Viihde

Inferno opettaa mo­ni­puo­li­suu­teen

Rakkaudesta raskaaseen musiikkiin. Sauli Vuoti päätoimittaa lehteä, jolle oli kova kysyntä. KUVA: Heikki Sarviaho
Viihde 11.6.2003 0:00
Pekka Rahko
Metallimusiikissa on nykyään seinät leveällä, tyylilajeja syntyy koko ajan lisää ja eikä genrevalikoimassa pysy perässä raskaan sarjan harrastajakaan. Sauli Vuoti yrittää pysyä, mutta siihen häntä velvoittaakin alan lehden, Infernon, vetovastuu.

Päätoimittaja Vuodin luotsaama lehti täyttää elokuussa kaksi vuotta, ja sen tavoitteena on pitää seiniään yhtä leveällä kuin edustamansa musiikkityyli. Oikeastaan leveämmälläkin, tämän paljastaa vaikkapa uusimmasta numerosta löytyvä juttu Värttinästä.

Vuoti paljastaa taustalta löytyvän asennekasvatusajattelua. Metallimusiikin lokeroituminen kun tahtoo koskea myös kuuntelijoita, eikä valitusta linjasta ole tapana poiketa. "Musiikkia pitäisi kuunnella laaja-alaisesti", painottaa Vuoti. Ja raja-aitojen yli loikkimiseen rohkaisee siis lehtikin.Suomen ensimmäinen metallilehti


Inferno perustettiin Oulussa elokuussa 2001, kun kuusi metallimusiikin ystävää totesi, että Suomesta puuttuu hyvä alan lehti. Liikkeelle lähdettiin heti ammattimaisella otteella. "Lehden kaikki tekijät ovat ammattimuusikkoja, ammattitoimittajia tai näillä aloilla opiskelevia", Vuoti kertoo.

Levikki on kasvanut nopeasti 8 000 kappaleeseen, mikä jo kertoo, ettei hengentuotosta tehdä kopiokoneella ja myydä festareilla muovipussista.

Rumbasta versonut, raskaan rockin erikoislehtenä itseään mainostava Hamara kehuskeli olevansa Suomen ensimmäinen alan julkaisu, mutta Vuoti muistuttaa, että Inferno oli Hamaran aloittaessa puolitoistavuotias.

Nyt Infernoa tekee noin 25 henkeä. "Kukaan ei kuitenkaan aio tehdä tätä täyspäiväisesti", Vuoti huomauttaa. Noin kolmannes tekijöistä on muusikkotaustaisia, kaksi kolmannesta toimittajia. Lehti on saanut oululaisen leiman, vaikka suurin osa tekijöistä asuu Helsingissä.

Ensi vuoden alusta Inferno muuttuu kuukausittaiseksi. Sivumäärä pysyy samana, joten töitä tekijöillä riittää. Suunnitelmissa on myös kokoelma-cd, jonka saisi lehden välissä kylkiäisenä.

Voittoa lehti ei tuota, siitä pitää huolen sekin, että lehden takana on rekisteröity yhdistys Inferno ry. Yhdistyksessä on jäseniä reilusti kolmatta tuhatta ja lisää tulee. Vuoti mainitsee jokaisen uuden lehden ilmestymisen tuovan satakunta uutta jäsentä.

Tulot menevät lehden kehittämiseen ja Vuodin mukaan jatkossa myös hyväntekeväisyyteen.Raskaan rockin
asialla


Inferno on saanut hyvän vastaanoton, vaikka heavyyn liittyy ennakkoluuloja. Lehden alusta löytyy varmuudeksi maininta: "Täysin uskonnollisesti ja poliittisesti puolueeton ja riippumaton julkaisu".

"Ainoa ideologia on raskaan rockin arvostuksen nostaminen", Vuoti linjaa. Ja ehkä huumori, sillä päätoimittaja huomauttaa myös, ettei lehteä saa tehdä liian vakavissaan.

Vuoti mainitsee omimmaksi alakseen melankolisen rockin, tyyliin CMX tai Katatonia. Monipuolisuus on kuitenkin tärkeää, tähän 23-vuotias päätoimittaja oppi jo lapsena. Kirjastonhoitajaäidin avustuksella mukana kulki kotiin musiikkia laidasta laitaan.

Monipuolisuutta löytyy myös päätoimittajan omasta elämästä. Maisterin paperit kemian koulutusohjelmasta ovat vielä tuoreenlämpimät ja väitöstyö samalta alalta on aluillaan. Vuoti opiskelee ja suorittaa tutkintoja myös konservatoriossa. Pääpaino on silti kemialla, ja Infernokin vie oman aikansa.

Vuodin oma bändikin nauhoittanee materiaalia lähiaikoina. Tyylillisesti "Tribal Moon" -nimen alla kulkeva kokoonpano soittaa extreme industrial -metallia.

Ja pitäähän jossain välissä ehtiä rauhoittua musiikin kuunteluunkin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image