Viihde

Kolumni: Game of Thronesin kä­si­kir­joit­ta­jat joutuivat nettiraivon kohteeksi – Fantasian fanikunnasta löytyvät fa­naat­ti­sim­mat uskovaiset

Viihde 19.5.2019 14:37
Tero Vainio

Viihdemaailmaa tällä hetkellä eniten hetkauttava uutinen taitaa olla se monien fanien kokema närkästys ja pettymys, jonka Game of Thronesin, tämän hetken suosituimman tv-sarjan kahdeksas ja viimeinen kausi on aiheuttanut.

Valppaimmat osasivat odottaa ongelmia jo etukäteen, kun sarja seitsemännellä kaudellaan ehti George R.R. Martinin kirjasarjan (josta kaksi viimeistä romaania on vielä julkaisematta) edelle. Ja sarja onkin siitä lähtien heikentynyt tasoltaan.

Kaipa käsikirjoittajat tämän itse tiedostavat (ja jotkut näyttelijätkin ovat uskaltautuneet ääneen sanomaan), mutta kun sarjasta tuli jättimenestys, Martinin juurtajaksaisen kirjoitustyön odottelu vuosikausien ajan ei tietenkään ollut kaupallisesti katsottuna realistinen mahdollisuus.

Nyt netti pursuileekin raivoa käsikirjoittajien "vääristä" valinnoista niin henkilöhahmojen kehityksen kuin juonenkäänteiden suhteen.

Kaupallisesti katsottuna päätös pitää sarja keskeytyksettä käynnissä oli kuitenkin onnistunut, sillä viimeisen kauden toiseksi viimeinen jakso, fanien teilaama The Bells on sarjan kaikkien aikojen katsotuin. Ja ellei tässä nyt joku kollektiivinen kuppi ole viimein keikahtanut nurin, eiköhän koko sarjan finaali tule saamaan vielä sitäkin kovemmat luvut.

Science fictionin ja fantasian lajityypeissä pitää aina muistaa, että näiden genrejen fanit ovat erityisen intohimoisia ja omistautuneita ihailunsa kohteille. Se johtunee siitä, että molemmissa lajityypeissä niin sanottu maailmanrakennus on keskeisessä osassa.

Kyse ei ole pelkästään vetävästä tarinasta, vaan kokonaisesta universumista, tai pikemminkin kosmoksesta, jossa tuo tarina tapahtuu. Sillä mikäpä olisikaan parempi paikka todellisuuspaolle kuin kokonaan vaihtoehtoinen todellisuus.

Kirjoitin hiljattaisessa kolumnissani siitä, miten eskapismista on tullut eräänlainen uskonnon korvike maallistuneessa nykyajassa, ja kaikkein selvimmin tämä näkyy fantasiassa, joka uskontojen tavoin kehittää oman maailmanselityksensä ja muun asiaankuuluvan mytologiansa.

Niinpä tämän genren ympärillä kokoontuvat myös kaikkein fanaattisimmat "uskovaiset".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image