Viihde

Historia ei ole mus­ta­val­kois­ta – Mitä tästä ajasta kerrotaan vuo­si­kym­men­ten kuluttua?

Viihde 18.7.2019 7:00
Otto Rantanen
Otto Rantanen KUVA: Pekka Rautiainen

Yksi lempityylilajeistani liikkuvassa kuvassa ovat historiaa käsittelevät elokuvat ja sarjat.

Mikään ei elävöitä aitoja tai aitoon aikaan pohjautuvia tapahtumia niin kuin huipputeknologialla toteutettu kuvaus menneistä. Parhaimmillaan sellainen saa tutkimaan aihetta lisää.

Vielä jännittävämpää on miettiä, miten tästä ajasta kerrotaan vuosikymmenien kuluttua. Aikuisena olisi mielenkiintoista katsoa sarjaa tai elokuvaa aiheesta, jonka muistaa teinivuosiltaan.

Kerrotaanko ilmastonmuutoksen vastaisesta kamppailusta tai kamppailemattomuuden tuhoisista seurauksista HBO Nordicin Chernobyl-uutuussarjan tavoin tai onko Vladimir Putinin Venäjä laatutrillerin miljöönä? Vaikka Brexit on vielä kesken, on sen taustalla häärineestä miehestä jo tehty elokuva Brexit: The Uncivil War.

Joskus käsikirjoitetut henkilötarinat ja historialliset faktat saattavat sekoittua katsojan päässä liikaa.

Kun olin nähnyt uusimman Tuntemattoman sotilaan ja aloin kertoa ystävilleni Robin Packalenin roolisuorituksen tulevan ennen kuin Suomen armeija alkaa perääntyä, yksi kavereistani pyysi, etten paljastaisi lopputulosta. Olin luullut, että talvi- ja jatkosodan vaiheet tai vähintäänkin lopputulema tunnetaan.

Historiallisia elokuvia ja sarjoja katsellessa kannattaakin katsoa seuruettaan ja miettiä, onko syytä paljastaa esimerkiksi Titanicin uppoavan neitsytmatkallaan, natsi-Saksan luhistuvan tai lentokoneiden iskeytyvän New Yorkin WTC-torneihin syyskuun 11. vuonna 2001.

Historia näyttäytyy mustavalkoisempana kuin tämä hetki, koska nykypäivässä eläessään huomaa, etteivät maailman tapahtumat vaikuta elämään ihan joka sekunti. Historiaa tarkastellaan usein lähteistä, jotka unohtavat kaiken keskellä elävät pienet ihmiset.

Jotta maailmaa ymmärtäisi, on tärkeää katsoa historiaa käsittelevää taidetta. Kun historia saa värit, se on lähempänä.

Historia näyttäytyy mustavalkoisempana kuin tämä hetki. Historiaa tarkastellaan usein lähteistä, jotka unohtavat pienet ihmiset.

Kommentoi

Jostain syystä löysin rämän kirjoituksen Kalevan Viihde-otsikon alta. Siksi löysin vain sattuman kautta, kun ajan kuluksi selailin lehden kirjoituksia mökillä iPadillä. Se oli mielenkiintoinen näkökulma. Elokuvat ovat myös taidetta ja kulttuuria.

Olen itsekin kiinnostunut dokumenttiohjelmista televisiossa. Olen hankkinut maksullisia kaapelikanavia osittain juuri niiden mahdollistamaan laajemman ohjelmatarjonnassa takia. Eräs laji on historiadokumentit. Toinen on luonto-ohjelmat. Katson niitä mielelläni. Ne ovat minulle paljon kiinnostavampia kuin urheilulähetykset.

Historiaan uppoudun kirjojen kautta. Kuvallinen ilmaisu on vain sitä täydentävää. Esimerkiksi ohjelmissa esiintyvät pienet mokat ja virheet paljastuvat. Niitäkin sattuu tekijöille. Katsokaa Suomen sotia ulkomailla tehdyissä sotahistorian sarjoissa. Kartat eivät aina osu kohdalleen eikä kaikki ole tapahtunut niinkuin kerrotaan. Olen oppinut katsojan kritiikkiä.

Tuossa kirjoituksessa tuli esille tuttu asia. Mitä voi kertoa millekin seurueelle. Ovatko he lainkaan kiinnostuneita menneistä.? Monet kyllä ovat.

Luulevatko he, että television toimittajat ovat niin perehtyneet tapahtuneeseen, että heidän sanomaansa voi luottaa? Usein vastaukseni on: eivät ole. Olen huomannut monilla kameran eteen päässeillä olevan puutteita historian opinnoissa. Se, että henkilöä kuvataan televisioon, ei muuta häntä paremmaksi. Se on vain sattumaa. Niiltä muilta ei edes kysytä, jotka tietäisivät enemmän kyseessä olevasta asiasta.

Jatkuvasti ja aina vain toimittajat kysyvät toiselta toimittajalta: Miten sinä näkisit tämän asian ... jne. Kummallista.

Kiitos tekstin kirjoittajalle. Se olisi voinut olla Kalevassa muualla kuin sana ”viihde” alla. Olisin löytänyt sen nopeammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Sen verran haluan lisätä, että kannattaa muistaa että historian kirjoittaa aina voittaja, ja vaikka se versio jää viralliseksi totuudeksi, kannattaa tonkia aina myös se asioiden toinen puoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin . Esim. toisen mailmansodan historia on kirjoitettu aika mustavalkoisesti , niinkuin voittajat ovat halunneet . 🙄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image