Viihde

Kolumni: Minun t-paitani vaikuttaa sinun elämääsi – tositv-sarja pikamuodista ei saarnaa, ja siksi se kiinnostaa

Viihde 17.3.2020 7:00
Pirjo-Liisa Niinimäki

Tiedetään. Pikamuoti saastuttaa. Vaatteita valmistetaan usein epäinhimillisissä oloissa. Jotta me länsimaissa saisimme ostaa t-paitamme parilla eurolla, monen aasialaisen on pitänyt raataa kitupalkalla puuvillapellolla, värjäämössä ja ompelimossa.

Kaikki tämä on helppo unohtaa, kun kiireessä jälleen kerran tempaisen kauppakeskuksen vaatetangosta kolme t-paitaa kahden hinnalla, koska ”näitähän tarvitaan aina”.

Ylen tositv-sarja Verta, hikeä ja t-paitoja ei saarnaa, ja siksi se kiinnostaa tavallista enemmän. Brittiläiseen televisioformaattiin pohjautuvassa sarjassa neljä suomalaista muodin ammattilaista matkustaa Myanmariin katsomaan, miten pikamuotivaatteet valmistetaan.

Matkalla selviää, että meidän jokaisen ostoskäyttäytymisemme vaikuttaa siihen, mitä maapallon toisella puolella tapahtuu.

Kaksi nuorta bloggaajaa ja kaksi nuorta vaatetusalan ammattilaista pannaan ohjelmassa poimimaan puuvillaa helteisellä pellolla. Kukaan heistä on aiemmin tuskin poiminut edes mansikoita saati joutunut tekemään muuta ruumiillista työtä.

Värjäämössä kemikaalit ja niiden höyryissä ahertavat lapset järkyttävät päähenkilöiden mieliä. Nahkatehtaassa lehmännahkoja parkitessa iskee fyysinen pahoinvointi. Ompelimossa olemattoman pieni päiväpalkka ja järjettömän kova työtahti lyövät ällikällä.

Kun vastaavaa esitetään vakavissa dokumenttiohjelmissa, ainakin minun on liian helppo pyyhkäistä asia mielestäni: ”Tuollaista tapahtuu ulkomailla, mutta se ei koske minua”.

Nuorten suomalaisbloggaajien kautta asia tulee lähelle ja ravistaa.

Ohjelmaa on kiitettävä siitä, että päähenkilöitä ei nolata, vaikka heidän kaikkinainen tietämättömyytensä ja turhamaisuutensa tuodaankin sumeilematta esiin. Sellaisiahan me kaikki olemme.

Nuorten suomalaisbloggaajien kautta asia tulee lähelle ja ravistaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image