Viihde

Katsojat pitävät The Handmaid’s Tale -sarjaa liian ahdistavana – uusi kausi sisältää viitteitä tosielämän tapahtumiin

Päähenkilö Junea näyttelevä Elisabeth Moss on voittanut useita palkintoja roolisuorituksestaan The Handmaid's Talessa.
Viihde 7.6.2019 8:26
Taru Horsma-aho, Reuters

Tuottaja ei näe sarjan väkivaltaisuutta ongelmana, koska se on osa päähenkilön selviytymistarinaa: "En halua kiduttaa katsojia".

Kohua herättäneessä yhdysvaltalaissarjassa The Handmaid’s Talessa naisia orjuutetaan ja raiskataan järjestelmällisesti. Diktaattoriasemassa oleva miehet erottavat naiset väkisin vastasyntyneistä lapsistaan. Naiset ovat synnytyskoneita vailla omaa tahtoa.

Tarina sijoittuu fiktiiviseen yhdysvaltalaiseen osavaltioon Gileadiin. Kolmannessa kaudessa päähenkilö orjatar June (Elisabeth Moss) hylkää harvinaisen mahdollisuuden paeta vastasyntyneen lapsensa kanssa. June päättää jäädä taistelemaan yhteiskuntaa vastaan, jossa lukeminen ja kirjoittaminen on orjuutetuilta naisilta kielletty.

Sarja seuraa aiempien tuotantokausien hengessä, mutta katsojat ovat moittineet, että väkivaltaa, julkisia hirttäjäisiä ja raiskauksia sisältävä sarja on jopa liian ahdistava katsottavaksi.

Sarjan luoja ja tuottaja Bruce Miller kertoo Reutersin mukaan, ettei hänen työtään ole keksiä sarjaan julmuuksia. The Handmaid’s Tale perustuu Margaret Atwoodin vuonna 1985 ilmestyneeseen Orjattaresi-kirjaan.

Miller on kommentoinut, ettei halua sarjan olevan piinaavaa katsottavaa, vaan viihdettä, jonka pitäisi temmata katsojat mukaansa eikä olla shokkihoitoa.

– En halua kiduttaa katsojia. Yritän näyttää yleisölle ja saada heidät ymmärtämään, millaisessa tilassa June on tunteellisella ja henkisellä tasolla. Yritän kertoa tarinan siitä, kuinka June selviytyy, ja voittoa kohti raahautuminen on hidasta ja kestää kauan, Miller sanoo.

Yhteneväisyydet tosielämään on huomattu maailmalla

Liekö sattumaa, että naisten oikeutta omaan kehoonsa ja lapsiinsa käsittelevän sarjan kolmas tuotantokausi ilmestyy samaan aikaan, kun naiset ympäri Yhdysvaltoja osoittavat mieltään tiukentuneita aborttilakeja vastaan. Mielenosoituksissa osa naisista on pukeutunut sarjasta tuttuihin orjanaisten asuihin, punaisiin kaapuihin ja valkoisiin hilkkoihin.

Osa on myös pannut merkille, että edellinen kausi ilmestyi samoihin aikoihin, kun Yhdysvalloissa tehostettiin laittoman maahanmuuton torjuntaa rajoilla ja meksikolaisia siirtolaislapsia erotettiin vanhemmistaan.

Tuottajan mukaan vastarinta on kolmannen kauden keskeinen teema eikä ratkaisu voi olla liian nopea.

Me haluamme näyttää, miltä todellinen sankari näyttää. Joku, joka on itsepäinen. Heitä alistetaan ja mukiloidaan, mutta he keräävät itsensä ja yrittävät uudestaan, tuottaja kertoo.

Millerin mukaan televisiosarjan ja tosielämän yhtäläisyydet eivät ole tarkoituksellisia, vaikkakin Atwood on kertonut tapahtumien ottaneen vaikutteita todellisesta historiasta.

– Me yritämme keksiä mitä Gileadissa voisi tapahtua, mutta jos aikoo tehdä televisioon jotain tosielämään sidottua, se tekee katsojan yhtä levottomaksi kuin poliittinen kaaos, jota maailma käy nyt läpi, Miller sanoo.

Sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi vasta vuonna 2017, mutta on ehtinyt voittaa jo 54 palkintoa.

The Handmaid's Tale

54 voitettua palkintoa.

Ensimmäinen kausi voitti 8 Emmy-palkintoa.

Ensimmäinen Golden Globen voittanut suoratoistopalvelun tuottama sarja.

115 palkintoehdokkuutta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

76
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
52
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
18
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image