Viihde

Dokumentti: Rohkea kätilö puolustaa tyttöjä – hän kieltäytyy abortoimasta tyttösikiöitä

Rohkea kätilö Neelam Bala ei suostu enää tekemään abortteja, sillä tytöt ja pojat ovat hänen mielestään yhtä arvokkaita. KUVA: 002
Viihde 12.5.2019 7:00
Pirjo-Liisa Niinimäki

The daughter tree

★★★ Miksi poikavauva on parempi kuin tyttö? No, tyttö menee kuitenkin naimisiin ja lähtee pois kotoa. Hänestä koituu kuluja, kun täytyy maksaa myötäjäiset ja häät. Poika on parempi. Hän turvaa suvun jatkumisen ja perii maatilan.

Näinhän Suomessakin ajateltiin vielä 1900-luvun alkupuolella. Nyt ollaan kuitenkin maailman runsasväestöisimmässä maassa, Intiassa. Siellä poikapolitiikkaa on noudatettu niin innokkaasti, että maaseudulla on kokonaisia kyliä, joissa ei enää asu muita kuin miehiä.

Kätilö ei nöyristele

Kanadalainen ohjaaja Rama Rau esittelee Intian avioliitto- ja perhekäsityksiä sekä lapsipolitiikkaa lämminhenkisessä dokumentissaan The daughter tree. Päähenkilö on eläkeikää lähestyvä kätilö, joka tuntee oman kylänsä asukkaat kuin perheenjäsenensä. Onhan hän auttanut maailmaan lähes kaikki kylän lapset, monissa perheissä jo toisessa sukupolvessa.

Suorapuheinen kätilö ei nöyristele vanhojen uskomusten eikä perinteiden edessä. Hän uskaltaa sanoa vastaan miehille, jotka pyrkivät määräilemään vaimojensa elämää.

– Mitkään myötäjäiset eivät korvaa koulutusta. Meidän pitää antaa tyttärillemme koulutus, kuuluu hänen periaatteensa.

Syntymä on ihme

Elokuva ylistää elämän ihmettä. Kätilö Neelam Bala liikuttuu kyyneliin kertoessaan, miltä uusi syntymä tuntuu kerta toisensa jälkeen. Siksi hänen on vaikea hyväksyä sitä, että useat perheet vaativat aborttia, jos ultraäänitutkimuksissa selviää, että sikiö on tyttö.

Toisaalla seurataan miesvaltaista kylää, jossa vanhapojat pohtivat, voisivatko he hakea morsiamen naapurikylästä tai jopa ostaa vaimon. Ilman perhettä ei ole mitään.

Dokumentti on kaunis, mutta siitä huolimatta turhan pitkä.

Yle Teema & Fem sunnuntai 12.5. klo 22.00.

MAINOS

Kommentoi

Ihmisillä tuppaa rohkeus vähenemään sitä mukaa kun tieto lisääntyy. Alkavat harkitsevaisiksi ja varovaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image