Viihde

Jörn Donner kuvasi ironisesti onttoa elämänmuotoa – mutta tämä elokuva sai aikaan myös oikeusjutun

Jörn Donnerin elokuva hyvin toimeentulevien Holmien avioliiton hajoamisesta ja uuden suhteen tarjoamasta hauraasta lupauksesta. Kuvassa Maria Costanza (Kristiina Halkola), Anja (Liisamaija Laaksonen) ja Risto, "Pekka", mainospäällikkö (Lasse Mårtenson). KUVA: Jörn Donner Productions Oy
Viihde 11.2.2020 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen kertoo, miksi ironinen komedia soveltuu Jörn Donnerin muistoksi.

Mustaa valkoisella

★★★★ Jörn Donner inhosi mahtipontisuutta ja tyhjiä korulauseita. Siksi hänen muistokseen sopii oikein mainosti esittää hapokkaan (itse)ironinen puolikomedia, jossa tehdään silppua menestyvän keskiluokan elämänvalheista.

Jo alku on herkullinen. Aikakausilehden lukijat ovat äänestyksessä valinneet Juha Holmin kaksilapsisen perheen vuoden perheeksi. Jääkaappifirman myyntipäällikkö nähdäänkin oitis työpaikallaan, ihastelemassa valokuvia kotiväestään. Vaimo, diplomiekonomi Anja, keskittyy rivitalokodin hoitoon. Sen iloihin kuuluvat Artekin kalusteet ja ”perinteiset talonpoikaiskulttuurin ilmentymät”.

Anjalla on pieni Datsun Bluebird shoppailua varten. Juhalla on Volvo 144 Sport, jolla on hyvä karauttaa töihin firman tyttöjen perään kuolaamaan.

Donnerilta osuva pökkelö roolityö

Ei Mustaa valkoisella todellakaan mikään #metoo -elokuva ole, mutta se kuvaa häirinnän elkeitä osana onttoa elämänmuotoa. Donner ei osannut varsinaisesti näytellä pätkääkään, mutta juuri hänen pökkelö roolityönsä on avain siihen kaikkeen. Tunnekylmä mies ei ihan sattumalta jääkaappeja myy.

Omalle naistenmiehen maineelleen hän irvaili pari vuotta myöhemmin vielä roisimmin elokuvassaan Naisenkuvia.

Liisamaija Laaksonen palkittiin Anja-vaimon roolista Jussilla. Hyvin hän ahdistusta panttaakin. Donner sai saman pystin ohjauksesta ja Esko Nevalainen kuvauksesta. Jukka Virtanen ja Lasse Mårtenson tekevät mainiot sivuosat mainosmiehinä. Jälkimmäistä kuullaan myös laulajana.

Kristiina Halkola on konttorin nuori Maria, jolle kehittyy suhde Juhan kanssa. Lupaa kysymättä Donner liitti näiden seksikohtaukseen paljastavia alastonkuvia. Siinä ylitettiin raja, ja Halkola nosti syystäkin oikeusjutun.

Yle Teema tiistaina 11.2. klo 21.55.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image