Viihde

Kaksi suomalaisfirmaa mainittu biopolttoainetta käsittelevässä dokumentissa

Ovatko biopolttoaineet sittenkään fossiilista hiiltä puhtaampaa? Palmuöljyä käytetään paljon, mutta Suomessa on kehitetty mäntyöljy.
Viihde 12.7.2018 7:00
Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Vihreätä kultaa

*** Onko biopolttoaineiden suurin vaikutus eurooppalaisten omantunnon rauhoittamisessa? Ulkolinjan Vihreätä kultaa -dokumentti ei anna kovin ruusuista kuvaa siitä, että biopolttoaineiden käyttö bensiinin joukossa vähentäisi ilmastonmuutosta.

Sergio Ghizzardin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa dokumentissa käydään aikajärjestyksessä läpi biopolttoaineiden kehitystä ja käyttöä. Indonesian ja Argentiinan metsienraivaus ja Euroopan unionin lainsäädännön vaikutukset selvitetään kuin oppikirjassa. Se on ohjelman vahvuus ja heikkous.

Sisältö on kiinnostavaa ja tärkeää, mutta toteutus osittain hidasta kuin ajansyömässä entisessä menestyselokuvassa. Katsoja paikoin tylsistyy ja alkaa nuokkua.

Hyvää on kuitenkin, että on kuunneltu monenlaisia ihmisiä ja käyty paikanpäällä niin Indonesiassa, Argentiinassa, Brysselissä kuin Suomessakin. Kolmas tähti tulee asian tärkeydestä.

Ghizzardin lopputulema on, että maailmalla on toivoa, mikäli yksilöllinen aloitteellisuus ei jää heti kättelyssä polttoainejättien jalkoihin. Surullinen tunnelma petaa ajatusta, ettei hän usko toiveen toteutuvan jatkossakaan.

Erityisen kyyninen on Princetonin yliopiston tutkijan Tim Searchingerin näkemys, että Yhdysvaltain hiljainen tavoite on vähentää kasvihuonekaasuja nostamalla ruuan hintaa.

Suomi mainitaan ohjelmassa muutamaankin kertaan. Neste Oilin uusiutuvia tuotteita valmistava jalostamo Rotterdamissa Hollannissa mainitaan. UPM:n kehittämästä mäntyöljystä kerrotaan myös. Kuvausryhmä on käynyt muun muassa mäntymetsässä ja Lappeenrannassa, jossa on yhtiön biojalostamo. Myös molempien yritysten suomalaisjohtajia haastatellaan.

TV1 torstai 12.7. klo 22.05

Useat suomalaiset johtajat pääsevät ääneen dokumentissa. Kuvausryhmä on käynyt Suomessa Lappeenrannassa.

MAINOS

Kommentoi

vanhentunutta tietoa puhua Neste Oilista suomalaisena yrityksenä. Sipilän hallitus on ensin vähentämässä ja sitten lopettamassa veronmaksajien omistuksen yhtiössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nestesoil perustelee palmuöljyn käyttöä niin että yhtiö käyttää vain sertifioitua palmuöljyä. "All the palm oil we have used has been fully traceable to the plantation level since 2007, and 100% certified since 2013."

Käytännössä palmuöljy sertifioinnilla ei ole merkitystä koska palmuöljyn käyttö tuhoaa sademetsiä. Sademetsien tuhoamisen takia Borneon oranki kanta on vähentynyt merkittävästi viimeisten 10-20 vuoden aikana. Suomalaiset ovat melko välinpitämättömiä ja sitten tyhmiä että sallivat Nestespoil kaltaisten yhtiöiden takia jatkaa sademetsien tuhoamista ja orankien sukupuuttoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai siellä sademetsässä asuu muitakin lajeja, kuin oranki 😀
Mä luulen, että Suomi ei juuri vaikuta siihen sademetsän kaatamisen kovinkaan paljoa. Kyllä ne puut joku muukin valtio ostaisi, mut taitaa sulle suomesta saada parhaan hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80 prosenttia palmuöljystä käytetään elintarviketeollisuudessa eli kommentoijakin syö sitä todennäköisesti joka päivä vaikkapa paikallisen huoltamon roskaruuan mukana. Nesteen tuottaman biodieselin raaka-aine on 80 prosenttisesti jätteitä tai teollisuuden prosesseissa syntyviä tähteitä. Global 100 listalla Neste Oil oli maailman toiseksi vastuullisimmaksi arvioitu yritys. Muilla öljyalan yhtiöillä listalle ei ole edes asiaa. Suomalaisten veronmaksajien hallitsemaksi yhtiöksi Neste tuskin jää tämän hallituksen omistusjärjestelyjen seurauksena. Enemmistöomistuksesta on jo luovuttu. Onneksi meillä ei ole öljyä kuten Norjassa. Silloin emme olisi rikas öljymaa kuten Norja, vaan Nigerian kaltainen monikansallisten yhtiöiden saastuttama ja korruptoima kehitysmaa tai osa Venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
16
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image