Viihde

Lämpötila on läsnä kaikkialla – Helen Czerski helpottaa mo­le­kyy­li­ta­son asioiden ymmärtämistä

Fyysikko Helen Czerskin tutkimusryhmä selvittää, miten lämpötila vaikuttaa aineen ominaisuuksiin. Esimerkkinä on muun muassa lapsinpuhallus. Dokumenttisarjassa kerrotaan, että absoluuttinen kylmyys avaa huikeita näköaloja teknologialle. KUVA: Robert Hollingworth
Viihde 15.5.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Prisma: Lämpötilan huimat ominaisuudet

*** Lämpötila vaikuttaa siihen, laitetaanko kevätaamuna päälle paksumpi vai ohuempi takki. Arkikokemuksen lisäksi lämpötila on molekyylitasolla vaikuttava asia. Tätä puolta valottaa Prisman dokumenttisarja.

Arjen ja abstraktin eroa kuvaa ohjelmassa esitetty ajatus, että nykymaailma on rakennettu lasin kaltaisista kiinteistä aineista, jotka ihminen on luonut valvomalla jäähtymistä ja jähmettymistä.

Ohjelmassa nousee esiin monta muutakin asiaa, joita ei ole tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi miten lyhyen aikaa lämpötiloja on pystytty mittaamaan tarkasti, vaikka meille se on jokapäiväistä rutiinia.

Ensimmäisessä osassa perehdytään kylmyyteen.

Czerski ja Halme johdattavat eteenpäin

Oppaana on fyysikko Helen Czerski. Suomenkielisenä lukijana on Johanna Halme. Hänen äänensä johdattaa rauhallisesti eteenpäin. Ohjelman on suomentanut Sanna Väre.

Ohjelmantekijät ovat tehneet kaikkensa, jotta lämpötilan vaikutukset olisivat käsitettävissä ja mielenkiinto pysyisi yllä.

Kylmyyteen ja molekyyleihin perehdytään Islannissa jäätiköllä, jossa on vesimolekyylejä kolmella tavalla ryhmittyneenä: kaasuna, nesteenä ja kiinteänä aineena eli ilmassa kosteutena, vetenä ja jäänä.

Lämmön vaikutuksia havainnollistetaan muun muassa yksinkertaisilla kokeilla niin kuin koulun fysiikantunnilla.

Seuraavaksi elämän synty ja kuumuus

Kolmiosaisen sarjan toisessa osassa perehdytään elämän syntyyn maapallolla ja elämän vaatimaan riittävän tasaiseen lämpötilaan. Sopiva vaihteluväli ei ole kovin laaja.

Viimeisessä osassa aiheena on kuumuus. Ihmiskunnan historian merkittävä keksintö on ehkä ollut tulen hyötykäyttö.

TV1 keskiviikko 15.5. klo 19.00

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image