Viihde

Florian Opitz kysyy, onko jatkuva kasvu mahdollista – ta­lous­asian­tun­ti­jat vastaavat

Ekologisen taloustieteen ekonomisti Tim Jacksonin sanoo ohjelmassa, että eläisimme mieluummin unelman mukaan kuin olisimme realisteja.
Viihde 20.6.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Talouskasvun takaraja

*** Parasta dokumenteissa on se, että ne selvittävät helppotajuisesti monimutkaisia asioita. Talouskasvun takarajassa avataan, miksi 2008 talouskriisistä tuli tavallisia ihmisiä kurittava velkakriisi, joka kiusaa yhä valtioita ja kansalaisia mutta ei pankkeja? Mitä on finanssikapitalismi? Miksi talous hallitsee kaikkea?

Florian Opitzin System Error -dokumentti on rakennettu kysymysten, vastausten ja lyhyiden historiapätkien varaan.

Mielenkiintoista on kuulla, mitä kasvusta sanoo esimerkiksi saksalaisen rahoituspalveluja tarjoavan Allianzin Anders Gruber, soijanviljelijä Brasiliasta tai lentokonevalmistaja Airbusin edustajat.

Ohjelma on tiivis tietopaketti toisen maailmansodan piristysruiskeesta talouskasvulle tähän päivään. Tulevaisuuteenkin kurkistetaan.

Uusi teknologia tuo talouskasvua mutta ei työpaikkoja. Kysymys kuuluu, kuka ostaa kaikki tuotteet, kun on entistä vähemmän niitä, jotka voivat maksaa tuotteet palkastaan?

Kehitys näkyy jo Wall Streetilläkin. Pörssitoimittaja Markus Kochin mukaan ennen pörssisalissa oli tuhansia ihmisiä, nyt vain parisataa. Kauppaa käyvät koneet.

Miksi hft-treidaaja ei palkkaa taloustieteilijöitä?

Yksi kiinnostavimmista haastateltavista on osakekauppaa käyvä htf-treidaaja Haim Bodek. Hän sanoo, ettei palkkaa taloustieteilijöitä yritykseensä, koska kaupankäynnin ja taloustieteen väillä ei ole vahvaa yhteyttä.

Hft tulee sanoista high frequency trading. Se tarkoittaa, että pörssikauppaa tehdään tietokoneilla ohjelmistojen avulla, jotka tekevät kaupankäyntipäätöksiä sekunnin murto-osissa.

Bodek sanoo myös, että joskus voisi olla turvallisempaa mennä kasinolle pelaamaan, osakekauppa ei ole niin varmaa kuin ihmisille halutaan vakuuttaa.

Koulujen oppitunnin 45 minuutin perusmitalle on syynsä. Talouskasvun takarajakin olisi hyötynyt pienestä tiivistämisestä. Se vei neljännen tähden.

TV1 torstai 20.6. klo 22.00

Florian Opitz kysyy, ekonomistit, yrittäjät ja johtajat vastaavat. Mitä sanoo rahoitusalan edustaja tai soijayrittäjä?

MAINOS

Kommentoi

Niin sanotussa "dokumentissa" ei tekijöillä ole hajuakaan talouskasvusta. Mikä on talouskasvun moottori? Mikä on talouskasvussa syy ja seuraus? Mikä on finanssisektorin rooli? En lähde luennoimaan. Ilman tietoa talouskasvusta ei pitäisi ryhtyä tekemään esitystä, jota kutsutaan dokumentiksi. Menee helppoheikkisen propagandan puolelle. Sekoitetaan biologinen ja taloudellinen kasvu toisiinsa, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Väitetään "Talous ei toimi ilman kasvua", eikä perustellä älytöntä väitettä, jossa ei ole päätä eikä häntää. Minun tulee sääli katsojia, joita vedetään nenästä, koska katsojillakaan ei ole tietoa talouskasvusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarjolla olisi todennäköisesti ollut ohjelmia, joissa todella olisi edes yritetty selvittää talouden monimutkaisia ja osin ennustamattomiakin tapahtumia. Tässä ohjelmassa siinä ei onnistuttu, vaan vähän väliä harhaudutaan sivuraiteille.

Tekijän suhde kapitalismiin tuli niin selväksi, että olisi luullut olevan helppoa esittää myös parempia malleja. Siinä ohjelma petti odotukset täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image