Viihde

Katsojat pitävät The Handmaid’s Tale -sarjaa liian ahdistavana – uusi kausi sisältää viitteitä tosielämän tapahtumiin

Päähenkilö Junea näyttelevä Elisabeth Moss on voittanut useita palkintoja roolisuorituksestaan The Handmaid's Talessa.
Viihde 7.6.2019 8:26
Taru Horsma-aho, Reuters

Tuottaja ei näe sarjan väkivaltaisuutta ongelmana, koska se on osa päähenkilön selviytymistarinaa: "En halua kiduttaa katsojia".

Kohua herättäneessä yhdysvaltalaissarjassa The Handmaid’s Talessa naisia orjuutetaan ja raiskataan järjestelmällisesti. Diktaattoriasemassa oleva miehet erottavat naiset väkisin vastasyntyneistä lapsistaan. Naiset ovat synnytyskoneita vailla omaa tahtoa.

Tarina sijoittuu fiktiiviseen yhdysvaltalaiseen osavaltioon Gileadiin. Kolmannessa kaudessa päähenkilö orjatar June (Elisabeth Moss) hylkää harvinaisen mahdollisuuden paeta vastasyntyneen lapsensa kanssa. June päättää jäädä taistelemaan yhteiskuntaa vastaan, jossa lukeminen ja kirjoittaminen on orjuutetuilta naisilta kielletty.

Sarja seuraa aiempien tuotantokausien hengessä, mutta katsojat ovat moittineet, että väkivaltaa, julkisia hirttäjäisiä ja raiskauksia sisältävä sarja on jopa liian ahdistava katsottavaksi.

Sarjan luoja ja tuottaja Bruce Miller kertoo Reutersin mukaan, ettei hänen työtään ole keksiä sarjaan julmuuksia. The Handmaid’s Tale perustuu Margaret Atwoodin vuonna 1985 ilmestyneeseen Orjattaresi-kirjaan.

Miller on kommentoinut, ettei halua sarjan olevan piinaavaa katsottavaa, vaan viihdettä, jonka pitäisi temmata katsojat mukaansa eikä olla shokkihoitoa.

– En halua kiduttaa katsojia. Yritän näyttää yleisölle ja saada heidät ymmärtämään, millaisessa tilassa June on tunteellisella ja henkisellä tasolla. Yritän kertoa tarinan siitä, kuinka June selviytyy, ja voittoa kohti raahautuminen on hidasta ja kestää kauan, Miller sanoo.

Yhteneväisyydet tosielämään on huomattu maailmalla

Liekö sattumaa, että naisten oikeutta omaan kehoonsa ja lapsiinsa käsittelevän sarjan kolmas tuotantokausi ilmestyy samaan aikaan, kun naiset ympäri Yhdysvaltoja osoittavat mieltään tiukentuneita aborttilakeja vastaan. Mielenosoituksissa osa naisista on pukeutunut sarjasta tuttuihin orjanaisten asuihin, punaisiin kaapuihin ja valkoisiin hilkkoihin.

Osa on myös pannut merkille, että edellinen kausi ilmestyi samoihin aikoihin, kun Yhdysvalloissa tehostettiin laittoman maahanmuuton torjuntaa rajoilla ja meksikolaisia siirtolaislapsia erotettiin vanhemmistaan.

Tuottajan mukaan vastarinta on kolmannen kauden keskeinen teema eikä ratkaisu voi olla liian nopea.

Me haluamme näyttää, miltä todellinen sankari näyttää. Joku, joka on itsepäinen. Heitä alistetaan ja mukiloidaan, mutta he keräävät itsensä ja yrittävät uudestaan, tuottaja kertoo.

Millerin mukaan televisiosarjan ja tosielämän yhtäläisyydet eivät ole tarkoituksellisia, vaikkakin Atwood on kertonut tapahtumien ottaneen vaikutteita todellisesta historiasta.

– Me yritämme keksiä mitä Gileadissa voisi tapahtua, mutta jos aikoo tehdä televisioon jotain tosielämään sidottua, se tekee katsojan yhtä levottomaksi kuin poliittinen kaaos, jota maailma käy nyt läpi, Miller sanoo.

Sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi vasta vuonna 2017, mutta on ehtinyt voittaa jo 54 palkintoa.

The Handmaid's Tale

54 voitettua palkintoa.

Ensimmäinen kausi voitti 8 Emmy-palkintoa.

Ensimmäinen Golden Globen voittanut suoratoistopalvelun tuottama sarja.

115 palkintoehdokkuutta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
1
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut
1
Kasvatusalan valintakokeen pisteitä tallentunut väärin Oulun yliopistossa – joukossa viisi hakijaa, joiden todelliset pisteet eivät riitä opiskelupaikan saamiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image