Viihde

Hevilevy-yhtiö kasvaa Pudasjärven uumenissa

Vesa Ruokankaan levy-yhtiön toimistohuone on vielä kooltaan pieni mutta levykasoja täynnä, kuten alalla kuuluu olla. KUVA: Pekka Peura
Viihde 27.7.2007 0:00
Antti Ervasti
Vesa Ruokangas on saanut hyvän alun levy-yhtiölleen Violent Journey Recordsille. Yhtiön ensimmäistä varsinaista yhtyealbumia, helsinkiläisen Adastran esikoislevyä The Last Sunsetia myydään Amerikoissa The End Recordsin kautta, joka vastaa myös Lordin levyistä. Japanissa ja Saksassa levyä myy World Chaos Production.

"Lisää ulkomaankuvioita on viittä vaille sovittuna, mutta niistä ei passaa vielä puhua ennen kuin kaikki on lyöty lukkoon. Suomessa kuviot ovat niin pienet, että henkseleitä ei kannata paukuttaa ennen aikojaan", Ruokangas tuumaa.

Violent Journeyn seuraava julkaisu on niin ikään helsinkiläisen Exsecratuksen Tainted Dreams. Julkaisupäivä on syyskuun kolmas, ja ennakkomyynti alkoi tällä viikolla. Siinä missä Adastra soittaa erityisesti saksalaisiin vetoavaa viiksiheviä, Exsecratuksen valttina ovat oopperalaulaja Leeni-Maria Hovilan suoritukset melodisen raskaan poljennon kera.

"Hänen laulunsa vuorottelee möreän miesäänen kanssa, ja muutenkin yhtye on hyvin kaukana Nightwishin meiningistä", Ruokangas kiirehtii huomauttamaan.

Levybisneksiään Ruokangas pyörittää vanhassa kotitalossaan muutaman kilometrin päässä Parkkilan suuntaan Pudasjärven keskustasta. Toiminta on vasta alussa, ja hän korostaa, että kiireettä tulee paras tulos.

"Tarkoitukseni on edetä pitkäjänteisesti siten, että vuosien saatossa yhtiön bändeistä kasvaa kattava levyvalikoima. Vaikka tästä ei vielä ammatiksi ole, työtä on aivan valtavasti", levy-yrittäjä naurahtaa.

Hevin nousu joka kodin musiikiksi on rohkaissut Violent Journey -yhtiötäkin tulemaan voimakkaammin mukaan. Samalla kilpailu on koventunut, sillä uusia yrittäjiä on muitakin, ja vanhat porskuttavat entistä kovemmin.

"Lordin ja Ari Koivusen valtava suosio on pelkästään hyvä asia, mikä auttaa minuakin", Ruokangas toteaa.

Violent Journey Records luottaa vankasti ja yksinomaan heviin. Ruokangas sanoo olevansa sen suhteen lähes kaikkiruokainen, mutta mieluisin laji on thrash-metalli.

"Pomppuhevi tai asennemetalli eivät sytytä. Siinä menee raja", hän tuhahtaa.

Ruokankaan on pidettävä bändistä ennen kuin hän voi ottaa sen talliinsa. Kaupallisesti potentiaalista mutta epämieluisaa musiikkia hän ei aio ottaa ohjelmaansa.

"En osaa ajatella niin bisnesmiesmäisesti, vaikka ehkä pitäisi. Levyjeni myyntitavoitteet eivät vielä ole kovin korkealla. Kun sen verran saisi tuottoa, että seuraavan voi julkaista", Ruokangas pohtii.

Ruokangas on harrastanut heviä pienestä saakka ja jonkinasteista julkaisutoimintaakin jo parikymmentä vuotta. Hän kustansi vuonna 1987 kokoelmakasetin silloisista aloittelevista thrash-metalliyhtyeistä. Osa bändeistä sai kasetin perusteella levytyssopimuksen.

Kaksi vuotta sitten hevilehti Miasma pyysi Ruokangasta koostamaan kolmeen lehteensä kylkiäisiksi demokokoelma-CD:t . Neljäs tuli vielä tämän vuoden alussa.

Miasman kiinnostus innosti Ruokangasta vielä uuden kokoelman julkaisuun ja kokonaisen levy-yhtiön perustamiseen tänä vuonna. Violent Journey Records on saanut lyhyessä ajassa niin paljon nimeä, että bändit lähettävät hänelle demo-cd-r-levyjä.

Demojen lähettäminen on nykyään vähentynyt. Yleisin tapa löytää julkaisija bändille ja toisinpäin on sähköpostiviesti, jossa on linkki bändin kotisivuille tai Myspace-sivulle. Siten Ruokangas kiinnitti Adastran ja Exsecratuksen.

"Haluan kiinnittää oikeita, toimivia bändejä. Nuoret joutuvat tietenkin vähän saikkaamaan armeijan kanssa, mikä haittaa nyt Adastran keikkailua", 36-vuotias levypomo naurahtaa.

Levyjen julkaisu Pudasjärveltä ei ole kovin kummallista, vaikka valtaosa suomalaisista levy-yhtiöistä toimii etelässä.

"Posti, Transpoint, Matkahuolto, sähköposti ja puhelin on onneksi keksitty. Helsinkiläisbändien muusikoita en paljon pääse tapaamaan, mutta yhteistyö toimii sähköpostilla ja puhelimilla. Aion pysyä täällä Pudasjärvellä", Ruokangas vannoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:26
Sovittelu EU:n talousarviosta jatkuu joulukuussa – Parlamentti ja neuvosto eivät päässeet vielä yhteisymmärrykseen
17:21
Kalajoen kaupunginjohtaja palkittiin kunniakirjalla
17:03
Vuokko Väyrynen pääsi sairaalasta kotihoitoon – Paavo Väyrynen toimii lähiajat omaishoitajana
16:25
Potkosen MM-nyrkkeilyt päättyivät puolivälieriin, mutta "paniikkinappulalle ei ole tarvetta"
16:19
GPS-häiriköinnistä Venäjää huomauttanut Suomi odottaa vastuullista käyttäytymistä – "Haluamme varmistaa, ettei tällaista tapahdu tulevaisuudessa"
16:03
Illinsaaressa toistuvaa ilkivaltaa: Frisbeegolfrataa on turmeltu, kuntoladun pohjaan kaivettu kuoppia ja valvontakameroita teipattu – kunta tehnyt rikosilmoituksia
15:36
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"
65
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
61
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
40
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
39
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
38
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
29
Lakeuden EKO tekee uudet jätehuoltomääräykset – "Niissä tiukennetaan lajitteluvelvollisuuksia"
23
Kokoomus esittää osin maksutonta varhaiskasvatusta, ryhmäkokoja ei pienennetä – perhevapaisiin 6+3+3-malli

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan o... Lue lisää...
ööh....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image