Viihde

Kolumni: Ronski perhekomedia saa vuorotellen nauramaan ja kohottamaan kulmia

Taru Horsma-aho KUVA: Eriika Ahopelto
Viihde 19.4.2019 7:00
Taru Horsma-aho

Piirrosanimaatiosarja F is for Family tuo vaihtelua aikuisille suunnattuihin perhekomedioihin.

Netflixin sarjan keskiössä on keskiluokkainen perhe. Tarina kulkee päähenkilöksi sijoitetun isän, Frank Murphyn mukana, mutta jättää tilaa myös vaimolle ja lapsille. Sarja sijoittuu 1970-luvun yhdysvaltalaislähiöön.

Kirjoittaja-koomikkoBill Burrin ja Michael Pricen luoman animaation voisi helposti kuvitella seuraavan Simpsoneiden ja Family Guyn jalanjäljissä, mutta sarja yllättää ennakko-odotukset.

70-luvun perhearvot näkyvät. Temperamenttinen isä on perheen pää, joka noudattaa pitkälti "ole kanssani samaa mieltä tai ole hiljaa" -periaatetta sekä vaimon että lasten kanssa, mutta työpaikallaan lentokentällä hän tulee itse pompotelluksi.

Vaimo-Sue puolestaan on kotiäiti, joka kaipaisi elämäänsä muutakin sisältöä kuin lapset ja yrittääkin raivata itselleen tietä työelämään, mistä aviomies ei aluksi ole yhtä innostunut.

Huumori on mustaa, kielenkäyttö roisia eikä sarkasmissa ole säästelty. Perheen arki on inhorealistista, joten absurdeja piirteitä omaavat sivuhahmot tasapainottavat kokonaisuutta mukavasti.

Naapurissa asuu estottomasti keikaileva ja villejä juhlia järjestävä playboy, ja yksi sarjan rääväsuisimpia hahmoja on pieni tyttö.

Monista perhekomedioista poiketen seksillä ja väkivallallakin on paikkansa, mutta niillä ei ole sorruttu mässäilemään ja ne toimivat osana tilannekomiikkaa.

Burr on kertonut sarjan saaneen vaikutteita hänen omasta lapsuudestaan, mikä näkyy perhesuhteissa. Äkkipikaisen ja kovasanaisen isän on vaikea olla läsnä lapsilleen ja vanhemmuus vaikuttaa raskaalta taakalta.

Lapset Kevin, Billy ja Maureen kamppailevat vanhempien huomiosta ja oireilevat kukin omilla tavoillaan. Sarjassa konkretisoituu perinteisen tunteista ei puhuta -ajatusmallin vaikutukset muuhun perheeseen.

Vaikeuksia onnistutaan käsittelemään huumorin kautta eikä ohjelma tunnu raskaalta katsoa. Realististen ja absurdien hahmojen yhdistelmä toimii. Sarja saa katsojan vuorotellen nauramaan ja kohottamaan kulmia.

Naapurissa asuu estottomasti keikaileva playboy. Yksi sarjan rääväsuisimpia hahmoja on pieni tyttö.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image