Viihde

Dokumentti: Val­ko­ve­nä­läi­ses­sä ruletissa on kovat panokset – Pitskunyn kyläläiset pääsevät hautausmaalle kahdesti vuodessa

Aleksandr Lukashenko on näiden aikojen "isä aurinkoinen". Illan Ulkolinja perehtyy hänen pelolla johtamiseensa.
Viihde 21.2.2019 7:00
Ilari Tapio

Ulkolinja: Valko-Venäjä, diktatuuri Euroopassa

★ ★ ★ ★ Ranskalaisdokumentti alkaa ja loppuu samaan näkymään Pitskunyn kylästä. Sen poikki kulkevat sekä Valko-Venäjän ja Liettuan raja että idän ja lännen välinen uusi rautaesirippu.

Asunnot ovat Valko-Venäjän ja hautausmaa Liettuan puolella. Rajaportti aukeaa kaksi kertaa vuodessa kahdeksi tunniksi. Asukkaat pääsevät tällöin käymään omaistensa haudoilla.

Asetelma henkii samaa melankoliaa kuin koko dokumentti. Ranskalaiseen tapaan kuvakulmissa on taiteellisuutta, taustalla soi surullinen sello ja dokumentaristi Manon Loizeaun selostajaääni soljuu kuin Charles Baudelairen runo.

Neuvostoaikaan juuttuneesta diktatuurista kertovassa raportissa on kuitenkin myös kovaa kamaa.

Arkistofilmeillä kansaa tylyttää maata yksinvaltaisesti vuodesta 1994 hallinnut presidentti Aleksandr Lukashenko. Meiningissä on pohjoiskorealaisia piirteitä: mahtipontisia marsseja, isänmaallisia tansseja ja lapsia kokoamassa rynnäkkökivääreitä.

"Tämä voitonpäivä tuoksahtaa ruudilta!" laulussa julistetaan.

Uusissa haastatteluissa ääneen pääsevät toisinajattelijat ja vapaustaistelijat.

Vaikuttavin yhteentörmäys nähdään uutisfilmillä, jossa mellakkakilpiään kalistelevat turvallisuusjoukot väkivaltaisesti kukistavat vuoden 2010 kansannousun. Öinen kohtaus on kaikkea muuta kuin turvallinen. Se on pelottava.

TV1 torstai 21.2. klo 22.05.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image