Viihde

Kä­si­kir­joit­ta­jat Anna Brotkin ja Paula Korva paljastavat: tätä kikkaa käytetään komediassa usein

Anna Brotkinilla on käsikirjoittamisessa kaksi erityisen hienoa vaihetta. Ne ovat ideointi ja helpon kirjoittamisen vaihe, kun hahmot ovat tulleet tutuiksi.
Viihde 14.11.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Anna Brotkin ja Paula Korva ovat uuden kotimaisen sarjan Rehtorin käsikirjoittajia. Pääosassa on yläkoulun rehtori Sari (Terhi Suorlahti). Hän on suurten visioiden pomo. Sari haluaa olla rento ja rakastettu pomo, mutta näin ei ehkä taida olla.

– Koulusta jokaisella on kokemusta ja mielipide, suhde on tunnepitoinen, Brotkin sanoo sarjan tapahtumapaikan valinnasta.

Korva sanoo, että Rehtori on työpaikkakomedia, joka tapahtuu koulussa.

– Kaikissa työpaikoissa ja ihmisyhteisöissä on samaa dynamiikkaa.

Mitä komediaan tarvitaan?

Usein käytetty komediallinen keino on, että henkilö kieltäytyy myöntämästä virhettään, vaikka normaalissa elämässä ihminen sanoisi: sori, olin väärässä. Rehtorin toinen käsikirjoittaja on Paula Korva. Hän on myös ohjannut sarjan.

Komediaan tarvitaan päähenkilö, joka vie tilanteita eteenpäin – yleensä mahdottomuuksiin ja överiksi.

Vaikka päähenkilö on liioiteltu versio todellisuudesta, hänen on kuitenkin oltava samaistuttava ja uskottava siinä maailmassa, jota komedia kuvaa.

– Sari menee aina vähän liian pitkälle, Brotkin kuvaa.

Tarinaa kuljettavan päähenkilön lisäksi on oltava toimiva käsikirjoitus.

Komedia vaikuttaa kepeältä ja spontaanilta, mutta se on tarkasti käsikirjoitettu.

Usein käytetty komediallinen keino on, että henkilö kieltäytyy myöntämästä virhettään. Seuraa valkoisia valheita, selittelyä ja sekaannusta. Normaalitilanteessa ihminen sanoisi: sori, olin väärässä. Komediassa ei missään tapauksessa, vaan tilanne eskaloituu eli voimistuu asteittain.

Mikä tahansa inhimillinen luonteenpiirre käy komediaan, kun sitä paisutellaan.

– Liioittelu on se asia, Paula Korva sanoo.

Komedian keinojen lisäksi mukana pitää olla realismiakin.

Korva ja Brotkin ovat perehtyneet koulumaailmaan muun muassa haastattelemalla opettajia. Millaista on antaa jatkuvasti palautetta Wilmassa, millainen on vanhempainilta opettajan näkökulmasta, miten työyhteisön hierarkia toimii koulussa.

– Kuulimme myös hurjasteluista pikkujouluissa ja virkistyspäivien jatkoilla.

Rehtori syntyi opiskellessa

Käsikirjoittajat ovat tehneet yhteistyötä jo opiskelun lopputyössään Taideteollisessa korkeakoulussa nelisen vuotta sitten. Lopputyö oli myös nimeltään Rehtori ja päähenkilö oli Sari, jota näytteli Terhi Suorlahti.

14. marraskuuta C Moressa alkavassa sarjassa entisellään on nimi, Sari ja häntä näyttelevä Suorlahti. Moni muu asia on muutettu.

Rehtori on mokumentti-tyyliä eli fiktiivinen tarina esitetään dokumenttien tyyliä jäljitellen. Näin ei ollut Korvan ja Brotkinin lopputyössä.

– Koska alkuperäisidea on meidän, olemme saaneet päättää paljosta sarjassa. Se on ollut hienoa, sanoo Korva.

Brotkin on käsikirjoittanut aiemmin muun muassa Jättekivaa, Aikuisia ja Moderneja miehiä.

Korva on tehnyt YleLeaksia, Saturday Night Liveä, Putousta ja Konttori Suomea. Korva myös ohjaa Rehtorin.

Suorlahden lisäksi Rehtorissa näyttelevät muun muassa Mikko Penttilä, Sara Paasikoski, Pia Andersson, Elmer Bäck, Lotta Lindroos, Kaarina Hazard ja Mikko Roiha.

Käsikirjoittamisen hienous

Käsikirjoittajan työssä on Anna Brotkinin mielestä kaksi hienoa kohtaa. Ensimmäinen on ideointivaihe.

– Saa istua sohvalla ja keksiä asioita.

Toinen hyvä kohta on, kun hahmot ovat tulleet niin tutuiksi, että ne alkavat ikään kuin kirjoittaa itse itseään. Silloin kirjoittaminen sujuu helposti.

Brotkin sanoo kiintyvänsä hahmoihin kuin tuttuihin.

Helpon kirjoittamisen hetki on Korvastakin hieno, mutta itsestään se ei synny.

– Se vaatii tuskaista työtä, mutta on ihana hetki, kun tietää, miten hahmo toimii eri tilanteissa – ja alkaa sympata hahmoa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:29
Nyt eletään vuoden pimeintä aikaa – lähetä kuvia jouluvaloistasi
10:07
Kaksi ajoneuvoa kolarissa Kuusamossa – tie oli poikki puolisen tuntia
9:54
Beethovenin syntymästä tulee ensi vuonna 250 vuotta, Oodi ilolle soi tänään Oulussa – "Lauletaan se kuolemattoman Schillerin laulu!" Tilaajille
9:54
Nokia-johtaja Erja Sankari Oulun kauppakamarin puheenjohtajaksi – Kalevan toimitusjohtaja Juha Laakkonen varapuheenjohtajaksi
9:39
Kärppävahti Rybar yllättyi Liigan kurinpidon päätöksestä – "Missä tahansa muussa eurosarjassa olisin varmasti saanut pelikieltoa"
9:12
Hollywood-moguli Harvey Weinstein alustavaan sopuun häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneiden kanssa – Weinsteinia uhkaa jopa elinkautinen vankeus
8:28
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
29
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
24
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
20
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
19
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
10
Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelysumaa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi
8
Liukas keli aiheutti useita liikenneonnettomuuksia Pohjois-Suomessa – Oulussa kolaroivat rekka ja henkilöauto, myös muualla kolareita ja ulosajoja
5
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image