Ke­sä­dek­ka­ris­ti Pekka Hiltunen pureutuu päi­vän­polt­ta­viin ongelmiin

Pekka Hiltunen sanoo, että kirjailijan työssä vaikeinta oman oman, persoonallisen äänen löytäminen. Jännityskirjallisuudessa lajityypin antama kehikko on tukena. KUVA: Kimmo Penttinen
Kesädekkari 2012 1.7.2012 0:02
Juha Sihto

Esikoisen aiheina ovat ihmiskauppa ja äärioikeiston ja populismin nousu. Syksyllä ilmestyvässä toisessa kirjassa käsitellään viharikoksia ja väkivaltaa internetissä.

Kirjailija Pekka Hiltunen tarttuu tärkeisiin ja ajankohtaisiin teemoihin. Ajatuksensa hän pukee psykologisen trillerin muotoon. Päähenkilöinä hän käyttää kahta suomalaista naista, nykyistä maailmankansalaista. Tapahtumapaikka on Lontoo ja laajemmin koko maapallo.
Ei kuulosta ihan perinteiseltä suomalaiselta dekkarilta. Hyvä niin, sillä Vilpittömästi sinun -kirjan kaltaista kaunokirjallista, pohtimaan houkuttelevaa jännitystä on kaivattu. Tästä kertovat muun muassa Vuoden johtolanka -palkinnon perustelut: ”Kirja luo uuden, korkean standardin termille älykäs viihde”.

Laila Hirvisaaren rahasto palkitsi Hiltusen apurahalla. Hänen toista päähenkilöään Maria kiiteltiin jopa Lisbet Salanderin tai Gunvald Larssonin syrjäyttäjäksi.

Hiltunen vaikuttaa olevan hämillään kirjansa saamasta suitsutuksesta. Mielissään hän tietenkin on, onhan hän suunnitellut ja hionut Lian ja Marin tarinaa vuosikausia. Idut olivat olemassa jo opiskeluaikoina Tampereella, mutta lopullisen muotonsa kirjasarja otti vasta parikymmentä vuotta myöhemmin. Lukijat saivat ensimmäisen teoksen käsiinsä viime syksynä.

Hiltunen on kulkenut kirjoittajana pitkän tien. Hän on työskennellyt kirjoittavana toimittajana ja esimiehenä sanoma- ja aikakauslehdissä, tällä hetkellä toimituspäällikkönä matkailulehti Mondossa. Koko ajan on kuitenkin ollut selvää, että myös kirjoja valmistuu jossain vaiheessa.
Hiltunen kirjoittaa iltaisin, vapaapäivinä ja lomamatkoilla. Vilpittömästi sinun sai loppusilauksen vuorotteluvapaalla tehdyn maailmanympärimatkan aikana.

Kirjoittamisen ilo

Mikä saa kirjoittamista työkseen tekevän miehen kuluttamaan suuren osan vapaa-ajastaankin kirjoittamisen parissa?
– Minä vain pidän kirjoittamisesta, se tuottaa jopa fyysistä nautintoa, Hiltunen sanoo.

Toinen syy kirjoittamisvimmaan on halu kertoa itselle merkittävistä asioista, parantaa maailmaa.

– Päähenkilöni ovat vahvoja naisia, jotka haluavat tehdä hyvää. Voi tuntua lapselliselta, mutta minulla on maailmaan vaikuttamisen eetos.
Hitunen valitsi romaaninsa aiheiksi ihmiskaupan ja oikeistopopulismin jo vuosia sitten. Tuolloin hän tosin arveli, että kaukaiset teemat eivät ehkä uppoaisi suomalaislukijoihin. Mitä valmiimmaksi kirja tuli, sitä ajankohtaisemmiksi ja läheisemmiksi sen aiheet kuitenkin muuttuivat.
Esikoisen aloittama Studio-sarja saa elokuussa Sysipimeä-nimisen jatkon. Siinä käsitellään Internetin vihailmiöitä ja kuuluisuuden palvontaa, päivänpolttavia aiheita nekin. Sarjan kolmannenkin osan suunnittelu on jo pitkällä.

Hiltunen luonnehtii Studio-sarjaa kirjalliseksi trilleriksi. Tosin aluksi ei ollut ollenkaan selvä, että hän debytoisi juuri jännityksellä.

– Olisin hyvin voinut aloittaa muunkinlaisella proosalla. Olen enemmänkin ”puolipäiväjännitysmies”, ja tulen vielä varmasti kirjoittamaan muutakin kuin jännitysromaaneja.

Nyt kuitenkin mennään Lian ja Marin tahtiin. Mitä nyt väliin tupsahtanut kesädekkari tekee sivuloikan miehisten päähenkilöiden maailmaan.

Pekka Hiltunen

Syntynyt Oulussa 1966. Asuu Helsingin Töölössä.

Opiskellut tiedotusoppia Tampereen yliopistossa

Työskennellyt toimittajana Helsingin Sanomissa ja Kuukausiliitteessä sekä esimiehenä Me Naisissa ja Kodin Kuvalehdessä, Imagen toimituspäällikkönä ja tällä hetkellä toimituspäällikkönä matkailulehti Mondossa.

Perheeseen kuuluu puoliso.

Harrastukset matkailu (käynyt yli 80 maassa), kirjallisuus, teatteri, mökkeily.

Esikoisromaani Vilpittömästi sinun ilmestyi syksyllä 2011. Kirjalle myönnettiin tänä vuonna Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto sekä Kaarlen palkinto. Toukokuussa Hiltunen sai  Laila Hirvisaaren rahaston apurahan.

Kirjan käännösoikeudet on myyty Ranskaan, Puolaan ja Tshekkiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image