Viihde

Kolumni: Game of Thronesin kä­si­kir­joit­ta­jat joutuivat nettiraivon kohteeksi – Fantasian fanikunnasta löytyvät fa­naat­ti­sim­mat uskovaiset

Viihde 19.5.2019 14:37
Tero Vainio

Viihdemaailmaa tällä hetkellä eniten hetkauttava uutinen taitaa olla se monien fanien kokema närkästys ja pettymys, jonka Game of Thronesin, tämän hetken suosituimman tv-sarjan kahdeksas ja viimeinen kausi on aiheuttanut.

Valppaimmat osasivat odottaa ongelmia jo etukäteen, kun sarja seitsemännellä kaudellaan ehti George R.R. Martinin kirjasarjan (josta kaksi viimeistä romaania on vielä julkaisematta) edelle. Ja sarja onkin siitä lähtien heikentynyt tasoltaan.

Kaipa käsikirjoittajat tämän itse tiedostavat (ja jotkut näyttelijätkin ovat uskaltautuneet ääneen sanomaan), mutta kun sarjasta tuli jättimenestys, Martinin juurtajaksaisen kirjoitustyön odottelu vuosikausien ajan ei tietenkään ollut kaupallisesti katsottuna realistinen mahdollisuus.

Nyt netti pursuileekin raivoa käsikirjoittajien "vääristä" valinnoista niin henkilöhahmojen kehityksen kuin juonenkäänteiden suhteen.

Kaupallisesti katsottuna päätös pitää sarja keskeytyksettä käynnissä oli kuitenkin onnistunut, sillä viimeisen kauden toiseksi viimeinen jakso, fanien teilaama The Bells on sarjan kaikkien aikojen katsotuin. Ja ellei tässä nyt joku kollektiivinen kuppi ole viimein keikahtanut nurin, eiköhän koko sarjan finaali tule saamaan vielä sitäkin kovemmat luvut.

Science fictionin ja fantasian lajityypeissä pitää aina muistaa, että näiden genrejen fanit ovat erityisen intohimoisia ja omistautuneita ihailunsa kohteille. Se johtunee siitä, että molemmissa lajityypeissä niin sanottu maailmanrakennus on keskeisessä osassa.

Kyse ei ole pelkästään vetävästä tarinasta, vaan kokonaisesta universumista, tai pikemminkin kosmoksesta, jossa tuo tarina tapahtuu. Sillä mikäpä olisikaan parempi paikka todellisuuspaolle kuin kokonaan vaihtoehtoinen todellisuus.

Kirjoitin hiljattaisessa kolumnissani siitä, miten eskapismista on tullut eräänlainen uskonnon korvike maallistuneessa nykyajassa, ja kaikkein selvimmin tämä näkyy fantasiassa, joka uskontojen tavoin kehittää oman maailmanselityksensä ja muun asiaankuuluvan mytologiansa.

Niinpä tämän genren ympärillä kokoontuvat myös kaikkein fanaattisimmat "uskovaiset".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – toinen kaista suljettu onnettomuuspaikalla
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
30
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
23
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
12
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
8
Oulun kaupungin puhelinliikenteessä häiriöitä – hyvinvointikeskusten ajanvarausnumerot poissa toiminnasta
5
Poliisit jättikyselyssä: Turvapaikanhakijatilanne uhkaa suomalaisten turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image