Viihde

Mariska höpöttää omasta elämästään

Puhelaulua. Mariska räppää Nivalassa lauantaina 22. helmikuuta.
Viihde 17.2.2003 0:00
Anssi Juntto
Suomalainen naisräppäri ei ole kovin tuttu näky. Varsinkin suomeksi höpöttävä naisartisti on harvinaisuus. Heistä levyttämään ehättänyt vasta helsinkiläinen Mariska, 23.

"Olen vain käynyt kirjoittamaan omasta elämänkokemuksestani ja havainnoistani. Totta kai käytän välillä myös tarinankertojan vapauksia. Pääosin tarinat ovat kuitenkin tosielämään pohjautuvia", Mariska kertoo.

Mariskan tekstejä kuultuaan moni on ollut valmis pukemaan neitokaisen feministin kaapuun, mutta artisti itse ei tunnusta aatetta sen kummemmin kantavansa. Suurin syypää feminismiin yhdistämiseen on naisten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan sotiva Balladi.

"Ajattelin, että olisi kiva kontrasti, kun on hempeä, melkein akustinen biisi ja rajummat lyriikat. Sanat ovat karua totuutta. Ne tulevat ihan omasta elämästäni. En tiedä, kuinka moni nainen niihin pystyy samaistumaan, mutta ainakin meitsin kohdalla on vastaavia juttuja sattunut monestikin", Mariska selvittää.

"Biisiä ei ole tehty feministien sotakirveet kädessä. En tee näitä juttuja täysin tosissaan, vaan pyrin sisällyttämään niihin myös huumoria. Katkerakaan en ole. Ne ovat vain faktoja toisen perään. En voi sille mitään, että minulle on käynyt niin."

Mariska ei halua tuottaa laulullaan kenellekään pahaa oloa. Jotkut tuttavat kuitenkin ahdistuivat jo Balladin demoversiosta.

"Se ei ollut kovin hyvää kuultavaa. Mutta toisaalta, eihän sitä voi kaunistellakaan. Eikä se sitä tarkoita, että en miehistä tykkäisi. En halua mustamaalata ketään."

Vastaavasti miespuolisten hiphopparien naisia alentavat tekstit eivät Mariskaa juuri hetkauta. Kysymys on yleensä vain läpänheitosta.Latinomeininki innostaa


Mariska opiskeli edelliset neljä talvea Lontoossa ja muutti viime kesänä takaisin Suomeen. Neitokaisella oli aiempaa kokemusta punkbändeistä, mutta Englannissa asuessaan hän huomasi rapin olevan ilmaisukeinonsa.

Lontoon peruja on myös Mariskan ihastus brasilialaista musiikkia kohtaan.

Alkutalvesta ilmestyneelle Tarkasta tämä -levylle päätyivät brassivaikutteiset Capoeira ja Kuka kumma.

"Hengailin Lontoossa suurimmaksi osaksi brasilialaisten kanssa. Harrastin siellä capoeiraa, ja sitä kautta sain innostuksen. Brasiliasta tulee niin paljon hienoa musiikkia", Mariska kertoo.

"Minulla oli ollut jo pitkän aikaa päässä ajatus, että haluaisin ehdottomasti tehdä sellaisen sambahtavan räpin. Ja sama juttu capoeirasta. Ehkä näitä tulee jatkossa lisää."

Capoeira ja Kuka kumma -biiseillä laulavan Papa Rickyn Mariska tapasi alun perin Lontoossa. Nyt mies vaikuttaa kuitenkin Helsingissä.

"Papa Ricky ei ole mikään eilisen teeren poika. Hänen sinkkunsa oli Brasiliassa kahdeksan viikkoa ykkösenä."

Suurin osa Tarkasta tämä -pitkäsoiton musiikista on tuottaja Jayemin käsialaa, mutta onpa Mariskalla itselläänkin ollut muutamassa biisissä sormensa pelissä. Varsinkin melodioiden suhteen.

Jatkossa Mariska haluaa hyödyntää musiikillisia näkemyksiään ryhtymällä myös tuottamaan.

"Itse tekemänäni jäljestä olisi voinut tulla erilainen. Mutta allekirjoitan senkin, mitä teimme Jayemin kanssa", äskettäin keikkailunsa aloittanut Mariska toteaa.

"Ei minulla ole sen kummempia kunnianhimoja. Olen aina halunnut tehdä tätä, ja jos joku siitä vielä tykkää, niin hyvä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
14:05
Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo - tilanteessa ei henkilövahinkoja, liikenne kulkee normaalisti
13:06
Lapin poliisia työllistivät viikonlopun aikana huumekuskit sekä mökkiporukan riitaisa illanvietto
12:43
Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?
197
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
56
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
43
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
34
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
29
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
29
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image