Viihde

Is­kel­mä­lau­la­ja Jamppa Tuomisen syntymästä 70 vuotta –  laulajaa muistellaan lop­puun­myy­dys­sä konsertissa Oulussa

Jamppa Tuominen lauloi Muuttolinnun tien Syksyn Sävel -kilpailussa vuonna 1985. KUVA: Matti Björkman
Viihde 11.5.2019 9:17
Elina Ursin

Suomalaisten iskelmälaulajien kärkikaartiin kuuluneen Jamppa Tuomisen syntymästä tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Päivää juhlistetaan Tuomisen faniklubin järjestämässä loppuunmyydyssä konsertissa Teatteri Riossa.

Tuomisen läpimurto tapahtui vuonna 1976 levytetyllä kappaleella Aamu toi ilta vei, mutta jo sitä ennen Heinäpäässä asuva tenori oli kokenut keikkalaulaja.

Jampan kaksi vuotta vanhempi sisar Annette Soronen muistaa sisarusten ensimmäisen keikan Heinätorin seurakuntatalolla. Jamppa oli tuolloin neljävuotias.

– Lauloimme yhdessä äidin opettaman laulun Huurre puita huokuilee.

Muutamia vuosia myöhemmin oululainen Pertti Haipola houkutteli Tuomisen sisarukset orkesterinsa solisteiksi.

– Jamppa oli kymmenen ja minä kaksitoista. Esitimme lastenlauluja Saku sammakkoa sekä muita tunnettuja biisejä aikuisyleisölle. Keikkoja jatkui viitisen vuotta.

Lue myös: "Se oli tunteiden tulkki se meidän Jamppa" – Tuomisen faniklubissa ei palvota edesmennyttä artistia, mutta ollaan yhtä mieltä siitä, että toista samanlaista ei ole eikä tule

Lauantai-illan muistokonsertissa esiintyvät Sorosen tytär, Jaana Soronen (ent. Raivio) ja Aki Hietala Norolan poikien säestyksellä. Konsertin alussa Haipola kertoo Tuomisen nuoruusvuosien orkesteriajasta.

Konsertissa kuullaan Tuomisen hittejä, Aamu toi ilta vei, Yritetään yhdessä vielä, Jos ystävään luottaa voit ja Vesipisaroiden laulu, mutta myös vähemmän tunnettuja iskelmiä.

Annette Soronen on toivonut konserttiin veljensä laajasta tuotannosta muun muassa Tulenliekit, Melodian ja Tuomisen ainoan itse säveltämän ja sanoittaman Kaipuuni on uskomaton.

– Kaipuuni on uskomaton piti olla Syksyn Sävel -kilpailussa, mutta sitten kävi miten kävi. Jampan pojat toivoivat minun levyttävän laulun. Tein sen Jampan valmiille taustoille.

Sisko näki veljensä viimeisen kerran keikalla tapaninpäivänä 1997 Oulunlahden Säästökuopassa.

– Vaihdoimme kuulumisia. Jamppa oli lähdössä takaisin esiintymään ja lomailemaan Playa del Inglesiin.

Tuominen menehtyi sairaskohtaukseen Kanarian saarilla marraskuussa 1998. Tuominen oli kuollessaan 49-vuotias.

Tuomisen faniklubi on toiminut 13 vuotta. Jäseniä on noin kaksi sataa ympäri Suomea. Faniklubi järjestää Tuomisen musiikin ympärille koottuja yhteislaulutilaisuuksia asukastuvilla, vanhainkodeissa ja palvelutaloissa Oulussa.

– Meidän Jarmo ja koko kansan Jamppa oli hyväsydäminen ihminen.

Jarmo ”Jamppa” Tuominen

Syntyi 11.5.1949 Oulussa.

Kuoli Playa del Inglesissä, Kanarian saarilla marraskuussa 1998.

Naimisissa kaksi kertaa, neljä poikaa.

Laulamisen ohella Tuominen soitti seitsemää instrumenttia, huilua, klarinettia, baritoni-, tenori- ja alttosaksofonia, kitaraa ja pianoa.

Sai albumeistaan useita kulta- sekä timanttilevyjä.

Petri Tuunainen ja Veikko Tiitto kirjoittivat kirjan laulajasta, Aamu toi, ilta vei – Jamppa Tuominen, Laulajan tarina. (Minerva 2008).

Tuomisesta on tehty kaksi näytelmää: Heikki Lundin musiikkinäytelmä Aamu toi, ilta vei 2014 sekä Pauli Ylitalon Aamu toi, ilta vei -iskelmänäytelmä 2014.

Katja Kinnusen Jamppamania-dokumenttielokuva valmistui 2013. Dokumentti kertoo Tuomisen faniklubista.

Tuomisen faniklubi, jamppatuominen.fi.

Yle Radio Suomen Iskelmäradiossa muistellaan Jamppa Tuomista 12. toukokuuta kello 9.11.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jampalla oli paljon ystäviä ja fanejakin mutta sitä pitää ihmetellä, että miksi ne ystävät jättivät Jampan sinne Kanariansaarille kun olisivat voineet sen hakea sieltä poiskin. Sitten kävi kuten kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan liian aikaisin hän siirtyi ajasta iäisyyteen. Ehkä oli liikaa olalletaputtelijoita ja ns. "hyviä kavereita" joiden mukana mentiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä laulaja ja soittaja oli Jamppa, näin hänet livenä, Jyväskylän Ainolan lavalla. Ikimuistoisia hetkiä, kun joka baarissa jukeboxissa soi Jamppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosio oli aikanaan suuri ja musiikin tyyli kosketti suomalaisten sisintä.
"Elämän valttikortit ja en koskaan osta kirvestä - en viinaa juo" melankolian vaalimisemme voisi silti siirtyä viimeiset askeleet ulos mustasta mielestämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se käsittämätöntä tänä päivänä tuo konserttien mainostaminen. Eka kerran luen nytkin, että tälläinen konsertti on järjestetty. Olisi ollut ihana mennä kuuntelemaan Jampan lauluja, mutta myöhäistä se nyt on, kun ei ole tiennyt tuosta mitään !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tilata Kaleva, katsella netistä keikkakalenterit tai lukea Oulun alueen ilmaisjakelulehdistä mainokset. Ei keikkoja nykyään maitolavojen kyljissä ja puhelintolpissa mainosteta, eikä kumpiakaan ole enää pahemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
36
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
32
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
30
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image