Viihde

Florian Opitz kysyy, onko jatkuva kasvu mahdollista – ta­lous­asian­tun­ti­jat vastaavat

Ekologisen taloustieteen ekonomisti Tim Jacksonin sanoo ohjelmassa, että eläisimme mieluummin unelman mukaan kuin olisimme realisteja.
Viihde 20.6.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Talouskasvun takaraja

*** Parasta dokumenteissa on se, että ne selvittävät helppotajuisesti monimutkaisia asioita. Talouskasvun takarajassa avataan, miksi 2008 talouskriisistä tuli tavallisia ihmisiä kurittava velkakriisi, joka kiusaa yhä valtioita ja kansalaisia mutta ei pankkeja? Mitä on finanssikapitalismi? Miksi talous hallitsee kaikkea?

Florian Opitzin System Error -dokumentti on rakennettu kysymysten, vastausten ja lyhyiden historiapätkien varaan.

Mielenkiintoista on kuulla, mitä kasvusta sanoo esimerkiksi saksalaisen rahoituspalveluja tarjoavan Allianzin Anders Gruber, soijanviljelijä Brasiliasta tai lentokonevalmistaja Airbusin edustajat.

Ohjelma on tiivis tietopaketti toisen maailmansodan piristysruiskeesta talouskasvulle tähän päivään. Tulevaisuuteenkin kurkistetaan.

Uusi teknologia tuo talouskasvua mutta ei työpaikkoja. Kysymys kuuluu, kuka ostaa kaikki tuotteet, kun on entistä vähemmän niitä, jotka voivat maksaa tuotteet palkastaan?

Kehitys näkyy jo Wall Streetilläkin. Pörssitoimittaja Markus Kochin mukaan ennen pörssisalissa oli tuhansia ihmisiä, nyt vain parisataa. Kauppaa käyvät koneet.

Miksi hft-treidaaja ei palkkaa taloustieteilijöitä?

Yksi kiinnostavimmista haastateltavista on osakekauppaa käyvä htf-treidaaja Haim Bodek. Hän sanoo, ettei palkkaa taloustieteilijöitä yritykseensä, koska kaupankäynnin ja taloustieteen väillä ei ole vahvaa yhteyttä.

Hft tulee sanoista high frequency trading. Se tarkoittaa, että pörssikauppaa tehdään tietokoneilla ohjelmistojen avulla, jotka tekevät kaupankäyntipäätöksiä sekunnin murto-osissa.

Bodek sanoo myös, että joskus voisi olla turvallisempaa mennä kasinolle pelaamaan, osakekauppa ei ole niin varmaa kuin ihmisille halutaan vakuuttaa.

Koulujen oppitunnin 45 minuutin perusmitalle on syynsä. Talouskasvun takarajakin olisi hyötynyt pienestä tiivistämisestä. Se vei neljännen tähden.

TV1 torstai 20.6. klo 22.00

Florian Opitz kysyy, ekonomistit, yrittäjät ja johtajat vastaavat. Mitä sanoo rahoitusalan edustaja tai soijayrittäjä?

MAINOS

Kommentoi

Niin sanotussa "dokumentissa" ei tekijöillä ole hajuakaan talouskasvusta. Mikä on talouskasvun moottori? Mikä on talouskasvussa syy ja seuraus? Mikä on finanssisektorin rooli? En lähde luennoimaan. Ilman tietoa talouskasvusta ei pitäisi ryhtyä tekemään esitystä, jota kutsutaan dokumentiksi. Menee helppoheikkisen propagandan puolelle. Sekoitetaan biologinen ja taloudellinen kasvu toisiinsa, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Väitetään "Talous ei toimi ilman kasvua", eikä perustellä älytöntä väitettä, jossa ei ole päätä eikä häntää. Minun tulee sääli katsojia, joita vedetään nenästä, koska katsojillakaan ei ole tietoa talouskasvusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarjolla olisi todennäköisesti ollut ohjelmia, joissa todella olisi edes yritetty selvittää talouden monimutkaisia ja osin ennustamattomiakin tapahtumia. Tässä ohjelmassa siinä ei onnistuttu, vaan vähän väliä harhaudutaan sivuraiteille.

Tekijän suhde kapitalismiin tuli niin selväksi, että olisi luullut olevan helppoa esittää myös parempia malleja. Siinä ohjelma petti odotukset täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
19
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
14
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
14
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
9
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image