Viihde

Kolumni: Ani­maa­tio­sar­ja hukkasi muumien sielun, eivätkä muumit ole karvaisia

KUVA: Joel Maisalmi
Viihde 20.5.2019 7:00
Rebekka Härkönen
KUVA: Joel Maisalmi

"Minä en pidä näistä uudenaikaisuuksista", tuskailee Muumimamma Lars Janssonin piirtämässä sarjakuvassa.

Suomalais-brittiläisenä yhteistyönä toteutetun Muumilaakso-animaatiosarjan viimeinen jakso nähdään tänään maanantaina TV2:lla. Haluaisinpa totisesti kuulla Tove Janssonin ja hänen veljensä Larsin mielipiteen tästä uudesta sarjasta.

Karvaisista muumeista.

Tämä on nimittäin erittäin tärkeä muumihuomio: muumit ovat kaljuja. Muumeilla on iho ja hiuksia, kuten ihmisilläkin.

Alkuperäisissä kuvissa muumeille ei piirretty turkkia edes talvella, vaikka turkista jossakin kirjatarinassa puhutaankin.

Keräilen muumisarjakuvia. Niitä, joissa muumit kyyristelevät merirosvojen tykkitulessa, Muumimamma metsästää villisikaa ja Muumipappa myy pontikkaa.

Tai muumiperhe matkustaa Torrelorcaan, syö siellä LBJ-pillereitä, istuu siksi viikon rannalla tuijottamassa kuuta ja myöhästyy paluulennolta.

Vuonna 1990–1992 piirretty Muumilaakson tarinoita -tv-sarja ei tietenkään päässyt lähellekään näitä muumisarjakuvien alkuperäisiä juonenkäänteitä. Mutta se tavoitti silti jotakin olennaista sarjakuvamuumien boheemiudesta, leppoisuudesta ja oivaltavuudesta.

Tuorein animaatiosarja lähinnä pilaa muumit. Siis siitäkin huolimatta, että taustamaisemat ovat kauniita ja värimaailma monin paikoin upeaa.

Hyväntuulinen muumimaisuus on poissa, vitsit ja säpinä perustuvat lähinnä säntäilyyn, törmäilyyn ja huutamiseen. Repliikeistä puuttuu kaiken ikäisiin iskevä oivaltava monimerkityksellisyys.

Tuutikki ja moni muu hahmo näyttää legopalikalta. Pikku Myyn kusipäämäisyys saa miettimään, miksi muumit eivät potkaise tyyppiä ulos talostaan. Muumit itse ovat kadottaneet valtavan viipaleen vaivatonta muumimaista lempeyttään ja ryhtyneet kiukuttelemaan, ilkeilemään ja häpeämään toisiaan.

Maailma on täynnä vastaavanlaisia animaatioita, joten toivottavasti uhanalaiset muumit saavat säilyttää jatkossa sielunsa.

Japanissa uskotaan muuten muumien elävän villeinä jossakin päin Suomea. Taidanpa lähteä suojelemaan niitä. Heippa.

Nyt erittäin tärkeä muumihuomio: muumit ovat kaljuja. Toivottavasti uhanalaiset muumit saavat säilyttää jatkossa sielunsa.

MAINOS

Kommentoi

Samaa mieltä hahmoista, dialogista ja tarinasta. Lisäksi visuaalinen ilme on tiivistetysti sanottuna täysin epäonnistunut. Kotona 9, 13 ja 16 vuotiaat lapset - kaikki tyrmäsivät muumit ensimmäisen jakson jälkeen, toiset katsottiin vielä silmiä hieroin, mutta sitten riitti. Uskomaton lopputulos ja hienon satumaailman tuhlaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uusi sarja ei mitenkään osoita kunniaa Toven Klassikko kirjoille ja sarjakuville koska Vaarallinen Juhannus kirjan osat ovat kaikki pistetty omiin jaksoihin kun taas Japani sarja teki Teatterista kolme osaisen ja Nuuskamuikkusesta on vain tehty sellainen syrjäytyvä erä Jorma joka ei edes vietä aikaansa Muumien kanssa ja kirjoittaa Muumipeikolle vain laimean hyvästi kirjeen jonka Muumipeikko sattuu lukea Talvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muumit ovat laihtuneet, niillä on joku tauti😭 Alman Starlight saa katsomaan alkutekstit♥️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolumnistin kannattaisi ehkä lukea muumikirjatkin, eikä verrata pelkkään sarjakuvaan. Esi-isä on karvainen, ja muumipeikkokin rupesi kasvattamaan talvikarvaa. Muumipappa on kirjoissa jokseenkin yhtä hyödytön haaveilija kuin nykyisessä sarjassa - hänen luonteensa muuttui jopa peräkkäisten painosten välillä. Minusta tämä uusi sarja on lähempänä kirjojen paikoin synkkääkin henkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Muumit oli Suomen myydyin sarjakuva maailmalla, vaikka myynti oli vain murto-osa amerikkalaisten Marvellous Comicsien supersankarien tai Walt Disneyn maailmanvalloitukseen. Eurooppalaisiin maailman suursuosikkeihin Asterixin , Lucky Luken ja Tintti-Tantan myyntiin ihan kelpo Muumi comics. Naapurimaiden Itämeren alueen sarjakuvien tuotanto ja myynti vielä nykyäänkin lapsenkengissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi muumisarja viehättää lapsia vain ja ainoastaan siksi että se on samanlaista räiskettä ja räminää kuin kaikki muutkin lastensarja nykyään.

Miksi ihmeessä suomalaisen lastensarjan tunnari on englanniksi? Areenasta katsoessaan lapset skippaa sen joka kerta, toisin kuin perinteisten Muumien jonka tunnari on niin kiva heidän mielestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
49
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image