Viihde

Japanissa raiskauksesta kuuluu olla vaiti – dokumentti kertoo, mitä tapahtui, kun nuori nainen kertoi kokemastaan

Japanilaisessa kulttuurissa seksuaalirikokset vaietaan usein kuoliaaksi. Shiori Ito päätti rikkoa hiljaisuuden kertomalla kokemuksestaan.
Viihde 7.5.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Japanin vaietut seksirikokset

★★★ Shiori Itoa on pakko ihailla hänen rohkeutensa vuoksi. Hän laittaa itsensä ja tulevaisuutensa likoon taistellessaan vääryyttä vastaan kuin Rosa Parks Alabamassa Yhdysvalloissa vuonna 1955.

Kummankin naisen kohdalla on kyse asiasta, jota pidetään tai pidettiin yhteiskunnassa normaalina.

Shiori Ito raiskattiin, mutta oikeutta hän ei koe saaneensa. Rosa Parks kieltäytyi antamasta istumapaikkaansa valkoihoiselle linja-autossa. Hänet tuomittiin, muta lopputulos oli, että Yhdysvaltain korkein oikeus totesi rotuerottelun linja-autoissa olevan perustuslain vastaista.

Shiori uskoo, että hän voi vaikuttaa yhdessä muiden kanssa. Hän sanoo, että yksi ihminen voi saada aikaan aaltoliikkeen.

Japanilainen kulttuuri näyttäytyy ulkopuolisen silmiin rauhallisena ja kohteliaana, mutta pinnan alla on kareja ja kuohuja. Yksi tällainen asia on raiskaus. Japanissa seksuaalirikokset vaietaan usein kuoliaaksi. Shiori Ito päätti rikkoa hiljaisuuden kertomalla raiskauksestaan.

Ohjelman mukaan Japanissa tehdään 10 raiskausilmoitusta miljoonaa asukasta kohti. Sama suhde merkitsisi noin 55:tä ilmoitusta vuodessa 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa poliisille ilmoitettiin viime vuonna 1 338 raiskausta.

– Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei ole perinteisesti pidetty vakavana yhteiskunnallisena ongelmana, sanoo oikeustieteen professori Hiroko Goto.

Raiskauksen uhri kantaa häpeää. Sitä lisää, että jos uhri alkaa vaatia oikeutta, häntä usein syyllistetään ja nöyryytetään.

Shiori Ito saa lokaa niskaansa, mutta hän saa myös kannustusta ja tukea.

TV2 tiistai 7.5. klo 21.15.

MAINOS

Kommentoi

Japanilaisessa kulttuurissa yksi valitettavan ikävä piirre on naisten halveksiminen. Sen näkee niinkin raadollisena tapana kuin pronoelokuvien miesnäyttelijöiden kasvojen suttaamisena. Ettei miehet menetä kunniaansa... Naisnäyttelijöiden kasvoja ei koskaan sutata. Lisäksi suosittu hyvin suosittu genre on nimenomaan alistusprono ja jopa raiskausprono.

Lapsellinen keisarikunta kertakaikkiaan. Ei japanilaisilla miehillä ole kunniaa. Ihan luusereita kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtänet kuitenkin, että tämä tuhoisa nykytrendi on alkanut Japanissa vasta Yhdysvaltain vallan aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
91
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
36
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
33
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
32
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image