Viihde

Kolumni: Game of Thronesin kä­si­kir­joit­ta­jat joutuivat nettiraivon kohteeksi – Fantasian fanikunnasta löytyvät fa­naat­ti­sim­mat uskovaiset

Viihde 19.5.2019 14:37
Tero Vainio

Viihdemaailmaa tällä hetkellä eniten hetkauttava uutinen taitaa olla se monien fanien kokema närkästys ja pettymys, jonka Game of Thronesin, tämän hetken suosituimman tv-sarjan kahdeksas ja viimeinen kausi on aiheuttanut.

Valppaimmat osasivat odottaa ongelmia jo etukäteen, kun sarja seitsemännellä kaudellaan ehti George R.R. Martinin kirjasarjan (josta kaksi viimeistä romaania on vielä julkaisematta) edelle. Ja sarja onkin siitä lähtien heikentynyt tasoltaan.

Kaipa käsikirjoittajat tämän itse tiedostavat (ja jotkut näyttelijätkin ovat uskaltautuneet ääneen sanomaan), mutta kun sarjasta tuli jättimenestys, Martinin juurtajaksaisen kirjoitustyön odottelu vuosikausien ajan ei tietenkään ollut kaupallisesti katsottuna realistinen mahdollisuus.

Nyt netti pursuileekin raivoa käsikirjoittajien "vääristä" valinnoista niin henkilöhahmojen kehityksen kuin juonenkäänteiden suhteen.

Kaupallisesti katsottuna päätös pitää sarja keskeytyksettä käynnissä oli kuitenkin onnistunut, sillä viimeisen kauden toiseksi viimeinen jakso, fanien teilaama The Bells on sarjan kaikkien aikojen katsotuin. Ja ellei tässä nyt joku kollektiivinen kuppi ole viimein keikahtanut nurin, eiköhän koko sarjan finaali tule saamaan vielä sitäkin kovemmat luvut.

Science fictionin ja fantasian lajityypeissä pitää aina muistaa, että näiden genrejen fanit ovat erityisen intohimoisia ja omistautuneita ihailunsa kohteille. Se johtunee siitä, että molemmissa lajityypeissä niin sanottu maailmanrakennus on keskeisessä osassa.

Kyse ei ole pelkästään vetävästä tarinasta, vaan kokonaisesta universumista, tai pikemminkin kosmoksesta, jossa tuo tarina tapahtuu. Sillä mikäpä olisikaan parempi paikka todellisuuspaolle kuin kokonaan vaihtoehtoinen todellisuus.

Kirjoitin hiljattaisessa kolumnissani siitä, miten eskapismista on tullut eräänlainen uskonnon korvike maallistuneessa nykyajassa, ja kaikkein selvimmin tämä näkyy fantasiassa, joka uskontojen tavoin kehittää oman maailmanselityksensä ja muun asiaankuuluvan mytologiansa.

Niinpä tämän genren ympärillä kokoontuvat myös kaikkein fanaattisimmat "uskovaiset".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image