Ricky ei ole mikään eilisen teeren poika. Hänen sinkkunsa oli Brasiliassa kahdeksan viikkoa ykkösenä."

Suurin osa Tarkasta tämä -pitkäsoiton musiikista on tuottaja Jayemin käsialaa, mutta onpa Mariskalla itselläänkin ollut muutamassa biisissä sormensa pelissä. Varsinkin melodioiden suhteen.

Jatkossa Mariska haluaa hyödyntää musiikillisia näkemyksiään ryhtymällä myös tuottamaan.

"Itse tekemänäni jäljestä olisi voinut tulla erilainen. Mutta allekirjoitan senkin, mitä teimme Jayemin kanssa", äskettäin keikkailunsa aloittanut Mariska toteaa.

"Ei minulla ole sen kummempia kunnianhimoja. Olen aina halunnut tehdä tätä, ja jos joku siitä vielä tykkää, niin hyvä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

139
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?
59
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
40
Autoilija ja pyöräilijä törmäsivät suojatiellä Saaristonkadun ja Koulukadun risteyksessä – kypärätön pyöräilijä loukkasi päätään
32
Verkkokauppa.com julkaisi "Älä osta näitä" -listansa – katso kaupan eniten palautetut ja huolletut tuotteet
31
GCM-siirtolaisuuspaperi on määrä hyväksyä alkuviikosta Marokossa, sitoutuuko Suomi siinä johonkin? – Tästä kohun aiheuttaneessa YK-asiakirjassa on kyse
25
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
19
Lehti: Pääministeri May yrittää vielä kerran vedota parempien Brexit-ehtojen puolesta – varoittaa itse "tuntemattomista vesistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

jos sota syttyy

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

keltaliivivallankumous

Keltaliivien joukossa on taatusti myös niitä joiden tarkoitus on vain ryöstellä liikkeitä ja saada aikaan mahdollisimman... Lue lisää...
Werneri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

8.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image