Viihde

Draamasarja: Kir­ka­sot­sai­nen nuori diplomaatti saa pihalleen yllättäviä vieraita Chilessä – "Onko tämä ensimmäinen val­lan­kaap­pauk­se­si", kysyy Ruotsin suur­lä­het­ti­läs

Lysa (Sophia Heikkilä), ja Tapani Brotheruksen (Pelle Heikkilä) luo tulvii vuonna 1973 vallankaappauksen jälkeen chileläisiä, joiden henki on vaarassa. Yhtä heistä näyttelee Néstor Cantillana (keskellä). KUVA: Diego Araya Corvalán
Viihde 21.4.2019 7:00
Päivi Ojanperä

★★★★ Pian vallankaappauksen jälkeen heitä alkaa vain tulla. Takapihan pensasaidan yli, joku etuovesta. Entisen vallan miehistä ja naisista on tullut valtion vihollisia Chilessä. He etsivät turvaa Suomen edustuston asianhoitajan luota.

Kenraali Augusto Pinochet on kaapannut vallan Chilessä vuonna 1973. Sosialistipresidentti Salvador Allenden aika on ohi.

Pelle Heikkilä esittää draamasarjassa asianhoitaja Tapani Brotherusta, joka avusti jopa tuhansia pakolaista pois Chilestä.

Draamasarja perustuu verisiin tositapahtumiin, jotka taipuvat vuosikymmeniä myöhemmin draamaksi. Tätä totuutta moni ei ole aiemmin kuullut. Sarjan nimenä onkin Invisible heroes, tuntemattomat sankarit.

Suomalais-chileläisenä yhteistuotantona tehty sarja etenee alusta asti napakasti. Brotherus lähtee Chileen kirkasotsaisena ulkoministeriön virkamiehenä, jonka tehtävänä on edistää maiden kauppasuhteita.

Vain vähän sen jälkeen, kun Brotheruksen perhe on muuttanut Santiagoon Chileen, alkaa tapahtua. Brotherukset toimivat sarjassa jopa hämmästyttävän rauhallisesti ja viileästi, vaikka ympärillä on pian kaaos.

Persbrandt esittää Ruotsin suurlähettilästä

Sotilaat ovat kadulla, valta vaihtunut. Sähköt ja yhteydet Suomeen ovat poikki. Brotherus pyytää apua Ruotsin suurlähettiläältä Harald Edelstamilta, jota esittää Mikael Persbrandt.

Ruotsin diplomaatti on kokenut konkari. Hän käy napsaisemassa varageneraattorin päälle Ruotsin lähetystön kellarissa, ja sähköt palaavat. "Onko tämä ensimmäinen vallankaappauksesi", Edelstam kysyy kylmänviileästi kuin James Bond nuorelta Brotherukselta, joka rientää lähettämään telex-viestin Suomeen. Tässä vaiheessa otsalla saattaa olla sentään pari hikikarpaloa.

Suomen edustuston asianhoitaja Tapani Brotherus (vas.) ja Ruotsin suurlähettiläs Harald Edelstam joutuvat työssään keskelle vallankumousta.

Edelstam auttaa pakolaisia täysin julkisesti, koska hänellä on suora yhteys pääministeri Olof Palmeen. Brotheruksella ei ole takanaan ulkoministeriön tukea.

Ensimmäinen jakso etenee vauhdikkaasti. Tuleen ei jäädä makaamaan. Myös asianhoitaja Broheruksen vaimo Lysa Brotherus laittaa kakistelematta tuulemaan. Diplomaatin vaimo vaikuttaa tasavertaiselta kumppanilta, vaikka 1970-lukua eletäänkin.

Sarja on kiinnostavaa, järkyttävää ja – kaunista katsottavaa. Valaistus ja värit ovat kohdillaan. Suomessa on kylmänkalseaa, Chilen kuvissa on lämpöä. 1970-luvun ruskeankukertavat värit vievät vuosikymmenten taa. Brotherusten vanha, mutta aikoinaan toki uusi Volvo kaartaa kohti uusia käänteitä vallankumouksen melskeissä.

Maanantaina 22.4. Tapani Brotherus on haastateltavana Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa TV1:llä.

MAINOS

Kommentoi

Yhdysvallat on monesti tukenut julmia oikeistodiktaattoreita kansojen demokraattisesti valitsemien vasemmistolaisten johtajien syrjäyttämiseksi. Niin tapahtui Chilessäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:13
Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta kahden viikon kuluttua
12:08
Heinäluoman rypsiöljystä nousi iso äläkkä – onko eduskunta vaalikrääsän kauppapaikka?
11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa – mukana myös oululaistaustainen Jussi Juola
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
43
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
27
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
19
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
18
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image