Viihde

Japanissa raiskauksesta kuuluu olla vaiti – dokumentti kertoo, mitä tapahtui, kun nuori nainen kertoi kokemastaan

Japanilaisessa kulttuurissa seksuaalirikokset vaietaan usein kuoliaaksi. Shiori Ito päätti rikkoa hiljaisuuden kertomalla kokemuksestaan.
Viihde 7.5.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Japanin vaietut seksirikokset

★★★ Shiori Itoa on pakko ihailla hänen rohkeutensa vuoksi. Hän laittaa itsensä ja tulevaisuutensa likoon taistellessaan vääryyttä vastaan kuin Rosa Parks Alabamassa Yhdysvalloissa vuonna 1955.

Kummankin naisen kohdalla on kyse asiasta, jota pidetään tai pidettiin yhteiskunnassa normaalina.

Shiori Ito raiskattiin, mutta oikeutta hän ei koe saaneensa. Rosa Parks kieltäytyi antamasta istumapaikkaansa valkoihoiselle linja-autossa. Hänet tuomittiin, muta lopputulos oli, että Yhdysvaltain korkein oikeus totesi rotuerottelun linja-autoissa olevan perustuslain vastaista.

Shiori uskoo, että hän voi vaikuttaa yhdessä muiden kanssa. Hän sanoo, että yksi ihminen voi saada aikaan aaltoliikkeen.

Japanilainen kulttuuri näyttäytyy ulkopuolisen silmiin rauhallisena ja kohteliaana, mutta pinnan alla on kareja ja kuohuja. Yksi tällainen asia on raiskaus. Japanissa seksuaalirikokset vaietaan usein kuoliaaksi. Shiori Ito päätti rikkoa hiljaisuuden kertomalla raiskauksestaan.

Ohjelman mukaan Japanissa tehdään 10 raiskausilmoitusta miljoonaa asukasta kohti. Sama suhde merkitsisi noin 55:tä ilmoitusta vuodessa 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa poliisille ilmoitettiin viime vuonna 1 338 raiskausta.

– Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei ole perinteisesti pidetty vakavana yhteiskunnallisena ongelmana, sanoo oikeustieteen professori Hiroko Goto.

Raiskauksen uhri kantaa häpeää. Sitä lisää, että jos uhri alkaa vaatia oikeutta, häntä usein syyllistetään ja nöyryytetään.

Shiori Ito saa lokaa niskaansa, mutta hän saa myös kannustusta ja tukea.

TV2 tiistai 7.5. klo 21.15.

MAINOS

Kommentoi

Japanilaisessa kulttuurissa yksi valitettavan ikävä piirre on naisten halveksiminen. Sen näkee niinkin raadollisena tapana kuin pronoelokuvien miesnäyttelijöiden kasvojen suttaamisena. Ettei miehet menetä kunniaansa... Naisnäyttelijöiden kasvoja ei koskaan sutata. Lisäksi suosittu hyvin suosittu genre on nimenomaan alistusprono ja jopa raiskausprono.

Lapsellinen keisarikunta kertakaikkiaan. Ei japanilaisilla miehillä ole kunniaa. Ihan luusereita kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtänet kuitenkin, että tämä tuhoisa nykytrendi on alkanut Japanissa vasta Yhdysvaltain vallan aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
42
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
27
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
24
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image