Viihde

Jörn Donner kuvasi ironisesti onttoa elämänmuotoa – mutta tämä elokuva sai aikaan myös oikeusjutun

Jörn Donnerin elokuva hyvin toimeentulevien Holmien avioliiton hajoamisesta ja uuden suhteen tarjoamasta hauraasta lupauksesta. Kuvassa Maria Costanza (Kristiina Halkola), Anja (Liisamaija Laaksonen) ja Risto, "Pekka", mainospäällikkö (Lasse Mårtenson). KUVA: Jörn Donner Productions Oy
Viihde 11.2.2020 7:00
Pekka Eronen

Kriitikko Pekka Eronen kertoo, miksi ironinen komedia soveltuu Jörn Donnerin muistoksi.

Mustaa valkoisella

★★★★ Jörn Donner inhosi mahtipontisuutta ja tyhjiä korulauseita. Siksi hänen muistokseen sopii oikein mainosti esittää hapokkaan (itse)ironinen puolikomedia, jossa tehdään silppua menestyvän keskiluokan elämänvalheista.

Jo alku on herkullinen. Aikakausilehden lukijat ovat äänestyksessä valinneet Juha Holmin kaksilapsisen perheen vuoden perheeksi. Jääkaappifirman myyntipäällikkö nähdäänkin oitis työpaikallaan, ihastelemassa valokuvia kotiväestään. Vaimo, diplomiekonomi Anja, keskittyy rivitalokodin hoitoon. Sen iloihin kuuluvat Artekin kalusteet ja ”perinteiset talonpoikaiskulttuurin ilmentymät”.

Anjalla on pieni Datsun Bluebird shoppailua varten. Juhalla on Volvo 144 Sport, jolla on hyvä karauttaa töihin firman tyttöjen perään kuolaamaan.

Donnerilta osuva pökkelö roolityö

Ei Mustaa valkoisella todellakaan mikään #metoo -elokuva ole, mutta se kuvaa häirinnän elkeitä osana onttoa elämänmuotoa. Donner ei osannut varsinaisesti näytellä pätkääkään, mutta juuri hänen pökkelö roolityönsä on avain siihen kaikkeen. Tunnekylmä mies ei ihan sattumalta jääkaappeja myy.

Omalle naistenmiehen maineelleen hän irvaili pari vuotta myöhemmin vielä roisimmin elokuvassaan Naisenkuvia.

Liisamaija Laaksonen palkittiin Anja-vaimon roolista Jussilla. Hyvin hän ahdistusta panttaakin. Donner sai saman pystin ohjauksesta ja Esko Nevalainen kuvauksesta. Jukka Virtanen ja Lasse Mårtenson tekevät mainiot sivuosat mainosmiehinä. Jälkimmäistä kuullaan myös laulajana.

Kristiina Halkola on konttorin nuori Maria, jolle kehittyy suhde Juhan kanssa. Lupaa kysymättä Donner liitti näiden seksikohtaukseen paljastavia alastonkuvia. Siinä ylitettiin raja, ja Halkola nosti syystäkin oikeusjutun.

Yle Teema tiistaina 11.2. klo 21.55.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image