Viihde

Kolumni: Te­le­vi­sios­ta­ni en sittenkään luovu – yksi rutiini pysyy

Illan 20.30 alkavat uutiset keskeyttävät edelleen muun tekemisen, sanoo kolumnissaan Pirjo-Liisa Niinimäki. Yksi Ylen uutisankkureista on Piia Pasanen.
Viihde 8.2.2019 7:00
Pirjo-Liisa Niinimäki
Pirjo-Liisa Niinimäki

Vielä muutama vuosi sitten melkein loukkaannuin, kun kuulin, etteivät nuoret enää hanki televisiota huusholliinsa. Miten ihminen muka voisi elää ilman televisiota?

Hyvin, vastasivat nuoret. He katselivat televisio-ohjelmia läppäriltä ja jopa älypuhelimen pikku näytöltä.

Eivätkä heille tietenkään riittäneet tavanomaiset televisiokanavat. He ahmivat ulkomaisia sarjoja erilaisista suoratoistopalveluista, joista en itse tainnut tuohon aikaan tietää muuta kuin nimen.

Jos on syntynyt ”yleisohjelman” ja ”rinnakkaisohjelman” aikakaudella, saattavat mediankäyttötottumukset olla hiukan – noh, kivikautiset.

Taudin kuvaan kuului, että puoli yhdeksäksi täytyi ehtiä kotiin, koska silloin tulivat tv-uutiset ja sää. Jos lempisarja sattui tulemaan samaan aikaan kun itsellä olisi ollut jumppatunti, täytyi toinen jättää väliin.

Oikeastaan tuntuu kummalliselta, ettei noista ajoista ole enempää kuin jokunen vuosi.

Suoratoistopalvelut, nettitelevisio ja podcastit ovat muuttaneet tv-katselun ja radion kuuntelun tottumuksia paljon.

Enää ei kaltaiselleni kivikauden ihmisellekään ole mikään ongelma katsella ohjelmia nettitelevisiosta tallenteina silloin, kun itselle sopii. Muutaman hauskan sarjan olen tihrustanut lomalla jopa moittimaltani kännykän pikku näytöltä.

Radion kuuntelun ovat osittain korvanneet podcastit. Ne ovat parasta seuraa linja-autossa, junaa odotellessa, siivotessa ja puutarhatöitä tehdessä.

Viime aikojen suosikkeihini kuuluu Yle podcastesta löytyvä Julia Thurénin käytännönläheinen talousohjelma Melkein kaikki rahasta.

Televisiosta en kuitenkaan luovu. Se on suuri rumilus olohuoneessa, mutta nykyään myös siinä on ominaisuus, jonka kautta voi katsella Yle Areenaa tai Netflixiä tai mitä nyt keksii ja ehtii toivoa.

Rutiinit ovat silti syvässä. Keskeytän muut askareeni aina, kun tv-uutiset alkavat.

Puoli yhdeksäksi täytyi ehtiä kotiin, koska silloin tulivat tv-uutiset ja sää. Tuntuu kummalta, ettei noista ajoista ole kuin jokunen vuosi.

MAINOS

Kommentoi

Miksi ostit rumiluksen, kun tarjolla on televisioita, jotka eivät ole rumiluksia? Tutustu tarjontaan ja älä osta sikaa ainakaan säkissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olin aiemmin YLEn uutis- ja ajankohtaisohjelmien "suurkuluttaja", mutta niiden taso, kiinnostavuus ja luotettavuus on laskenut niin rajusti ettei niitä tule enää katsottua käytännössä ollenkaan. Joskus harvoin huumorimielessä vilkaisee nuo puoli ysin uutiset ja huomaa että ei se ole enää uutislähetys, vaan joku kummallinen makasiiniohjelma missä tuputetaan tiettyä agendaa harmittavan päällekäyvästi, ja katsoja jää vain ihmettelemään että nuoko tosiaan oli ne päivän tärkeimmät aiheet jotka suomalaisten tulisi tietää. No ei todellakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veit sanat suustani. Ylellä ja kirkolla on sama ongelma. Väki vähenee ja kukaan ei enää usko niitä horinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja niin minunkin suusta. Yle aidosti elää jossain kumman kuplassa. Minkälaista porukkaa siellä oikein taustoittaa uutisia? Tulee ikävä Erkki Toivosta (Lontoo), kertoi niin kuin asiat olivat, ikävätkin asiat. Yle-veroa ei enää pääse karkuun, mutta onneksi kirkollisverosta vielä pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan maksaisi vapaaehtoisesti lupamaksunsa jos YLE vero ei olisi pakollinen.
Onneksi tuota propagandaa ei ole pakko katsoa. (Vielä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
8:00
Seksuaalisesta identiteetistä kiinnostunut Aurora Reinhard kuvasi 2002 pojilta näyttävien tyttöjen ulkopuolisuutta – Venus-sarjaan innoitus syntyi pornosivustojen isorintaisista naisista Tilaajille
8:00
Yhtenä päivänä taksinkuljettaja Jouko Taipale huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – Muistisairaan arki on jatkuvaa huolehtimista mutta myös iloa, paljastaa päiväkirja Tilaajille
25
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
8
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
4
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
4
Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"
3
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
3
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image