Viihde

Huu­to­kaup­pa­kei­sa­ri Aki Palsanmäki on löytänyt itselleen sopivan tavan toimia, eikä kainostele turhaan: "Voi olla, että heitän joskus liikaa roiseja alapään juttuja, mutta se on tyylini"

Aki Palsanmäki kertoo, että toistakymmentä vuotta huutokauppayrittäjänä on kasvattanut itsevarmuutta. – Tietämys tavarasta on kasvanut paljon. Alkuvuosina tuli hermostuttua, jos tavara ei käynyt kaupaksi, hän sanoo. KUVA: Tommi Anttonen
Viihde 14.11.2019 20:54
Reima Rautiainen

Huutokauppakeisarina tv-yleisön kansansuosikiksi kivunnut Aki Palsanmäki muistaa päivämäärän 24. huhtikuuta 2008 muita tarkemmin. Silloin koitti hänen ensimmäinen päivänsä meklarina eli huutokaupan puheenjohtajana.

Vaikea uskoa, mutta sohvaperunoiden luottamuksen ajat sitten puolelleen voittanut huulenheittäjä Palsanmäki myöntää, että eka kerta jännitti julmetusti.

– Puomirannan Martti oli hoitanut meklarin hommia vuosikausia ja halusi jo jäädä eläkkeelle. Piti tarttua itse vasaran varteen, vaikka jännitti niin perkaleesti. Hyvä, että pysyi maljakko kädessä, Palsanmäki muistelee.

– Toisella kerralla jännitti vähemmän, kolmannella vielä vähemmän ja neljännellä kerralla ei ollenkaan.

50 vuotta täyttävä keisari on löytänyt meklarina itselleen istuvan pelitavan.

– Työ tekijäänsä opettaa. Voi olla, että heitän joskus liikaa roiseja alapään juttuja, mutta se on tyylini, enkä tule sitä muuttamaan.

Vaikka antaumuksellisen tv-esiintymisen perusteella toisin voisi kuvitella, huutokauppayrittäjyys ei alun perin ollut Palsanmäelle kutsumustehtävä. Metallialan töitä tehnyt mies joutui valinnan eteen, kun huutokauppakamaria 19 vuotta pyörittänyt Lauri-isä kuoli 2006.

– Isän toivomus oli, että joku jatkaisi hänen elämäntyötään. Lopulta minä ja Heli-vaimoni päätimme ruveta pitämään huutokauppaa. Jätimme vakituiset työpaikkamme ja muutimme Varsinais-Suomesta Salosta Keski-Suomeen Uuraisille.

Tervetullutta työntöapua bisnes sai 2012, kun huutokauppakamarin pihaan Uuraisten Kangashäkkiin asteli tuotantoyhtiö Aito Median kaksi työntekijää. Heillä oli Palsanmäille asiaa.

– Ukot kertoivat, että nyt aletaan tehdä tv-ohjelmaa. Meillä oli pitkä päivä takana ja nälkä taisi olla. Konahdin, ettei nyt ole aika vitsailla.

"Helsingin herrat" eivät antaneet periksi.

– Tuotantoyhtiön pojat perustelivat, että olivat käyneet Kehä kolmosen ulkopuolella läpi 30 huutokauppa- ja osto- ja myyntiliikettä ja näkivät meissä potentiaalia.

Televisiodiiliä ei ole tarvinnut katua.

– Kyllä tv:llä kova mainosarvo on. Kun ohjelmaa tuli ulos muutama jakso, puhelin rupesi soimaan, tavaraa tuli tarjolle ja asiakkaita käymään. Vaikka työpäivät voivat venyä 17-tuntisiksi, mukavaa työtä tämä on, Palsanmäki vakuuttaa.

Palsanmäen huutokauppakamarista on vuosien mittaan tullut kansallinen vaelluskohde. Huutokaupparakennus on lähellä Nelostien Hirvaskankaan liikenneliittymää, rekkakuskien ikiaikaista virkistyskeidasta.

– Huippuvuodet ovat takana. Kesälläkin huutokaupan kävijämäärä on puolittunut. Hyvää siinä on se, että pystymme nyt palvelemaan asiakkaitamme paremmin, Palsanmäki pohtii.

Hän ja vaimonsa Heli tähyävät viisi vuotta eteenpäin. Silloin on kenties sopiva aika lopettaa kotihuutokaupan pitäminen.

– Minulla tulee silloin työelämässä täyteen 40 vuotta. Talvet voisi jo viettää etelän lämmössä. Ihmisellä pitää olla tällaisia haaveita ja unelmia.

Vaikka huutokauppaisännän suu käy siihen malliin, että kainompien kuulijoiden poskille leviää puna, Palsanmäki haluaa pitää jalat maassa. Maanläheisyys lisää kansan silmissä uskottavuutta, diivailu ei.

– Vaikka keltainen lumi näyttää hyvältä, ei sitä parane syödä, kauppakeisari tietää.

Aki Kristian Palsanmäki

Huutokauppayrittäjä, tv-esiintyjä.

Syntynyt 15. marraskuuta 1969 Uuraisilla.

Asuu Uuraisilla.

Vaimo Heli Palsanmäki.

Peruskoulu, tehnyt ennen huutokauppayrittäjän uraansa muun muassa metallialan töitä.

Aloitti huutokauppayrittäjänä vuonna 2006 ja meklarina 2008, Huutokauppakeisari-ohjelma alkoi televisiossa 2012. Myös käsistään kätevä huutokauppakeisarin apumies, "Hirvaskankaan MacGyver" Markku Saukko on saanut televisioon oman Markku hoitaa -ohjelmansa.

Tv:n parhaan esiintyjän Kultainen Venla -palkinto 2014.

Juhlii merkkipäiväänsä ystävien kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Oi jospa oisin Espanjassa
joku, haaveilee..
Auringossa,meklaamassa
täällä, pilveilee..
Oi jospa oisin Espanjassa
joku, haaveilee..
Lunta,oonpa kolaamassa
suomi, pimenee..
Oi jospa oisin Espanjassa
joku, haaveilee..
Sitten, kun on täysikassa
tää, toteutunee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yhden yrittäjän liiketoimintaa tuetaan televisio-ohjelmalla? Samaa ihmettelen niin Tuurin kuin Ylläksen kauppiaidenkin kohdalla. Lisäksi ko. puotien omistajat tuntuvat olevan kaikkien asioiden asiantuntijoita, jotka ovat lähes ohjelmassa kuin ohjelmassa mukana. Rouvatkin on otettu mukaan ainakin Ylläksen kauppiaan osalta. Onneksi on vaihtoehtoja muillakin kanavilla ja voi katsoa vaikkapa mielenkiintoisia dokumentteja muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikansa kutakin,ei pitäs mitään ohjelmaa tehä montaa vuotta,tämäkin mennyt liian teennäiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä huutokauppa ohjelma, liian totiset jutut ei kiinnosta.
Hieman on ameriikan tyyliin liioittelua, mutta ei pahasti ;)
Toisinajattelijat voisivat käydä livenä katsomassa ovatko vielä samaa mieltä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo
Tylsääkin tylsempää!
Mutta, jos joku osa kansasta diggaa, niin siitä vaan! Onneksi on muitakin kanavia.
Itse en ole aikoihin pystynyt katsomaan, koska myötähäpiäni astuu heti kehiin!

Yksinkertaista hömppäpaskaa yksinkertaisille suomalaisille! Mutta olokoot mun puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sieltä telkkarista tulee paljon paljon hömppäpaskempaakin. Miten olisi esim. BB, rantubaari ja sinkkujen rellestys/parittelu ohjelmat.
Joku vieläkin yksinkertaisempi näitä ilmeisesti seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huutokauppakeisarin ensimmäiset kaksi tuotantokautta olivat ihan katsottavia, jopa viihdyttäviä. Sen jälkeen jutut, mukahauskat vitsit ja käsikirjoitetut kohtaukset (kuten tavaran ostaminen ihmisiltä) ovat olleet jo varsin kuluneita ja itseänsä toistavia. Verotiedotkin kertovat että satoja tuhansia euroja on pariskunta ansainnut viime vuosina, joten sähkölaskujen huokailukaan ei oikein menee enää läpi. Aikansa kutakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansansuosikki?
No ei sentään. Ei kaikki tykkää. Ei saa yleistää. Voi sanoa vain, että on suosittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
49
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
44
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
31
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
26
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
18
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image