Viihde

Dokumentti: Yhdysvaltoja rakentamassa olleet kiinalaiset raatoivat Kalifornian kultakentillä ja tehtaissa – heistä tehtiin syntipukkeja valkoisten työttömyyteen

Kiinalaisten maahanmuutto Yhdysvaltoihin kiellettiin yli 60 vuodeksi. Myös Yhdysvalloissa vaadittiin maan sisäinen henkilötodistus.
Viihde 17.2.2020 7:00
Hannamari Ahonen

Historia: Amerikankiinalaisten tarina

**** Yhdysvalloissa oli 60 vuotta voimassa laki, joka kielsi kiinalaisten maahanmuuton. Presidentti Chester A. Arthur allekirjoitti vuonna 1882 lain, joka esti kiinalaisten työläisten saapumisen Amerikkaan vankeustuomion uhalla. Yhdysvalloissa asuvat kiinalaiset eivät saaneet kansalaisuutta, eivätkä omistaa kiinteistöjä.

Se oli ensimmäinen kerta tasavallan historiassa, kun laki esti tietyn rodun ja kansallisuuden maahanmuuton.

Laki kumottiin vasta joulukuussa 1943.

Dokumentti on mielenkiintoinen ja ehkä vieraammaksi jäänyt osa Yhdysvaltojen ja kiinalaisten historiaa. Kiinalaiset olivat olleet rakentamassa Yhdysvaltoja. Heitä tuli Kalifornian kultakentille ja he raatoivat tehtaissa.

Presidentti Abraham Lincoln päätti vuonna 1862 radan rakentamisesta USA:n itärannikolta länsirannikolle, ja parhaimmillaan radan rakentajista 80 prosenttia oli kiinalaisia. Radan valmistumista juhlittaessa kiinalaiset rajattiin pois valokuvista.

Kiinalaisten kohtalo on taas yksi tarina, miten yhdestä ihmisryhmästä on helppo tehdä syntipukki. Kun työt alkoivat valkoiselta työväestöltä loppua, kiinalaisia oli helppo syyttää. Poliitikot käyttivät kiinalaiskysymystä hyväkseen valta-asemansa pönkittämisessä ja äänestäjiensä miellyttämisessä.

Kiinalaiset olivat kuitenkin sitkeitä. He lähettivät kirjeitä presidentille ja sanomalehtiin ja peräsivät oikeuksiaan oikeusjärjestelmän kautta.

Virallinen Yhdysvaltojen ja Kiinan suhde muuttui toisessa maailmansodassa, kun ne liittoutuivat Japania vastaan.

Vuonna 1965 tuli myös suunnanmuutos Yhdysvaltojen maahanmuutto- ja kansallisuuspolitiikassa.

TV1 klo 19.00

MAINOS

Kommentoi

Tavallista on, että ensikertalainen vierailija viedään Chinatown'in syömään - kahdesta sellaisesta on kokemusta, Vancouver ja San Fransisco 60-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvempi amerikkalainen olisi saatu samoilla ehdoilla töihin pakotettuna tai muuten hyväksi käytettynä.

Amerikkalaisten bisneksissä on tältä osin tutkittavaa ihan muulta kantilta, kuin paremman kansanosan työllisyyden huolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillähän on sama ilmiö, kun eräät isänmaalliset voimat kertovat kaikkien ulkomaisten työntekijöiden vievän työpaikat etnisiltä suomalaisilta. Näitä tapauksia kumpuaa aina siellä täällä ympäri maailman, mutta syyhän on aina muissa kuin mahdolliseti itsessä. Lapissakin on aika monta ulkomaista kokkia, kun kotimaan osaajat eivät jaksa tai halua hommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvalla työvoimalla voimme kasvattaa vaikka mitä - esim. tomaatteja, kun osa työvoimakustannuksista siirretään yhteiskunnan maksettaviksi.

Espanjalaisetkin käyttävät marokkolaisia, kun niillä hinnoilla kantaespanjalainen ei tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olivat varmaan oman aikansa halpatyövoimaa. Jokin aika sitten HS:ssä oli juttu Suomessa ensimmäisen maailmansodan aikana olleista kiinalaisista ja kaikkki ei ollut mennyt ihan putkeen. Syyllisiä eivät tietenkään kiinalaiset työntekijät vaan se, joka heitä on ympäri maailman houkutellut ja välittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vain olisi jälleen Kiinan kommunistisen puolueen (CCP) rahoittamaa propagandaa? Sehän ei ole salaisuus, että Kiinan äärivasemmistolainen hallinto on rahoineen ollut vuosikymmenet Hollywoodin suurimpia rahoittajia sekä studioiden omistajia. Todellisuus nimittäin on se, että työtä ja palkkaa etsimässä olleet kiinalaiset saivat töitä Kaliforniasta ja sen turvin pystyivät elättämään itsensä ja perheensä varsin leveäsi. Ja nyt tämä propagandadokumentti vääntää asian tämmöiseen muottiin: "kiinalaiset raatoivat Kalifornian kultakentillä ja tehtaissa".

Kiinalaiset eivät "raataneet" yhtään mitään, vaan olivat omasta vapaasta tahdostaan töissä kuten kaikki muutkin Yhdysvalloista uutta elämää etsimään tulleet. Jos nimittäin töitä ei olisi ollut, niin se olisi ollut ankea kohtalo paitsi kiinalaisilla perheillä, niin kaikilla muillakin. Yhdysvalloissa jokainen pitää huolen ihan itse itsestään ja vastaavasti pitää myös palkkansa kokonaan itsellään. Nykyään mennyt hieman enemmän vasemmalle, mutta tuohon aikaan ei ollut mitään tuloveroa ja pidit rahasi kokonaan itselläsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kausityöläisten ja jotain isoa projektia varten värvättyjen työntekijöiden idea on että kun työt loppuvat, lähdetään kotimaahan. Kyllä tuohon aikaan kiinalaiset raatoivat muissakin maissa mm kultakentillä. Oli kuitenkin paljon parempaa kuin oli tarjolla kotimaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image